•  

  Lastenvaunuopas

  Tervetuloa vanhemmat! Täältä löydätte hyödyllistä tietoa uusien lastenvaunujen hankintaa varten. Saatte tietoa muun muassa siitä, minkälaisia malleja on olemassa, mikä on tyypillistä eri vaunumalleille ja minkälaisia käyttöominaisuuksia eri vaunuissa on.

   

 • Barnvagnsguiden__produktbild_Duovagn.jpg
 • Yhdistelmävaunut

  Yhdistelmävaunut toimitetaan ratasosan ja vaunukopan kanssa. Vaunukoppa sopii otettavaksi käyttöön heti lapsen synnyttyä, istuinosa puolestaan lapsen ollessa noin puolivuotias ja opittua istumaan itsenäisesti. Näitä pitkäikäisiä vaunuja voi siis käyttää useiden vuosien ajan.

  +

  Pitkä käyttöikä.
  Saatavana erilaisia istuinosia, valitse tavallinen tai ergonominen malli.
  Tilava vaunukoppa.
  Useisiin vaunumalleihin voi kiinnittää myös turvakaukalon.

  -

  Istuinosan tai vaunukopan kiinnitys vaatii jonkin verran asennusta.
  Toimettoman vaunukopan tai ratasosan säilytys vie tilaa.

   

  LISÄÄ YHDISTELMÄVAUNUISTA

  Yhdistelmävaunuissa on erillinen istuinosa ja vaunukoppa. Näin ollen niissä on pitkälti samat ominaisuudet kuin kuomurattaissa: yhdistelmävaunuja voi käyttää heti lapsen syntymästä asti ja niin kauan kuin lapsi vaunuja tarvitsee. Vaunujen pitkä käyttöikä säästää siis rahaa.

  Yhdistelmävaunut ovat kuitenkin hieman erilaiset erityisiltä ominaisuuksiltaan. Vaunuissa on nimittäin kantokassin sijaan erillinen vaunukoppa, joka vaihdetaan istuinosan tilalle.

  Istuinosan vaihtaminen vaunukoppaan ja takaisin vaatii aina pienen asennuksen. Asennus on kuitenkin tehty helpoksi, ja useimmissa malleissa se tapahtuu napsauttamalla osat irti ja kiinni.

  Yhdistelmävaunun vaunukoppa on kantokassia tilavampi ja tukevampi, sillä sen ei tarvitse mahtua istuinosan sisälle. Vaunukopan kuljettaminen mukana ei ole aivan yhtä näppärää kuin kantokassin.

  Tämän vaunumallin istuinosa on usein käännettävissä, joten voit itse valita, istuuko lapsi kasvot menosuuntaan vai kasvot sinuun päin. Yhdistelmävaunuissa on erityyppisiä istuinosia, joiden joukosta voit valita omalle lapsellesi sopivan. Tavallisessa/klassisessa istuinosassa selkänoja voidaan kallistaa useisiin eri kulmiin ja täyteen makuuasentoon, jolloin lapsi voi matkustaa niin selällään, vatsallaan kuin kylkiasennossakin. Ergonominen istuinosa on puolestaan muotoiltu lapsen vartalon mukaisesti, minkä ansiosta lapsen peppu asettuu makuuasennossa ylävartaloa ja jalkoja alemmaksi.

  Vaunukopan ja istuinosan lisäksi moniin yhdistelmävaunuihin saa kiinnitettyä myös turvakaukalon. Tätä ominaisuutta kutsutaan nimellä Travel System, jonka ansiosta voit nostaa turvakaukalossa nukkuvan vauvan autosta suoraan vaunuihin. Turvakaukalo kiinnitetään vaunujen runkoon joko mukana tulevilla tai erikseen ostettavilla adaptereilla. Monille vanhemmille tämä onkin tärkeä ominaisuus, sillä sen avulla välttyy herättämästä lasta kesken unien! Muistathan tarkistaa, että turvakaukalo ja yhdistelmävaunut ovat yhteensopivat.

