Mitä ottaa huomioon muksun haalaria ostaessa?

Kun ilmat kylmenevät, on aika pukea lämpimästi päälle!  Lasten täytyy pystyä leikkimään ulkona myös talvella, riippumatta siitä millainen sää on. Tänä päivänä markkinoilla on olemassa jos jonkinlaista haalaria, ja niissä kaikissa on erilaiset merkinnät, materiaalit ja mitat. Miten tästä kaikesta saisi siis selvää? Jotta oikeanlaisen haalarin ostaminen olisi helpompaa, haluamme me jakaa omat vinkkimme ja tietomme teidän kanssa!

Vaikka ensimmäisen sopivalta tuntuvan haalarin valitseminen on houkuttelevaa, kannattaa valintaprosessiin käyttää hetki aikaa. 😊 Mutta mistä kannattaa aloittaa?

5 yksityiskohtaa, joihin kiinnittää huomiota!

Resorit

Enemmän resoria kaikille ja kaikkiin vaatteisiin! (Tai ainakin pienten lasten ulkovaatteisiin! 😉) Resorien avulla hanskat pysyvät paikoillaan eivätkä hihat tai lahkeet ole niin helposti leikkien tiellä. Resorit jättävät myös tilaa kasvamiselle, joten pitkällä tähtäimellä kannattaa siis välttää suoria hihoja ja lahkeita, ja panostaa niiden sijaan resoriin!

Vetoketjut ja nepparit

Haalarin vetoketju yläosa on hyvä olla suojattu pehmeällä kankaalla, jotta se ei raavi lapsen leukaa. Vetoketjun lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, etteivät mitkään metalliset osat – kuten nepparit – ole paljasta ihoa vasten, sillä ne saattavat paukkupakkasilla aiheuttaa kylmetessään paleltumia.

Lämpöeristys

Pienimmät lapset istuvat paljon ja siksi heidän peppuaan saattaa alkaa palella nopeasti. Sama koskee myös lapsia, jotka käyttävät vielä vaippoja, joten heidän kohdallaan tulisi kiinnittää erityistä huomiota haalarin lämpöeritysominaisuuksiin.

Hengittävyys

Vedenpitäviä vaatteita kutsutaan usein käyttövaatteiksi. Käyttövaatteet ovat hengittäviä, ja ne poistavat iholta kosteutta sen sijaan, että vaatteen sisäpuolelle muodostuisi kosteutta. Vaatteet hengittävyys mitataan g/m2/päivä, ja arvon on oltava "sopiva", koska liian korkea hengittävyys alkaa poistaa jo lämpöäkin. Mikäli lapsenne ovat kuitenkin superaktiivisia, suosittelemme haalarin hengittävyydeksi 5.000 g/m2/päivä.

Istuvuus

Oikea istuvuus vaikuttaa paljon siihen, kuinka lämmin haalari on. Esimerkiksi tilava haalari, jossa ei ole vyötärön kohdalla kuminauha, antaa tasaista lämpöä ja sopii erityisesti pienille, usein paikoillaan oleville lapsille. Isommille lapsille sopii puolestaan hieman suorempi ja vyötäröltä kiristettävä haalari, koska he ovat usein pieniä lapsia aktiivisempia. 🏃

trends_mall_i-bloggen2_780X500.jpg

 

Haalarit kaiken ikäisille!

1. Perheen pienimmät

Kaikista pienimpien haalarin tulisi olla pehmeäitä, helppokäyttöisiä ja mielellään tuplavetoketjulla varustettuja. Esimerkiksi fleecehaalari on täydellinen lisä lämpöpussin sisään, silloin sää on kylmä tai kolea. Sen avulla pienokainen pysyy varmasti lämpöisenä. 😊

2. Vähän isommat mukulat

Vilkkaille ja kaikesta kiinnostuneille taaperoille niin kutsutut ”ilmapallohaalari” ovat täydellinen valinta. Tilavassa haalarissa lapsella on paljon tilaa liikkua, kävellä, ryömiä ja kontata. Tämän ikäisten lasten haalareissa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että haalari vesipilariarvo – eli vedenkestävyys – on mahdollisimman hyvä ja takapuolen kohdalla on lämpöeritys kunnossa. Taaperot nimittäin tykkäävät kaiken touhuamisen keskellä istahtaa (tai pyllähtää) milloin mihinkin. ❤

3. Isot tytöt ja pojat

Kaikista isoimmilla lapsilla riittää aina energiaa, vauhtia ja vilskettä! Lempipuuhiin kuuluu kiipeäminen, pulkkamäen laskeminen ja ylipäätään vain kaikenlaisten leikkien keksiminen ja hassuttelu. Jotta uusi haalari kestäisi ensimmäisiä käyttöpäiviään pidemmälle, kannattaa panostaan kestävään haalariin, jossa ei ole turhia lisäosia tai yksityiskohtia. Meidän suosituksemme on, että valitsette haalarin, joka kestää vähintään 50 000 AR:ää, eli hankauskertaa.

trends_mall_i-bloggengrupp_780X500.jpg 

Termien merkitys!

Vesipilariarvo

Mitä korkeampi vesipilariarvo on, sitä vedenpitävämpi vaate on. Vesipilariarvo mitataan testaamalla, kuinka paljon vettä kangas kestää ennen kuin se alkaa vuotaa. Testissä kangas pingotetaan putken alle, joka täytetään vedellä. Kun vettä aletaan laskea putkesta kankaalle, lasketaan kuinka paljon vedenpinta laskee putken sisällä. Vedenpinnan lasku lasketaan millimetreissä, ja vaatteen on kestettävä vähintään 5000 mm, jotta sitä voidaan kutsua vedenpitäväksi. Vesipilariarvolla mitataan siis sitä, kuinka paljon vettä kangas kestä.

Hankaus- ja kestävyysarvo

Jotta kankaan kestävyys voidaan selvittää, tehdään sille hankaustesti. Hankaustestissä kangas asetetaan laitteeseen, jossa sen pintaa hangataan Kangas luokitellaan laadukkaaksi, jos se kestää vähintään 30 000 hankauskertaa, eli AR:ää.

Oeko-Tex

Tämä merkki takaa sen, että kangas ja vaate on valmistettu ympäristöystävällisesti ja kestävästi. Oeko-Tex -merkittyjä vaatteita ja tuotteita voi käyttää suoraan ilman, että niitä tarvitsee pestä ensin.

PVC

Ulkovaatteissa saattaa joskus olla vieno muovin tuoksu. Tuo tuoksu saattaa olla peräisin PVC:stä, joka on uusiutumaton muovi.

FC

FC on lyhenne sanoista fluor carbon, eli fluoratuista yhdisteistä. Fluorattuja yhdisteitä käytetään usein ulkovaatteiden pintakäsittelyyn.

 

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että haalarin on oltava lämmin, vedenkestävä, lapsen ikään nähden liikkuvuudeltaan sopiva, hengittävä ja siinä on oltava resorit. Huomioi myös, että haalarissa on hyvä olla hieman extratilaa, jotta sen alle saa tarvittaessa mahtumaan vaikka villapöksyt ja fleecepaidan, ja jotta siinä on hieman kasvuvaraa lapselle.

Näillä ohjeilla pärjäät varmasti oikean haalarin metsästämisessä! Halit 😊

 

Lähteet
www.mynewsdesk.com/se/procurator/blog_posts/vad-betyder-vattenpelare-egentligen-51181
www.kemi.se/hitta-direkt/lagar-och-regler/reach-forordningen