E-urheilu – paljon muutakin kuin pelaamista!

Pelaako lapsesi liikaa? Väsyttääkö pelaaminen häntä? Eikö olisi parempi olla ulkona leikkimässä? Kun lapsi pelaa paljon tietokoneella, voi vanhemmalla herätä huoli ja turhautuminen. Päivän Trends-artikkelissa tutustumme siihen, mitä tutkimukset sanovat pelaamisesta ja annamme vinkkejä siihen, miten vanhemmat voivat oppia ymmärtämään ja hyväksymään e-urheilun maailmaa!

MONILLA VANHEMMILLA saattaa olla ennakkoluuloja sellaisia asioita kohtaan, joita he eivät itse tunne ja josta he ovat kuulleet, että se on huonoksi lapsille. Yksi tällainen esimerkki on tietokonepelit ja e-urheilu. Ne herättävät helposti huolen siitä, että lapsesta tulee epäsosiaalinen ja että hän omaksuu epäterveelliset elämäntavat. Pelkona voi olla myös, että pelaaminen vaikuttaa negatiivisesti koulunkäyntiin ja että lapset käyttäytyvät väkivaltaisesti tai omaksuvat muita huonoja toimintatapoja, koska he pelaavat niin paljon. Alle olemme koonneet kuitenkin listan pelaamisen positiivisista puolista sekä vinkkejä siihen, miten lapsen kanssa kannattaa puhua tietokonepeleistä.

Bloggbild-3.jpg

 

Mitä positiivisia puolia pelaamisessa on?

Pelaaminen on hyvää aivojumppaa
Tutkimukset ovat osoittaneet, että lapset jotka ja nuoret, jotka pelaavat paljon tv- ja tietokonepelejä pystyvät tekemään nopeampia päätöksiä kuin muut lapset. Lisäksi heillä on parempi strateginen ajattelukyky, kehittyneempi silmien liikkuvuus ja monipuolisempi visuaalisten yksityiskohtien havainnointikyky kuin muilla saman ikäisillä lapsilla.

Pelaaminen nostaa älykkyyttä
Lapset, jotka pelaavat paljon actionpelejä, näkevät enemmän erilaisia kuvioita ja havainnoivat muutoksia ympäristössä muita ikäisiään nopeammin. Pelaamista harrastavilla lapsilla onkin usein hyvä ymmärrys syyseuraus suhteista sekä nopeat refleksit. Action-pelejä pelaavien lasten kohdalla täytyy totta kai ottaa huomioon se, että pelin PEGI-ikäsuositus vastaa lapsen ikää.

Pelaaminen on fyysisesti haastavaa
Pelaamisen aikana e-urheilijoiden kehon kuluttaa yhtä paljon kortisonia kuin ralliautonkuljettaja, ja pelaajilla on usein paljon parempi silmän ja käden koordinaatiokyky kuin esimerkiksi pöytätenniksen pelaajilla. Tutkimusten mukaan hankalissa tilanteissa e-urheilijoiden pulssi saattaa nousta jopa 160–180 lyöntiin minuutissa. Se on yhtä paljon kuin maratonjuoksijalla on korkeimmillaan juoksemisen aikana.

Koska e-urheilu on fyysisesti kuluttavaa, on heidän pidettävä itsestään hyvää huolta sekä ruuan että urheilun osalta. Siten he saavat parhaan mahdollisen suorituksen ja nautinnon pelaamisesta. Ja totta kai hyvin voiva keho parantaa myös lasten terveyttä ja koulumenestystä.

Pelaaminen on sosiaalista
Tämän päivän tietokonepelit ovat hyvin erilaisia kuin pelit ennen. Isoa osaa peleistä pelataan nettiyhteyden varassa ja silloin pelaajien välinen kommunikaatio on suurta. Monet pelit on jopa suunniteltu siten, että pelaajien on pakko kommunikoida keskenään tehdäkseen yhteistyötä ja strategisia suunnitelmia. Siksi e-urheilua voikin verrata muihin joukkuepeleihin kuten jalkapalloon ja jääkiekkoon, jossa joukkue voittaa vain, jos pelaajien välinen kommunikaatio toimii.