  Yhdistelmävaunut ovat siis erittäin monipuolinen ratkaisu, joka kestää vuosien ajan. Tästä kategoriasta löydät useita upeita malleja, joissa erilainen muotoilu, verhoilu, värit ja lisäosat – kaikki, mitä tarvitset löytääksesi juuri teille sopivat vaunut.

 • Barnvagnsguiden__produktbild_Kombivagn.jpg
 • Kuomurattaat

  Kuomurattaissa on kiinteä, kallistettavalla selkänojalla varustettu istuinosa, johon voi vaunukopan sijaan asettaa joko pehmeän tai kovan kantokassin. Näitä rattaita voidaan käyttää noin 3–4-vuotiaaksi asti.

  +

  Pitkä käyttöikä.
  Kantokassi on helppo asettaa rattaisiin, ja sitä on vaivatonta kantaa mukana.
  Rattaat ovat helpot taitaa kokoon.

  -

  Kantokassi on tavallista vaunukoppaa pienempi.
  Pehmeä kantokassi ei ole aivan yhtä tukeva kuin yhdistelmävaunujen mukana tuleva vaunukoppa. Kovalaitainen kantokassi antaa kuitenkin lisätukevuutta.

  LISÄÄ KUOMURATTAISTA

  Kuomurattaat ovat oiva valinta heille, jotka haluavat kestävät, tukevat ja helppokäyttöiset rattaat. Ne sopivat erinomaisesti jokapäiväiseen käyttöön.

  Kuomurattaiden suurin etu on niiden pitkä käyttöikä sekä kallistettava selkänoja ja jalkatuki. Rattaiden kanssa voidaan käyttää myös kantokassia, jonka voi asettaa makuuasentoon kallistetun istuinosan päälle. Sen lisäksi, että kantokassi on käytännöllinen, mahdollistaa se myös kuomurattaiden käyttämisen heti lapsen syntymästä lähtien. Ja kun lapsi kasvaa kantokassista ulos, voi hän edelleen nukkua rattaissa sen makuuasentoon säädettävän selkänojan ansiosta.

  Kuomurattaat vastaavat siis pitkälti yhdistelmävaunuja ja sopivat hyvin myös vastasyntyneelle erillisen kantokassin avulla.

  Nämä rattaat ovat käytännöllisyyttä rakastavan perheen valinta, sillä rattaat ovat monipuoliset ja kätevät – juuri sellaiset, kuin rattaiden kuuluukin olla! Eikä ulkonäöstäkään tarvitse tinkiä, sillä markkinoilla on saatavilla useita erilaisia malleja!
   

 • Barnvagnsguiden__produktbild_Sittvagn.jpg
 • Lastenrattaat

  Lastenrattaat sopivat hieman isommille lapsille, jotka osaavat istua itsenäisesti. Useimpiin malleihin voidaan tarvittaessa kiinnittää myös vaunukoppa, kantokoppa tai turvakaukalo.

  +

  Matkarattaita tukevammat.
  Otetaan käyttöön, kun lapsi pystyy istumaan itsenäisesti. Useimmat mallit voi kuitenkin yhdistää vaunu- tai kantokoppaan, jolloin rattaita voi käyttää myös vastasyntyneille.
  Soveltuvat hyvin sekä kaupunkiympäristöön etä hieman haastavampaan maastoon. 
  Helppo taittaa kokoon säilytystä ja kuljetusta varten.

  -

  Ei sovellu vastasyntyneille ilman vaunu- tai kantokoppaa.

  LISÄÄ LASTENRATTAISTA

  Lastenrattaat ovat hyvä valinta, jos sinulla on hieman vanhempi lapsi, joka osaa jo istua itsenäisesti. Useimmat mallit voi kuitenkin yhdistää joko vaunukoppaan, kantokoppaan tai turvakaukaloon, jolloin rattaita voi käyttää vastasyntyneille ja lapsille, jotka eivät vielä istu. Yhdistämällä rungon tarvitsemiisi lisäosiin mukautat rattaat näppärästi omiin tarpeisiisi sopiviksi yhdistelmävaunuiksi.

