Plus-testatut turvaistuimet

Tänään kerromme lasten turvaistuimille tehtävästä Plus-testistä ja miksi on tärkeää, että turvaistuin on käynyt läpi tämän testin.

Jos etsit turvaistuinta lapsellesi tai olet joskus aikaisemmin hankkinut sellaisen, tiedät varmaankin, että istuimen tulee olla E-hyväksytty ECE-säännösten mukaisesti. On kuitenkin olemassa lisämerkintä, joka saattaa olla ratkaiseva lasten turvaistuinta valitessa. Ruotsalaisen Plus-testin läpäissyt turvaistuin nimittäin suojaa lastasi paremmin mahdollisen törmäyksen sattuessa! Yllä olevassa kuvassa on plustestattu Axkid-turvaistuin. Tutustu koko Axkidin turvaistuinvalikoimaan tästä.

Mikä Plus-testi on?
Plus-testi on lisätörmäystesti, jonka tekee VTI eli Ruotsin tie- ja liikennetutkimusinstituutti. Testejä tehdään Ruotsin markkinoille tarkoitetuille turvaistuimille. E-hyväksynnästä poiketen, Plus-testin suorittaminen on turvaistuimen valmistajalle vapaaehtoista. Testattavia istuimia on kahdenlaisia; ISOFIX-kiinnitteiset, 18 kiloon asti hyväksytyt turvaistuimet sekä auton kolmipistevyöllä kiinnitettävät turvaistuimet, joiden enimmäispainoraja on 25 kg.

Miksi plustestausta tarvitaan?
Plustestattu turvaistuin takaa, ettei lapsesi niska altistu hengenvaarallisille vaurioille etutörmäyksessä. E-hyväksytyt turvaistuimet täyttävät Suomessa myytäviltä turvaistuimilta vaaditut vaatimukset, mutta plustestattu istuin antaa lapselle lisäturvaa.

Plus-testi on todella vaativa ja, ikävä kyllä, monet istuimet menevät testissä usein rikki. E-hyväksynnässä selkä menosuuntaan asetettavat istuimet testataan sekä etutörmäyksen että peräänajon varalta. Kasvot menosuuntaan asetettavat turvaistuimet käyvät läpi ainoastaan etutörmäystestin, jonka takia niillä ei ole mahdollisuutta läpäistä Plus-testiä.

Kolme tekijää, jotka tekevät Plus-testistä vaativan:

  1. Nopeus on korkeampi kuin eurooppalaisissa ECE R44 ja UN-ECE R129 (”i-Size”) -hyväksynnissä.
  2. Lyhyt jarrutusmatka havainnollistaa, kuinka voimat vaikuttavat turvaistuimeen. Mitä lyhyempi jarrutusmatka, sitä rajummat voimat.
  3. Testinuken niskassa olevat sensorit mittaavat siihen kohdistuvat voimat. Kasvot menosuuntaan päin asennettavat turvaistuimet eivät läpäise tätä osuutta, sillä testinuken kaulan ja niskan kuormitus on hengenvaarallisella tasolla.

Jollyroomilta löydät suuren valikoiman plustestattuja lasten turvaistuimia, esimerkiksi Axkid-merkiltä. Axkidin turvaistuinten kehityksen lähtökohtana on käytetty johtavaa lastenturvallisuusfilosofiaa. Lasten turvallisuus ja tuotteiden käyttömukavuus ovat Axkidin tuotteiden suunnittelussa aina ensisijalla. Tällä hetkellä heidän tuotteistaan kolme on plustestattu ja niitä on saatavilla täällä Jollyroomilla. Plustestatut turvaistuinmallit ovat: Axkid Minikid, Axkid Move ja Axkid Rekid ISOFIX.

Axkid_780X500.jpgAxkidin Move-turvaistuimessa on mukavaa ja turvallista matkustaa.

Lue lisää Plus-testistä Liikenneturvan sivuilta:
www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/turvaistuimet-plus-testi 

 

_______________________________________

Lähteet: 
www.axkid.com/sv/safety/det-svenska-plustestet-framatvant-vs-bakatvant/
www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/turvaistuimet-plus-testi