E-urheilun ja pelaamisen suosion kasvamisen myötä myös niin sanotut LANit ovat yleistyneet. Ruotsissa järjestettävä DreamHack on maailman suurin LAN-tapahtuman järjestäjä, ja Suomessakin järjestetään vuosittain useita pieniä tapahtumia. Suosittuja ovat myös kaveriporukan keskenään järjestämät LANit, joissa porukka kokoontuu yhteen omien tietokoneiden kanssa pelaamaan esimerkiksi yhden viikonlopun ajaksi. 

gamingevent_780X500.jpg

 

USEITA VANHEMPIA huolettaa se, etteivät he varmuudella tiedä, mitä lapsi tietokoneella tekee. E-urheilun maailmaan on hankala samaistua, jos siitä ei saa samanlaista otetta kuin vaikkapa jalkapallosta tai jääkiekosta. Kun vanhempi ei ymmärrä, ei lapsikaan välttämättä osaa kertoa ja vastareaktiona hän saattaa jopa kieltäytyä jakamasta vanhempien kanssa e-urheiluun liittyviä tunteita: voitonriemua tai tappion karvasta makua. Jotta pelaamisen ymmärtäminen ja siitä keskusteleminen olisi helpompaa lapsen kanssa, olemme koonnet listan hyvistä ja helpoista kysymyksistä, joista kannattaa aloittaa. 

Miten osoitan vanhempana aitoa kiinnostusta lapsen e-urheilua kohtaan?

Esitä kysymyksiä
”Mitä peliä pelaat?”
”Mikä on mielestäsi hauskinta tässä pelissä?”
”Voiko pelaamisen keskeyttää milloin tahansa? Miksi/miksi ei?”
”Onko peli joukkuepeli? Jos kyllä, mikä sinun roolisi on joukkueessa?”

Tällaisen kysymykset auttavat sinua saamaan konkreettisia vastauksia, joiden avulla ymmärrät peliä paremmin. Samalla lapsesta tuntuu siltä, että osoitat kiinnostusta ja intoa hänen harrastustaan kohtaan.

Keskustele käyttäytymisestä
Useita pelejä pelataan nettiyhteyden välityksellä, joten keskustelu muiden kanssa on helppoa ja usein myös pelaamisen edellytys. Keskustelemalla lapsen kanssa siitä, miten netissä käyttäydytään, on siis tärkeää. Oikeanlaisella käytöksellä voimme estää netissä tapahtuvaa kiusaamista ja syrjintää.

Ymmärrä lapsen sosiaalisia verkostoja
Nykyaikaiset pelit houkuttelevat lapsia keskinäisen kommunikaation pariin, mikä on totta kai positiivinen asia. Lapsi, jonka saattaa olla hankala ilmaista itseään kasvokkain muiden kanssa, saattaa löytää netistä ja pelistä samanlaisia kavereita, joille jutteleminen on helpompaa. Vanhempien on tärkeää ja toisaalta myös hauskaa tutustua lapsen nettipelikavereihin. Uskalla siis kysyä, keiden kanssa lapsi pelaa ja juttelee, mitä pelejä he yleensä pelaavat kaveriporukalla ja onko pelissä tapahtunut jotain poikkeuksellisen hauskaa.

 

Jollyroom innostui pelaamisesta!

Me täällä Jollyroomilla iloitsemme siitä, että olemme saaneet tuotevalikoimaamme nyt paljon pelaamiseen sopivia tuotteita! Valikoimassa on supersuosittuja tuotemerkkejä kuten Victory, Razor ja SteelSeries. Meiltä löydät varmasti jotain jokaiselle pelaamisesta kiinnostuneelle!

Mikäli haluat lisätietoa pelaamisesta ja ymmärtää paremmin e-sportin maailmaan, suosittelemme sinua tutustumaan eUrheilu.com-nettisivustoon sekä muihin linkkeihin, jotka on listattu artikkelin lopussa.Gaming Kollage 2.0.jpg

1. Victory JGX 1.1 PRO Pelituoli 2. SteelSeries Rival 110 Pelihiiri 3. Razer ManO'War Wireless PC Gaming Headset 4. Razer Raiju PS4 Peliohjain 5. Razer Firefly Cloth Edition Gaming Hiirimatto 6. Razer Tiamat 7.1 v2 Gaming Headset 7. SteelSeries Apex M750 Gaming Näppäimistö

Lähteet:
www.pnas.org
www.dw.com
www.kk.no
www.journals.plos.org
www.pnas.se