  Lastenrattaita on saatavilla kahdella erityyppisellä istuinosalla: tavallisella/klassisella istuinosalla sekä ergonomisella istuinosalla. Ergonomisissa istuinosissa säädetään koko istuimen kaltevuutta. Ergonominen istuinosa on muotoiltu lapsen vartalon mukaisesti, minkä ansiosta lapsen peppu asettuu makuuasennossa ylävartaloa ja jalkoja alemmaksi. Tavallisessa/klassisessa istuinosassa selkänoja voidaan kallistaa useisiin eri kulmiin ja täyteen makuuasentoon, jolloin lapsi voi matkustaa niin selällään, vatsallaan kuin kylkiasennossakin. Tyypistä riippumatta useimpien mallien istuinosa on käännettävä, joten lapsi voi istua joko selkä tai kasvot menosuuntaan päin.

  Tarjolla on myös kolmenlaisia työntöaisoja. Teleskooppityöntöaisat ja korkeussuunnassa säädettävät työntöaisat ovat säädettäviä, kun taas kiinteitä työntöaisoja ei voi säätää. Teleskooppityöntöaisan pituutta säädetään vetämällä sitä ulos- ja sisäänpäin, ja korkeussuunnassa säädettävien työntöaisojen korkeutta säädetään taittamalla työntöaisaa ylös ja alas.

  Rattaita on saatavana joko kolmi- tai nelipyöräisinä, ja useissa malleissa etummaiset pyörät kääntyvät 360 astetta, minkä ansiosta niiden ohjaaminen sujuu helposti myös ahtaissa ympäristöissä. Rengastyyppejäkin on erilaisia. Ilmapyörät ovat klassisia kumista valmistettuja pyöriä, joissa on ilmaputki sisällä. Nämä pyörät ovat pehmeintä tyyppiä ja antavat pehmustetun ajotuntuman. Renkaan puhjetessa ne tulee kuitenkin paikata. Ilmapyörillä on myös hyvä pito lumessa. Joissain malleissa on vaahtomuovitäytteiset kumirenkaat ilmatäytteisten sijaan. Vaahtomuovirenkaat ovat puhkeamattomat, mutta tuntuvat hieman kovemmilta eivätkä tarjoa yhtä hyvää iskun vaimennusta erilaisilla pinnoilla. EVA-pyörät ovat kevyitä ja puhkeamattomia muovipyöriä. Ne kuitenkin kuluvat hieman nopeammin ja sora takertuu niihin helposti. Lopuksi on olemassa kestävästä muovista valmistettuja PU-renkaita. PU-renkaat ovat kevyet ja EVA-pyöriä hieman pehmeämmät, eikä sora tartu niihin yhtä helposti.

  Joihinkin lastenrattaisiin saa kiinnitettyä myös turvakaukalon. Tätä ominaisuutta kutsutaan nimellä Travel System. Turvakaukalo kiinnitetään vaunujen runkoon joko mukana tulevilla tai erikseen ostettavilla adaptereilla, jolloin voit helposti nostaa turvakaukalossa nukkuvan vauvan autosta suoraan vaunuihin.

  Käytännölliset lastenrattaat sopivat hyvin arkeen, sillä ne kulkevat näppärästi kaupungilla, joukkoliikenteessä ja kokoon taitettuna auton tavaratilassa. Vaikka lastenrattaat sopivat sellaisenaan lapsille, jotka osaavat jo istua itsenäisesti, voidaan ne useimmiten mukauttaa pienemmille lapsille erillisillä lisäosilla, jotka kiinnitetään rattaiden runkoon.
   

 • Barnvagnsguiden__produktbild_Sulky.jpg
 • MATKARATTAAT

  Näppärät, kompaktit ja kevyet rattaat, jotka saa helposti taitettua kokoon. Matkarattaat sopivat erinomaisesti kaupunkiympäristöön, lomamatkoille tai autossa pidettäviksi lisärattaiksi, sillä ne vievät vain vähän tilaa.

  +

  Kevyet ja pienet rattaat.
  Rattaat ovat helpot taittaa kokoon.
  Täydelliset matkalle.

  -

  Kevytrakenteiset rattaat eivät ole yhtä vakaat kuin vaunut.
  Pienet renkaat eivät sovellu epätasaiseen tai haastavaan maastoon.

