Onko teidänkin perheessänne yökastelijoita?

Lasten yökastelu on melko yleistä ja loppuu usein itsestään, mutta matkalla kuiviin öihin voi muutamasta vinkistä olla apua. Tämän päivän blogipostauksessa tutustummekin aiheeseen tarkemmin!

Kuinka tavallista yökastelu on? 

Monessa perheessä yökastelusta voi olla vaikeaa puhua, sillä yökastelun kuvitellaan usein olevan epätavallista ja jopa kiusallista. Todellisuudessa yökastelu on erittäin tavallista ja vanhempina meidän tulisikin pyrkiä puhumaan aiheesta avoimesti – osittain siksi, että tilanteeseen voi saada apua ja käytännön neuvoja, mutta myös sen takia, että aiheesta puhuminen rauhoittaa usein tilannetta ja voi parhaassa tapauksessa auttaa muita samassa tilanteessa olevia perheitä.

Mistä yökastelu johtuu?

Yökastelua esiintyy yleisesti kouluikään asti ja se onkin yksi yleisimmistä ongelmista 6–8-vuotiailla lapsilla. Yökasteluun voi vaikuttaa moni seikka, minkä vuoksi onkin vaikeaa antaa vain yhtä selitystä yökastelun syyksi tai niin ikään ratkaisua sen kitkemiseksi. Yksi asia on kuitenkin varmaa: yökastelu on perinnöllistä. Jos toinen vanhemmista on kamppaillut lapsuudessaan yökastelun kanssa, on lapsella noin 40 % mahdollisuus päätyä samaan tilanteeseen.

Tavallisin syy lapsen yökasteluun on kehon vielä kehitysvaiheessa oleva hermosto, joka ei osaa lähettää viestiä virtsarakosta aivoihin virtsarakon ollessa täysi. Toisaalta lapsen voi olla vaikea herätä kehon lähettämiin signaaleihin vessan tarpeesta.

Yökastelun syyt ovat harvoin psyykkisiä, mutta aiheesta on hyvä puhua avoimesti lapsen kanssa ongelmien välttämiseksi.

Milloin pitäisi hakea apua?

Useimmissa tapauksissa yökastelua aletaan hoitaa aikaisintaan kuuden vuoden iässä, ja apua voi hakea terveyskeskuksesta tai neuvolasta. Mikäli haluatte hakea hoitoa yökastelun kitkemiseksi, on lapsen oma motivaatio ja muutoshalu tärkeintä. Voihan olla, ettei lapsesi ole tarpeeksi kypsä hoidon läpikäymiseen, tai ettei hän koe yökastelua ongelmallisena. Tärkeintä on kuunnella lapsesi toiveita ja tunnustella tilannetta hienotunteisesti. Älä epäröi ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai neuvolaan ollessasi epävarma siitä, miten sinun tulisi toimia tilanteessa.

Kuusi vinkkiä yökastelun välttämiseen

  • Ottakaa lapsen kanssa käyttöön säännölliset ajat vessakäynneille päiväsaikaan. Näin lapsesi oppii kontrolloimaan virtsarakkoaan.
  • Yrittäkää syödä iltapala hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Parasta olisi, jos lapsi ei joisi tai söisi kahteen tuntiin ennen nukkumaanmenoa.
  • Älkää puhuko yökastelusta ongelmana ja kertokaa lapselle, ettei yökastelu ole hänen syytään! On erittäin tärkeää, ettei lapsi koe olevansa epäonnistunut tai tunne häpeää yökastelun vuoksi. 
  • Hymyä huuleen! Vaikka lakanoiden jatkuva pesu saattaakin tuntua raskaalta, ei lapsesi tarvitse tietää asiasta.
  • Testaa, auttaisiko lastenhuoneeseen sijoitettu himmeä yövalaisin lastasi heräämään yölliselle vessakäynnille.

Yökastelu katoaa useimmissa tapauksissa ajan myötä itsestään. Mikäli asia kuitenkin vaivaa, älkää empikö hakea apua tilanteen kitkemiseksi.