Lastenvaunuopas


Tervetuloa vanhemmat! Täältä löydätte hyödyllistä tietoa uusien lastenvaunujen hankintaa varten. Saatte tietoa muun muassa siitä, minkälaisia malleja on olemassa, mikä on tyypillistä eri vaunumalleille ja minkälaisia käyttöominaisuuksia eri vaunuissa on.

 

 • blank.png
 • 2021-barnvagnsguiden-duovagn-FI.jpg
 •  

  rosa-streck_final.jpg

  Yhdistelmävaunuissa on erillinen istuinosa ja vaunukoppa, joista voit käyttää kumpaa tahansa tarpeen mukaan. Näistä vaunuista voit siis nauttia useiden vuosien ajan, ja niissä on usein sporttinen ja nykyaikainen muotoilu. Katso kaikki yhdistelmävaunut

 • plus_final.jpg

  Pitkä käyttöikä.
  Jämäkkä istuinosa.
  Tilava vaunukoppa tukevilla reunoilla.
  Useimpiin vaunumalleihin voi kiinnittää myös turvakaukalon (travel system).

 • minus_final.jpg

  Istuinosa tai vaunukoppa on usein irrotettava ennen kokoontaittoa.
  Vaunukoppaa ei voi kantaa mukana kuten kuomurattaiden kantokassia voi.
   

 • arrow.png

 • LISÄÄ YHDISTELMÄVAUNUISTA

  Yhdistelmävaunuissa on erillinen istuinosa ja vaunukoppa. Näin ollen niissä on pitkälti samat ominaisuudet kuin kuomurattaissa: yhdistelmävaunuja voi käyttää heti lapsen syntymästä asti ja niin kauan kuin lapsi vaunuja tarvitsee. Vaunujen pitkä käyttöikä säästää siis rahaa.

  Yhdistelmävaunut ovat kuitenkin hieman erilaiset erityisiltä ominaisuuksiltaan. Vaunuissa on nimittäin kantokassin sijaan erillinen vaunukoppa, joka vaihdetaan istuinosan tilalle. Istuinosan vaihtaminen vaunukoppaan ja takaisin vaatii aina pienen asennuksen. Asennus on kuitenkin tehty helpoksi, ja useimmissa malleissa se tapahtuu napsauttamalla osat irti ja kiinni.

  Yhdistelmävaunun vaunukoppa on kantokassia isompi, tukevampi ja miellyttävämpi lapselle. Vaunukopassa ei kuitenkaan ole samanlaisia kantokahvoja kuin kantokassissa, joten sen kuljettaminen mukana ei ole aivan yhtä näppärää.

  Tämän vaunumallin istuinosa on usein käännettävissä, joten voit itse valita, istuuko lapsi kasvot menosuuntaan vai kasvot sinuun päin.

  Vaunukopan ja istuinosan lisäksi moniin yhdistelmävaunuihin saa kiinnitettyä myös turvakaukalon. Tätä ratkaisua kutsutaan nimellä Travel System. Travel System tarkoittaa sitä, että kun sinulla on vaunujen kanssa yhteensopiva turvakaukalo, voit nostaa vauvan turvakaukalossa autosta suoraan vaunuihin. Turvakaukalo kiinnitetään vaunujen runkoon joko mukana tulevalla tai erikseen ostettavilla adaptereilla. Monille vanhemmille tämä onkin tärkeä ominaisuus, sillä sen avulla välttyy herättämästä lasta kesken unien! Muistathan tarkistaa, että turvakaukalo ja yhdistelmävaunut ovat yhteensopivat.

  Yhdistelmävaunut ovat siis erittäin monipuolinen ratkaisu, joka kestää vuosien ajan. Tästä kategoriasta löydät useita upeita malleja, joissa erilainen muotoilu, verhoilu, värit ja lisäosat – kaikki, mitä tarvitset löytääksesi juuri teille sopivat vaunut.

 • 2021-barnvagnsguiden-kombivagn-FI.jpg
 •  

  rosa-streck-test.jpg

  Kuomurattaissa on kiinteä istuinosa ja säädettävä selkänoja, ja niihin voi yhdistää kantokassin. Näitä rattaita voidaan käyttää siis niin kauan kuin lapsesi tarvitsee vaunuja ja rattaita. Katso kaikki kuomurattaat

 • plus_final.jpg

  Pitkä käyttöikä.
  Kantokassia on helppo kantaa mukana ja se on helppo asettaa rattaisiin.
  Säädettävä selkänoja ja jalkatuki.
  Rattaat on helppo taitaa kokoon.