  LISÄÄ MATKARATTAISTA

  Matkarattaat ovat lastenrattaita pienemmät ja kevyemmät. Rattaat sopivatkin perheille, jotka tarvitsevat kompaktit rattaat, jotka vievät vain vähän tilaa taitettuina. Matkarattaat sopivat erinomaisesti matkustamiseen tai lisärattaiksi autoon.

  Matkarattaissa on pienikokoiset pyörät, ja useissa malleissa ne kääntyvät 360 astetta, minkä ansiosta niiden ohjaaminen sujuu helposti myös ahtaissa ympäristöissä. Jotkut mallit ovat niin kompakteja, että ne voidaan ottaa käsimatkaravarana lentokoneeseen. Suosittelemme kuitenkin tarkistamaan asian lentoyhtiöltä ennen matkaa.

  Sisarusrattaat ja sateenvarjorattaat ovat myös matkarattaita. Sisarusrattaissa on muuten samat ominaisuudet kuin matkarattaissa, mutta niissä on tilaa kahdelle lapselle. Sateenvarjorattaat taas ovat erittäin pienet ja kevytrunkoiset rattaat, eivätkä näin ollen ole malleista kaikkein vakaimmat. Nimensä mukaisesti sateenvarjorattaat ovat pitkät, kapeat ja erittäin kompaktit kokoontaitettuina. Niitä voi helposti kuljettaa yhdellä kädellä – aivan kuten sateenvarjoa.

  Kokonsa vuoksi matkarattaissa ei ole yhtä paljon säätö- ja mukauttamismahdollisuuksia kuin esimerkiksi lastenrattaissa. Mallista riippuen istuimen saa kuitenkin taitettua täyteen makuuasentoon. Monissa malleissa on myös jalkatuki tai esimerkiksi säädettävä työntöaisa.

 • Barnvagnsguiden__produktbild_Syskonvagn.jpg
 • Sisarusvaunut

  Nämä vaunut sopivat perheille, joissa on kaksoset tai lähes saman ikäiset lapset. Tuplarattaat ovat monipuoliset, ja niiden istuinosia voi muokata sekä yhdistellä useilla eri tavoilla. Joidenkin mallien kanssa voi käyttää myös vaunukoppaa.

  +

  Tilaa kahdelle lapselle.
  Moniin malleihin voidaan yhdistää turvakaukalo.
  Saatavana useissa eri malleissa ja yhdistelmissä.

  -

  Isokokoiset. Tuplarattaat ovat ymmärrettävästi tavallisia vaunuja isommat.

  LISÄÄ SISARUSVAUNUISTA

  Sisarusvaunujen käyttötarkoitus on selvä: sisarusten/kahden lapsen kuljettaminen. Nykyisin saatavilla on useita erilaisia ratkaisuja ja yhdistelmiä, jotka sopivat niin kaksosille kuin kahdelle eri-ikäiselle lapsellekin.

  Sisarusrattaat voivat olla todella kompaktit ja sirot tai vaihtoehtoisesti niin tukevat ja suuripyöräiset, että ne käyvät jopa juoksuvaunuista!

  Eivätkä vaihtoehdot rajoitu tähän. Sisarusvaunuissa voi olla monia erilaisia istuin- ja makuuvaihtoehtoja.

  Osassa vaunuista on klassinen muotoilu, jossa kaksi istuinosaa on asetettu rinnakkain. Toisissa puolestaan lapset istuvat peräkkäin ja hieman päällekkäin. Monissa malleissa on yksittäin säädettävät selkä- ja jalkanojat sekä käännettävät istuinosat, jotta niitä voi muokata lasten tarpeisiin sopiviksi.

  Useissa vaunumalleissa on mahdollista käyttää sekä istuinosaa että vaunukoppaa samanaikaisesti, minkä ansiosta ne ovat pitkäikäinen hankinta kasvavalle lapsiperheelle. 

  Sisarusvaunuissa on useita sellaisia ominaisuuksia, joita on muillakin vaunutyypeillä. Suurin ero ja etu niissä on se, että niihin mahtuu kaksi lasta kerralla. Osaa malleista voidaan käyttää myös tavallisina yhden lapsen yhdistelmävaunuina, joihin voi tarpeen mukaan lisätä toisen vaunukopan tai sisaristuimen.

