• Turvaistuinopas

  Tervetuloa turvaistuinoppaamme pariin! Täältä löydät kaiken tarvittavan tiedon voidaksesi valita juuri omalle perheellesi sopivan turvaistuinmallin, joka takaa lapsellesi turvalliset automatkat. Oppaassamme käymme läpi eri turvaistuintyypit, oikeat asennustavat, Liikenneturvan ohjeistukset ja paljon muuta.

 • Täältä voit lukea lisää tärkeimmistä turvaistuimen hankintaan liittyvistä seikoista:

 • nr 1.jpg


    Valitse oikea koko ja painoluokka

 • Saatavilla on useita eri turvaistuintyyppejä, jotka sopivat erikokoisille lapsille. Turvaistuimen valinnassa on tärkeää ottaa huomioon lapsen ikä, paino ja pituus. Yleisesti ottaen lapsi tarvitsee kasvunsa aikana kolme erilaista turvaistuinta, mutta markkinoilta löytyy myös malleja, joita voidaan käyttää pidemmän aikaa.

 • nr 2.jpg


    Autoosi sopiva asennustapa

 • Hankkiessasi turvaistuinta on tärkeää ottaa huomioon sen asennustapa ja valita malli, joka on yhteensopiva autosi kanssa. Osa turvaistuimista voidaan asentaa sekä auton kolmipistevyöllä että ISOFIX-kiinnikkeillä, jotka löytyvät useimmista uudemmista automalleista.

 • isofix.jpg

  ISOFIX-asennus

  ISOFIX on kansainvälisesti standardisoitu turvaistuinten kiinnitysjärjestelmä, jossa turvaistuimen metallikiskot yhdistetään autossa oleviin kiinnityspisteisiin. Nämä niin kutsutut ISOFIX-kiinnikkeet varmistavat turvaistuimen paikallaan pysymisen koko automatkan ajan.

  Lue lisää:
  ISOFIX-järjestelmän avulla turvaistuin on helppo asentaa ja nopea irrottaa tarvittaessa – turvaistuimen metallikiskot vain naksautetaan paikoilleen. Muistathan aina tarkistaa, että turvaistuin kiinnittyy oikein auton kiinnityspisteisiin.
  Useimmissa nykyaikaisissa autoissa on ISOFIX-kiinnityspisteet, jotka sijaitsevat takapenkillä istuimen ja selkänojan välisessä raossa. Osassa automalleista on ISOFIX-kiinnityspisteet myös takapenkin keskipaikalla sekä edessä matkustajanpenkillä. Voit tarkistaa oman autosi kiinnityspisteet tunnustelemalla penkin rakoa kädelläsi. ISOFIX-kiinnikkeillä asennettavien turvaistuinten maksimikuormituksen raja on yleensä alhaisempi kuin turvavyöllä asennettavan mallin, sillä kiinnikkeiden on kestettävä mahdollisessa törmäyksessä syntyvä kuormitus.
 • bas.jpg

  Asennus telakalla

  Autoon asennettavan telakan avulla turvaistuin on helppo irrottaa ja kiinnittää paikoilleen. Telakka on erityisen kätevä tilanteissa, joissa haluat siirtää turvaistuinta yhdestä autosta toiseen tai kuljettaa vauvaasi vaivattomasti turvakaukalossa.

  Lue lisää:
  Telakkaa käytetäänkin useimmiten juuri turvakaukaloiden kanssa, mutta saatavilla on myös turvaistuimen kiinnitykseen käytettäviä malleja. Telakka voidaan asentaa autoon joko turvavyöllä tai ISOFIX-kiinnikkeillä. Kummassakin mallissa on aina lisävakautta tuova tukijalka.
 • bälte.jpg

  Asennus turvavyöllä

  Jos autossasi ei ole ISOFIX-kiinnityspisteitä, voit asentaa turvaistuimen auton kolmipistevyöllä. Tämä asennustapa on yhtä turvallinen kuin ISOFIX-kiinnitys ja suojaa lastasi mahdollisessa kolaritilanteessa.

