Saako raskauden loppuvaiheessa lentää?

Näin loma-aikaan ulkomaanmatkat ovat ajankohtainen puheenaihe monessa perheessä. Vaikka lentomatkoihin liittyy aina selvitettäviä käytännönasioita, on niitä odotusaikana vieläkin enemmän. Niinpä listasimmekin viisi yleisintä odotusaikana matkustamiseen liittyvää kysymystä!

Monennellako raskausviikolla lentäminen pitäisi lopettaa?

Raskauteen liittyvät lentorajoitukset riippuvat pitkälti lentoyhtiöstä. Jos olet suunnitellut lentäväsi raskauden aikana, kannattaa raskauteen liittyvistä säännöistä ottaa selvää lennon isännöivältä yhtiöltä. Useimmat lentoyhtiöt sallivat lennot raskausviikoille 34–36 asti, mutta kyseisen ajan jälkeen lentäminen on yleensä kielletty turvallisuussyistä. Myös sallittujen lentomatkojen pituudet vaihtelevat, ja toisinaan lentoyhtiö vaatii raskaana olevalta matkustajalta lääkärintodistuksen. Tarkista siis lentoyhtiöltäsi tarkka ohjeistus raskausaikana matkustamiseen liittyen. Esimerkiksi Norwegian sallii odottavalle enintään neljän tunnin lennot enintään neljä viikkoa ennen laskettua aikaa.

Miksei raskauden loppuvaiheessa saa lentää?

Raskauteen liittyvät lentorajoitukset liittyvät sekä odottavan äidin että muiden matkustajien lentoturvallisuuteen. Synnytyksen käynnistyessä kesken lennon koneen olisi tehtävä hätälasku, mitä lentoyhtiöt haluavat välttää.

Voiko lentäminen vahingoittaa lasta?

Lentokoneen nousu ja laskeutuminen aiheuttavat ilmanpaine-eroja matkustamossa, minkä seurauksena korvat saattavat lukkiutua. Vaikka ilmanpainevaihtelut tuntuisivatkin hieman epämiellyttäviltä, ei niillä tutkimusten mukaan ole vaikutusta sikiöön.

Nostaako lentäminen riskiä saada veritulppa?

Pitkään paikoillaan istuminen voi aiheuttaa jalkojen turpoamista. Yhdistettynä raskausajan kohonneeseen veritulppariskiin pitkiä istumisjaksoja olisi hyvä tauottaa liikkeellä, jolloin veri pääsee kiertämään jaloissa. Toinen kuuma vinkki on käyttää tukisukkia! Sukkien asteittainen paine kohentaa verenkiertoa vähentäen jalkaterien ja pohkeiden turvotusta.

Kuinka matkustamisesta voi tehdä mahdollisimman mukavaa?

Lentokoneessa istuminen voi tuntua melko epämiellyttävältä raskauden aikana. Mukavuutta voi kuitenkin lisätä esimerkiksi raskaustyynyllä, jota voi käyttää vatsan, niskan tai hartioiden tukena tai tyynynä. Verkkokaupassamme on laaja valikoima erilaisia raskaus- ja imetystyynyjä, joista bbhugmen imetystyyny on yksi suosikeistamme. Kiropraktikoiden suunnittelemassa tyynyssä on käytetty luonnostaan pehmeitä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja, jotka mukailevat käyttäjänsä muotoja. Lisäksi tyyny on pakattu säilytyslaukkuun, jossa sen saa vaivattomasti mukaan lennolle.

Lentokoneen henkilökunnalle voi myös etukäteen kertoa raskaudesta (ellei vauvamasu ole jo ilmeisen suuri), jolloin he voivat auttaa ja tehdä olostasi mahdollisimman mukavan lennon aikana.

On todella tärkeää, että tarkistat matkavakuutuksesi kattavuuden ennen matkaa. Tavallisesti kotivakuutus ei korvaa sairaudenhoitoa, kun raskaus on edennyt 28. raskausviikolle. Jos siis päätyisit sairaalahoitoon tai lapsi syntyisi matkan aikana, joutuisit kustantamaan sairaalamaksut itse.

____________________________________________________

@alltagsgewusel

www.babyhjalp.se/kan-gravid/flyga-flygplan/

www.norwegian.com/se/reseinformation/speciella-behov/resa-under-graviditeten/

www.1177.se/liv--halsa/reserad-och-vaccinationer/allmanna-reserad/resa-nar-du-ar-gravid/