Onko lapsellasi oikean kokoinen pyörä?

Pyöräilykausi on taas alkamassa. Tässä jutussa annamme vinkkejä seikoisa, joita kannattaa ajatella pyörää ostaessa ja esittelemme muutamia lasten polkupyöriä, jotka ansaitsevat hieman ylimääräistä huomiota.

Täältä löydät koko-oppaamme, joka auttaa sinua valitsemaan renkaiden sopivan tuumakoon lapsesi pituuden tai iän perusteella.

”Pyörä, joka kasvaa lapsen mukana”
Eikö olisikin houkuttelevaa ostaa polkupyörä, jota lapsi voisi käyttää muutaman vuoden pidempään? Se on taloudellisessa mielessä herkullinen ajatus, mutta riskialtis sellainen. Lapsen koordinaatiokyky ja tasapaino eivät vielä ole täysin kehittyneitä, ja jos pyörä on liian suuri, se saattaa aiheuttaa turvallisuusriskin. Joissakin tapauksissa liian suuri pyörä saattaa pelottaa lasta, jonka seurauksena pyörä jää käyttämättä.

Se, että lapsella on oikean kokoinen polkupyörä, on siis ensisijaisen tärkeää! Mitä nuorempi lapsi, sitä tärkeämpää on valita sopivan kokoinen pyörä.

Ohjaustanko
Ohjaustangosta täytyy pitää kiinni molemmin käsin, myös kääntyessä. Lapsen täytyy pystyä kääntämään ohjaustankoa 45 astetta käsiään irrottamatta. Kun ohjaustankoa käännetään 90 astetta, sen tulee osoittaa satulaan, ei kasvoihin tai vatsaan.

Satula
Satulassa istuessa lapsen molempien jalkojen, tai vähintään varpaiden, tulee yltää maahan yhtä aikaa. Isommille lapsille riittää, että vain toinen jalka yltää maahan.

Lapsen on pystyttävä kiipeämään ja laskeutumaan pyörän selästä sekä hallittava itse polkemaan lähteminen ja pysähtyminen.

Polkupyörän vaihtaminen
Kasvavan lapsen polkupyörä täytyy vaihtaa useita kertoja suurempaan. Lapsilla on tapana kiintyä rakkaaseen ajopeliinsä, ja joskus pyörän vaihtaminen saattaa olla haastavaa. Liian pienellä pyörällä polkeminen ei kuitenkaan ole niin vaarallista kuin kurvailu liian suurella polkupyörällä. Kääntyminen, polkeminen ja jarruttaminen väärän kokoisella pyörällä saattaa olla vaikeaa ja estää lapsen pyöräilytaidon kehittymistä. Pyörissä on yleensä myös raja, kuinka paljon lapsi korkeintaan saa painaa, jotta pyöräily olisi turvallista.

Minkä ikäisenä pyöräilyn voi aloittaa?
Monet lapset aloittavat potkuttelemisen kolmipyörällä tai potkupyörällä jo 1,5 vuoden iässä. Mutta milloin on sopiva aika aloittaa ajoharjoittelu oikealla polkupyörällä?

Joidenkin tutkijoiden mukaan lapsen tasapaino ja koordinaatiokyky ovat tarpeeksi kehittyneitä vasta 5­­–6 vuoden iässä. Apupyörät, työntötanko ja muut apuvälineet auttavat niin lasta kuin vanhempaakin, ja siksi monet vaihtavatkin polkupyörään jo paljon aikaisemmin.

Vaihtoehtoisesti potkupyörää voi käyttää noin kuuteen ikävuoteen saakka, jonka jälkeen lapsi on heti valmis polkupyöräilemään ilman apua.

Vinkkejä pienimpien lasten polkupyörän hankintaan
Oikeanlainen istuma-asento
Ylävartalon tulee olla hieman etunojassa pyörällä ajettaessa.

Valitse ”naisten malli”
Lapsen täytyy pystyä kiipeämään ja laskeutumaan pyörän selästä itse. Niin kutsutussa naisten mallissa pyöränrunko ei ole jalkojen esteenä ja poislaskeutuminen on lapselle helpompaa. ”Miesten pyörässä” oleva korkea tanko voi myös vahingoittaa lapsen sukuelimiä rajun törmäyksen tai jarrutuksen seurauksena.

Vakaus
Koska lapsilla on heikompi tasapainotaito aikuiseen verrattuna, saattaa olla hyvä idea valita polkupyörä, jonka pyörien väli on pitkä. Se tuo lisää vakautta ajamiseen. Myös leveät renkaat auttavat tasapainottelussa. Ne eivät pyöri yhtä nopeasti kuin kapeat renkaat, mikä saattaa helpottaa aluksi pyörän perässä juoksevaa vanhempaa.

Ohjaustanko ja etuhaarukka
Pitkä ja suora ohjaustanko antaa hyvän tuntuman pyörän ohjaukseen. Taaksepäin nojautuvan etuhaarukan avulla ohjausta on helpompi hallita suoraan etuhaarukkaan verrattuna.

Ketjusuoja
Pienten lasten pyörissä tulisi olla suljettu ketjusuoja, jotta vaatteet, kengännauhat ja muut asiat eivät jäisi ketjuun kiinni. Suoja estää myös pieniä uteliaita sormia vahingoittumasta, jos ne sattuisivat pääsemään käsiksi pyörän teräviin ja liikkuviin osiin.

pinepeak_780X500.jpgPinepeak lastenpyörä

@biskopsdotter- Nordbjörn+pinepeak närbild.jpg
Löydät Pinepeakin kaikki polkupyörät täältä.

cyklar.jpg1. Pinepeak Polkupyörä, Valkoinen/Sininen 2. Pinepeak Nova Polkupyörä, White
3. Pinepeak Kolmipyörä 4. Marvel Avengers Polkupyörä 5. Pinepeak Polkupyörä, Pink
 

Yhteenvetona voimme lopuksi todeta, että pyöräilyssä turvallisuus on kaikkein tärkeintä ja sen takia lapselle tulee hankkia polkupyörä, joka on sopivan kokoinen juuri nyt.

 

 

_________________________________________________________

projektvasastan
pappa_franz
biskopsdotter