   
  Lue lisää:
  Turvavyöasennuksessa on tärkeää tarkistaa, ettei turvavyö ole kierteellä ja että se kulkee oikein turvaistuimen asennuskiinnikkeiden ja -pidikkeiden kautta.
 • nr 3.jpg


    Turvaistuimen oikea sijainti autossa

 • Jotta kaikkien matkustajien automatkat sujuisivat mukavasti ja turvallisesti, turvaistuimen oikea sijainti on tärkeää.

 • bakåtvända-FI.jpg

  Selkä menosuuntaan asennettavat turvaistuimet

  Liikenneturva suosittaa lapsen matkustamista selkä menosuuntaan päin mahdollisimman pitkään, ainakin nelivuotiaaksi asti. Turvakaukalo on asennettava autoon aina selkä menosuuntaan päin.

  Lue lisää:
  Pienen lapsen pää on vartalon kokoon nähden painava ja niska herkkä, ja selkä menosuuntaan olevissa istuimissa ne saavat parhaimman tuen törmäystilanteessa. Näin päin asennettuna turvaistuin myös toimii suojakilpenä törmäyksessä lenteleville esineille. Turvaistuimen asentaminen selkä menosuuntaan päin vaatii useimmiten enemmän tilaa.
 • vändbara-FI.jpg

  Käännettävät, pyörivät ja kasvot menosuuntaan päin asennettavat turvaistuimet

  Käännettävät turvaistuimet ovat pitkäikäisiä, sillä niitä voi käyttää sekä selkä että kasvot menosuuntaan päin asennettuna. Käännettävä turvaistuin asennetaan ensin selkä menosuuntaan päin ja käännetään toisinpäin lapsen ollessa tarpeeksi vanha.

  Lue lisää:
  Liikenneturvan suositus on, että lapsi matkustaisi kasvot menosuuntaan päin aikaisintaan nelivuotiaana. Osa turvaistuinmalleista pyörii 180 tai 360 astetta, mikä helpottaa lapsen asettamista ja pois nostamista huomattavasti.
 • placera fram el bak-FI.jpg

  Turvaistuin etu- vai takapenkille?

  Liikenneturvan mukaan kaikista turvallisin paikka lapsen turvaistuimelle on auton takapenkki. Jos selkä menosuuntaan päin asennettava turvaistuin vie liikaa tilaa takana, sen voi asentaa myös etupenkille, jossa tavallisesti on enemmän tilaa.

  Lue lisää:
  Siinä tapauksessa on kuitenkin ehdottoman tärkeää muistaa kytkeä turvatyyny pois päältä. Mikäli turvaistuin on asennettu etupenkille, auton kuljettajan on muistettava pitää katse tiessä ja pysäytettävä auto lapsen hoitamisen ajaksi.
 • nr 4.jpg


    Säännöt ja suositukset

 • Matkustaessasi autolla lapsen kanssa on sinulla kuskina vastuu siitä, että käytössä on hyväksytyt turvallisuusvarusteet. Lue lisää automatkailuun liittyvistä säännöistä ja suosituksista täältä.

 • Mitä Suomen laki sanoo turvaistuimista?

  • Alle 135 cm pituisten lasten tulee aina käyttää asianmukaista turvaistuinta autolla matkustaessaan. Lapsen koon mukaisesti kyseessä voi olla turvakaukalo, turvaistuin tai turvavyöistuin/istuinkoroke.
  • Lasten turvaistuinten tulee olla E-hyväksyttyjä eli istuimen tulee täyttää tietyt Euroopan yhteisön asettamat minimivaatimukset. Istuimen tulee täyttää joko ECE 44–04 tai i-Size (UNECE R129) -vaatimukset.
  • Kuskilla on vastuu pitää huolta, että alle 15-vuotias lapsi käyttää turvavyötä tai muita turvallisuusmekanismeja.
  • Selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa istuva lapsi ei saa istua paikalla, jossa on aktiivinen turvatyyny. Turvatyyny on otettava pois käytöstä, jos lapsen turvaistuin asennetaan sen vaikutuskenttään osuvalle alueelle.

   

  Kuinka pitkiä matkoja lapsi voi istua turvaistuimessa?