 • minus_final.jpg

  Kantokassi on tavallista vaunukoppaa pienempi.
  Pehmeä kantokassi ei ole aivan yhtä tukeva kuin yhdistelmävaunujen mukana tuleva vaunukoppa.

 • arrow.png

 • LISÄÄ KUOMURATTAISTA

  Kuomurattaat ovat oiva valinta heille, jotka haluavat kestävät, tukevat ja helppokäyttöiset rattaat. Ne sopivat erinomaisesti jokapäiväiseen käyttöön.

  Kuomurattaat eroavat lastenrattaista muun muassa siten, että kuomurattaissa on isommat ja vakaammat renkaat. Useimmissa malleissa on ilmakumirenkaat. Riippumatta siitä, millaiset renkaat kuomurattaissa on, soveltuvat ne hyvin sekä kaupunkiympäristöön että epätasaisella alustalla liikkumiseen: metsäpoluille, sorateille ja vastaaville. Rattaat mahtuvat näppärästi julkisiin kulkuneuvoihin, ja ne on helppo taitaa kokoon esimerkiksi auton peräkonttiin. Kuomurattaita on saatavissa istuinosalla, jonka voi kääntää tai vaihtoehtoisesti istuinosalla, joka pysyy paikoillaan rungossa.

  Kuomurattaiden suurin etu on niiden pitkä käyttöikä sekä säädettävä selkänoja ja jalkatuki. Rattaiden kanssa voidaan käyttää myös kantokassia, jonka voi asettaa makuuasentoon asetetun istuinosan päälle. Sen lisäksi, että kantokassi on käytännöllinen, mahdollistaa se myös kuomurattaiden käyttämisen heti lapsin syntymästä lähtien. Ja kun lapsi kasvaa kantokassista ulos, voi hän edelleen nukkua rattaissa sen makuuasentoon säädettävän selkänojan ansiosta.

  Kuomurattaat vastaavat siis pitkälti yhdistelmärattaita. Kuomurattaiden erityispiirteisiin kuuluu se, että lapsen on mukava matkustaa niissä istuen ja makuultaan. Nämä rattaat ovat käytännöllisyyttä rakastavan perheen valinta, sillä rattaat ovat monipuoliset ja kätevät – juuri sellaiset, kuin rattaiden kuuluukin olla! Eikä ulkonäöstäkään tarvitse tinkiä, sillä markkinoilla on saatavilla useita erilaisia malleja!

 • 2021-barnvagnsguiden-sulky-FI.jpg
 •  

  rosa-streck_final.jpg

  Käytännölliset rattaat sopivat jokapäiväiseen käyttöön. Näppärissä lastenrattaissa lapsi istuu mukavasti. Lastenrattaat sopivat erinomaisesti kaupunkielämään, ja ne ovat hieman yhdistelmävaunuja ja kuomurattaita kevyemmät. Katso kaikki lastenrattaat

 • plus_final.jpg

  Kevyet ja pienet rattaat.
  Rattaat on helppo taittaa kokoon.
  Sopivat kaupunkielämään ja pieniin asuntoihin.
  Täydelliset matkalle.

 • minus_final.jpg

  Sopivat vain hieman vanhemmille lapsille.
  Istuinosaa ei voi laskea makuuasentoon.
  Pienikokoiset rattaat eivät ole yhtä vakaat kuin vaunut.
  Pienirenkaiset rattaat eivät sovellu haastavaan maastoon.

 • arrow.png

 • LISÄÄ LASTENRATTAISTA

  Lastenrattaat sopivat hieman isommille lapsille. Niissä lapsi matkustaa istualtaan, ja siksi ne eivät sovellu vauvoille tai lapsille, jotka tykkäävät torkkua matkan aikana. Lastenrattaita on saatavilla pienillä ja näppärillä renkailla, sekä hieman isommilla renkailla. Osa rattaista vastaa vakautensa puolesta tukevia kuomurattaita, ja toiset ovat puolestaan todella kevyitä, matkustamiseen sopivia malleja.