  Vaunuja on saatavilla useissa erilaisissa malleissa ja väreissä. Lisäosilla vaunuista voi muokata juuri omalle perheelle sopivat.

 • Barnvagnsguiden__produktbild_Aktivitetsvagn.jpg
 • Juoksurattaat

  Urheilukategoriaan kuuluvat sekä juoksurattaat että pyöräkärryt. Sen lisäksi, että ne mahdollistavat erilaiset aktiviteetit lasten kanssa, voi vaunuja käyttää myös aivan tavallisina vaunuina arjessa.

  +

  Tukevarakenteiset vaunut sopivat myös haastavaan maastoon.
  Lisäosilla helppo muokata niin kävelyyn, juoksuun, pyöräilyyn kuin hiihtoonkin sopiviksi.
  Sopivat myös arjen vaunuiksi.

  -

  Tavallisia vaunuja suuremmat.
  Eivät sovi vastasyntyneille ilman erityistä lisäosaa, joka on saatavilla osaan malleista

  LISÄÄ JUOKSUVAUNUISTA

  Lasten myötä vanhempien elämään tulee uudenlaista vipinää. Samalla joidenkin jo ennestään tuttujen asioiden tekeminen muuttuu, ja yksi näistä asioista on urheileminen. Työn, koulun, ruoanlaiton ja leikin viedessä ison osan ajasta, täytyy liikuntaan ja treenaamiseen keksiä uusia ratkaisuja.

  Mikäli sinä olet tällaisia ratkaisuja vailla, voivat monipuoliset urheiluvaunut olla oikea valinta sinulle. Sporttiset vaunut on suunniteltu kestäviksi ja helposti ohjattavaksi, joten ne sopivat erilaisiin maastoihin ja aktiviteetteihin.

  Juoksuvaunuissa on näppärä ohjaus ja kolme pyörää. Isot ja ilmatäytteiset renkaat vaimentavat iskuja erittäin hyvin ja takaavat mukavat kyydit lapselle.  Ohjausta puolestaan helpottaa useissa vaunuissa oleva swivel-etupyörä, joka kääntyy 360 astetta. Swivel-pyörän avulla vaunut kääntyvät siis ilman, että niitä tarvitsee nostaa. Halutessaan pyörän saa kuitenkin lukittua, ja pyörä lukitseminen tuo lisävakautta hieman kovemmassa vauhdissa.

  Kuten muitakin vaunumalleja, myös juoksurattaita on saatavissa sekä yhdelle että kahdelle lapselle. Vaunuja voi käyttää juoksemisen lisäksi myös täysin tavallisina vaunuina. Otathan kuitenkin huomioon, että kestävät ja tukevat juoksurattaat eivät ole yhtä pienet ja ketterät kuin tavalliset lastenrattaat.


  Juoksuvaunujen lisäksi urheiluvaunuvalikoimastamme löytyy pyöräkärryjä, eli vanhemman polkupyörään asennettavia perävaunuja. Vaihtoehtoja on useita, ja myös tässä kategoriassa voit valita, haluatko kärryt yhdelle vai kahdelle lapselle. Pyöräkärry on helppo kiinnittää polkupyörään, ja erilaisten lisäosien avulla monipuolista vaunumallia voi käyttää myös hiihtoladuilla tai aivan tavallisina vaunuina kävelylenkillä.

  Vaikka pyöräkärryjä voi käyttää monin eri tavoin, kannattaa ottaa huomioon, että suurehkon kokonsa puolesta ne eivät yleensä mahdu helposti julkisen liikenteen ajoneuvoihin. Juoksurattaat ja pyöräkärryt eivät myöskään sovellu aivan pienille lapsille, sillä niissä on usein kiinteä istuinosa ja selkänoja.


  Sekä juoksurattaat että pyöräkärryt ovat kokoon taitettavia ja helposti matkalle mukaan otettavissa. Kokoontaitettunakin pyöräkärry vie silti tavallisia rattaita enemmän tilaa.