Tutista luopumisen helppous ja vaikeus

Lapsille tutti on tuttu ja turvallisuuden tunnetta tuova esine. Siksi siitä luopuminen voi olla hankalaa. Mitä asioita vanhempien pitäisi siis ottaa huomioon, kun lapsen on aika oppia pois tutin käyttämisestä?

Se, että lapset haluavat imeä tuttia, johtuu heidän luontaisesta imemisrefleksistään, joka auttaa heitä vauvoina saamaan tarvitsemansa ruuan. Mikäli vauvalla on voimakas imemisen tarve, on tutin käyttäminen hyödyllistä. Samalla tutista ja sen imemisestä tulee lapselle lohtua ja turvaa tuova tapa. Liian kauan tuttia ei kuitenkaan kannata käyttää, sillä se saattaa johtaa sekä purenta- että ääntämisvikoihin. Jotta näiltä ongelmilta vältytään, suositellaan tutin käytön lopettamista viimeistään 2–3 vuoden iässä.

Jotta tutin käytön lopettaminen olisi hieman helpompaa, olemme keränneet tähän kuusi vinkkiä, joita voitte kokeilla siellä kotona. Ja mikäli keinot eivät tepsi ensimmäisellä kerralla, on toinen kerta jo varmasti paljon tuloksekkaampi. Kärsivällisyys on kaiken A ja O, kuten aika monessa muussakin asiassa. 😉

 

Ihan ensimmäisenä täytyy huomioida, että tutin käytön vähentäminen kannattaa aloittaa ajoissa. Valmistele lastasi siihen, että jatkossa tuttia ei välttämättä saakaan ihan kaikissa tilanteissa. Sopikaa lapsen kanssa myös jokin sopiva hetki tutin käytön lopettamiselle, ja laskekaa siten yhdessä tunteja tai päiviä.

Toinen pikkulapsille toimiva keino myös se, että he saavat tuntevat itsensä hieman vanhemmiksi ja isommiksi kuin ovat. Kokeilkaa vaikka tuttien antamista jollekin pehmolelulle tai nukelle. Kun lelut ovat ottaneet tutit käyttöön, voit vielä kirjoittaa lapselle kirjeen, jossa pehmoeläimet ja nuket kiittävät lasta uusista tuteistaan.

”Tuttien on asuttava sängyssä”. Kerro lapselle, että tuttien täytyy tästä eteenpäin asua sängyssä. Ota lapsi mukaan leikkiin ja annan hänen päättää, missä kohtaa sänkyä tuttien pitäisi lapsen mielestä asua. Tarvittaessa voit kertoa lapselle, että tuteista tuntuu turvalliselta olla sängyssä ja että lapsi voi lohduttaa niitä pitämällä niitä kädessään.

Hae helpotusta myös lastenkirjoista ja tarinoista. Vie lapsesi seikkailuun tarinoiden maailmaan, ja lue hänelle tarinoita muista lapsista, jotka ovat jo luopuneet tuteistaan. Kirjastosta löytyy usein hyviä tuteista luopumiskirjoja, ja halutessasi voit keksiä myös tarinan itse. Ja mikäli käy oikein hyvin, lapsi saattaa itse innostua tutista luopumisesta ja kantaa ne sinun puolestasi roskikseen! 🙏 😄

Joillekin sopiva vaihtoehto on myös kerralla kaikesta tutin käyttämisestä luopuminen. Voit tehdä siitä myös lapselle hauskan leikin sanomalla esimerkiksi, että ”tutti ei ole kadonnut, se vain muuttui näkymättömäksi”. Toinen vaihtoehto on myös kertoa lapselle, että tutti on mennyt rikki. Riippumatta siitä kummalla tavalla tutin käyttäminen lopetetaan, ota lapsesi mukaan tutin leikkiin ja kerro, miksi tuttia ei voi enää käyttää.

Pyydän apua myös lastentarhasta ja anna lapsen ottaa mallia muista. Päiväkodissa voit esimerkiksi ohjeistaa, ettei tuttia anneta kuin vain ”hätätapauksissa”. Lapset rakastavat muiden lasten tekemisien kopioimista, ja sillä tavalla he oppivat asioita nopeasti – myös eroon tuteista.

 

Tutin käytöstä luopumiseen voi liittyä paljon kyyneliä ja itkua, erityisesti yöaikaan. Kerro lapselle, että on täysin hyväksyttävää olla surullinen ja ikävöidä tuttia. Toisinaan jopa jonkinlainen pieni lahja, esimerkiksi pehmolelu, voi olla tarpeen, jotta lapselle osoitetaan kiitosta ja arvostusta tutista luopumisen jälkeen. Kävipä lapsesi tutista luopuminen helposti tai nopeasti, tulevat he joka tapauksessa olemaan ylpeitä omasta suorituksestaan! ❤ 

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – tässäkin asiassa. Onnea matkaan ja isot halaukset!

ittybittybella.com_-_604ee09f4cdded421c8fa32b0500fe97.jpg

 

Lähteet
http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tukivinkit/tutista_luopuminen/
https://www.1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Praktiska-rad/Napp--och-tumsugning/
http://barntotal.se/fakta-barn/utveckling-och-framsteg/s-fr-du-barnet-att-sluta-med-napp
@mom365.com
@myilluminateblog.com
@ittybittybella.com