  Lastenrattaita on helppo käsitellä, ja lapsen on miellyttävä matkustaa niissä – siitäkin huolimatta, vaikkei istuinta saa asetettua makuuasentoon. Rattaiden istuinosa on usein kiinteä ja lapsi istuu niissä kasvot menosuuntaan päin.

  Rattaissa on kolme tai neljä rengasta, jotka voi joko lukita yhteen asentoon tai vapauttaa pyörimään vapaasti. Renkaat on valmistettu joko kokokumista tai -muovista, mikä tekee niistä puhkeamattomat.

  Rattaiden muotoilu on sporttinen, niissä on iso tavarakori ja niitä on helppo käyttää. Lisäksi osa malleista taittuu jopa niin pieneen tilaan, että ne voi ottaa lentokoneeseen käsimatkatavarana. Mitat ja painorajoitukset kannattaa tarkistaa aina lentoyhtiöltä.

  Joihinkin lastenratasmalleihin voi asettaa turvakaukalon adapterin avulla. Tämä Travel Systemiksi kutsuttu ominaisuus tarkoittaa sitä, että voit siirtää vauvan suoraan autosta rattaisiin. Travel System -lastenrattaiden lisäksi on olemassa sisarusrattaita kahdelle lapselle sekä sateenvarjorattaita, jotka saa taitettua todella pieneen tilaan. Lastenrattaat ovat usein kaikilta osiltaan kiinteitä eikä niissä ole juurikaan säätömahdollisuuksia jalkatuen, selkänojan tai työntöaisan osalta. Sen sijaan ne ovat erinomaiset rattaat isommille lapsille kaupunkiin ja matkoille.

  Rattaita on saatavilla useissa eri ko’oissa, väreissä ja malleissa, joten sopivia vaihtoehtoja löytyy varmasti jokaisen makuun.

 • 2021-barnvagnsguiden-syskonvagn-FI.jpg
 •  

  rosa-streck_final.jpg

  Nämä vaunut sopivat perheille, joissa on kaksoset tai lähes saman ikäiset lapset. Tuplarattaat ovat monipuoliset, ja niiden istuinosia voi muokata sekä yhdistellä useilla eri tavoilla. Joidenkin mallien kanssa voi käyttää myös vaunukoppaa. Katso kaikki sisarusvaunut

 • plus_final.jpg

  Paljon tilaa sekä lapsille että tarvikkeille.
  Saatavilla useissa eri malleissa.

 • minus_litetext.jpg

  Isokokoiset. Tuplarattaat ovat ymmärrettävästi tavallisia vaunuja isommat.

 • arrow.png

 • LISÄÄ SISARUSVAUNUISTA

  Sisarusvaunujen käyttötarkoitus on selvä: sisarusten/kahden lapsen kuljettaminen. Nykyisin saatavilla on useita erilaisia ratkaisuja, eikä sisarusvaunujen käyttö rajoitu enää vain kaksosiin, vaan niitä voi käyttää myös hieman eri ikäisten lasten kanssa.

  Sisarusvaunut voivat olla niin kompaktit kuin mahdollista ja niissä voi olla kovat, puhkeamattomat renkaat. Vaihtoehtoisesti sisarusvaunut voivat olla myös niin tukevat ja isoilla renkailla varustetut, että käyvät jopa juoksuvaunuista!

  Eivätkä vaihtoehdot rajoitu tähän. Sisarusvaunuissa voi olla monia erilaisia istuin- ja makuuvaihtoehtoja.

  Osassa vaunuista on klassinen muotoilu, jossa kaksi istuinosaa on asetettu vierekkäin. Toisissa puolestaan lapset istuvat peräkkäin ja hieman päällekkäin. Kummallekin mallille yhteistä on se, että niissä on erikseen säädettävät selkänojat ja istuinosat, joten lapset voivat istua joko kasvot tai selät toisiaan vasten.

  Sisarusvaunuihin on mahdollista saada myös sellainen istuinosa, jonka saa säädettyä kokonaan makuuasentoon, ja näin ollen vaunuja voi käyttää useiden vuosien ajan ja eri ikäisten lasten kanssa. Useisiin malleihin saa asetettua myös turvakaukalon adapterin avulla. Tämä Travel System -nimellä tunnettu ominaisuus mahdollistaa sen, että voit siirtää vauvan turvakaukalon suoraan autosta vaunuihin.

  Sisarusvaunuissa on useita sellaisia ominaisuuksia, joita on muillakin vaunuilla ja rattailla. Suurin ero ja etu niissä on se, että niihin mahtuu kaksi lasta kerralla. Vaunuja on saatavilla useissa erilaisissa malleissa, eri väreissä ja kankailla, kuvioilla ja lisäosilla.

 • 2021-barnvagnsguiden-sportvagn-FI.jpg
 •  

  rosa-streck_final.jpg

  Urheilukategoriaan kuuluvat sekä juoksurattaat että pyöräilyvaunut. Sen lisäksi, että ne mahdollistavat erilaiset aktiviteetit lasten kanssa, voi vaunuja käyttää myös aivan tavallisina vaunuina arjessa. Katso kaikki juoksurattaat

 • plus_final.jpg

  Käytännölliset, monikäyttöiset ja kestävät vaunut.
  Sopivat erityisesti urheiluun ja ulkoiluun.
  Helposti liikutettavat ja ohjattavat.
  Vaunuissa on usein paljon säilytystilaa.

 • minus_final.jpg

  Isokokoiset, erityisesti pyörävaunut.
  Eivät mahdu helposti julkisiin kulkuneuvoihin tai auton peräkonttiin.
  Kokoontaitto on usein vaikeampaa kuin tavallisissa lastenvaunuissa.

 • arrow.png

 • LISÄÄ JUOKSUVAUNUISTA

  Lasten myötä vanhempien elämään tulee uudenlaista vipinää. Samalla joidenkin jo ennestään tuttujen asioiden tekeminen muuttuu, ja yksi näistä asioista on urheileminen. Työn, koulun, ruoanlaiton ja leikin viedessä ison osan ajasta, täytyy liikuntaan ja treenaamiseen keksiä uusia ratkaisuja.

  Mikäli sinä olet tällaisia ratkaisuja vailla, voivat juoksurattaat olla oikea valinta sinulle. Juoksuvaunut on suunniteltu urheilullisiksi, kestäviksi ja helposti ohjattavaksi, joten ne sopivat erilaisiin maastoihin ja aktiviteetteihin.

  Juoksurattaissa on näppärä ohjaus ja kolme pyörää. Pyörät ovat isoja ja ilmalla täytettäviä, jotta ne antaisivat mahdollisimman hyvää iskunvaimennusta ja mukava kyydin lapselle. Ohjausta puolestaan helpottaa useissa vaunuissa oleva swivel-etupyörä, mikä tarkoittaa sitä, että pyörä kääntyy 360 astetta. Swivel-pyörän avulla vaunut kääntyvät siis ilman, että niitä tarvitsee nostaa. Halutessaan pyörän saa kuitenkin lukittua, ja pyörä lukitseminen antaa myös ekstratukea hieman kovemmassa vauhdissa.

  Kuten muitakin vaunumalleja, myös juoksurattaita on saatavissa sekä yhdelle että kahdelle lapselle. Vaunuja voi käyttää juoksemisen lisäksi myös täysin tavallisina vaunuina. Otathan kuitenkin huomioon, että kestävät ja tukevat juoksurattaat eivät ole yhtä pienet ja ketterät kuin tavalliset lastenrattaat.

  Juoksuvaunujen ohella voi valita myös pyöräkärryn, eli eräänlaisen polkupyörän peräkärryn lapsia varten. Vaihtoehtoja on useita, ja myös tässä kategoriassa voit valita, haluatko kärryt yhdelle vai kahdelle lapselle. Pyörävaunut on helppo kiinnittää pyörään, ja useimpiin pakkauksiin kuuluvien lisäosien avulla pyörävaunuja voi käyttää myös hiihtovaunuina tai aivan tavallisina vaunuina.

  Vaikka pyöräkärryjä voi käyttää monin eri tavoin, kannattaa ottaa huomioon, että suurehkon kokonsa puolesta ne eivät yleensä mahdu helposti julkisen liikenteen ajoneuvoihin. Juoksurattaat ja pyörävaunut eivät myöskään sovellu aivan pienille lapsille, sillä niissä on kiinteä istuinosa ja selkänoja. Sekä juoksurattaat että pyöräkärryt ovat kokoon taitettavia ja helposti matkalle mukaan otettavissa. Kokoontaitettunakin pyöräkärry vie silti tavallisia rattaita enemmän tilaa.