  Turvaistuimessa matkustaminen on turvallisin matkustustapa lapselle eikä se vahingoita tämän selkää. Mitä vanhemmaksi lapsi tulee, sitä kehittyneemmäksi selkä myös muuttuu.

  Vastasyntyneen lapsen ensimmäisten kuukausien aikana on suositeltavaa matkustaa ainoastaan lyhyitä automatkoja. Pidempien ajomatkojen aikana on tärkeää pitää taukoja puolen tunnin välein. Jos lapsi nukkuu turvaistuimessa, häntä voi liikuttaa varovaisesti. Tämän ansiosta lapsi ei istu samassa asennossa liian kauaa.

 • Miten huollan turvaistuintani?

  Turvaistuimen käyttöikä on noin kymmenen vuotta, jos siitä huolehtii oikein eikä se ole osallisena onnettomuudessa. Auto-onnettomuudessa ollut turvaistuin on vaihdettava uuteen välittömästi.

  Turvakaukalon käyttöikä on hieman lyhyempi, noin 5–7 vuotta, mikä johtuu sen suuremmasta kulumisesta. Turvaistuimen materiaali saattaa myös haurastua sen ikääntyessä, joten sen turvallisuuden tasoa ei voida taata. Voit pidentää kaukalon käyttöikää olemalla varovainen siirtäessäsi sitä autosta toiseen.

  Säännöllinen huolto pitää turvaistuimen hyvässä kunnossa pidemmän aikaa. Istuimen verhoilu on useimmissa tapauksissa irrotettava ja konepestävä, joten riittää että seuraat pesuohjeita. Istuimen turvavaljaat voi puhdistaa kostealla liinalla.

  Onko käytetyn turvaistuimen ostaminen turvallista?

  Turvaistuimia voi hankkia käytettynä, mutta silloin on otettava huomioon erilaisia asioita – varsinkin jos et tunne turvaistuimen edellistä omistajaa. Pidä huolta, että istuin on enintään viisi vuotta vanha ja että se ei ole ollut osallisena auto-onnettomuudessa. Onnettomuudessa sen runko saattaa vaurioitua sisäpuolelta, minkä jälkeen sen turvallisuus ei ole taattu. Ostaessasi käytetyn turvaistuimen pidä myös huolta, että saat tuotteen käyttöohjeen, jotta asennat sen varmasti oikein.

  Saako turvaistuimessa istuvalla lapsella olla ulkovaatteet päällä?

  Jos turvaistuimessa matkustavalla lapsella on päällään paksut ulkovaatteet, kuten talvitakki tai toppahaalari on riskinä, että hän ei ole tarpeeksi tukevasti kiinni tai paine lapsen kehoa vasten on liian suuri. Tämä on suuri turvallisuusriski törmäyksen tapahtuessa. Huolimatta siitä kuinka paljon kiristät turvavaljaita, lapsen kehon ja valjaiden välillä saattaa olla jopa 5 cm tilaa.

  Ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista, että lapsi on kylmissään turvallisuuden vuoksi. Esimerkiksi lämpimästä materiaalista valmistettu paksumpi fleecetakki sopii loistavasti automatkoille. Auton esilämmittäminen ennen ajomatkaa on järkevä keino estää vilustumista. Viltit ja lämpöpussit ovat myös hyvä vaihtoehto lapsen lämpimänä pitämiseen.

 • nr 5.jpg


    Turvaistuinten testaus ja sertifiointi

 • Turvaistuinten tulee olla EU-standardien mukaisesti hyväksytty. Etsiessäsi sopivaa turvaistuinta saatat törmätä useaan erilaiseen testitulokseen ja sertifikaattiin. Tässä osiossa voit tutustua alan tavallisimpiin sertifikaatteihin ja testeihin.

 • r44.04-FI.jpg

  ECE R44.04

  Eurooppalainen sertifikaatti on päivitetty useaan otteeseen. Nykyinen versio on ECE R44.04 (aiemmin R44.03).

  Lue lisää:
  Testit on jaettu seuraaviin painoluokkiin:
  • Ryhmä 0: 0–10 kg.
  • Ryhmä 0+: 3–13 kg.
  • Ryhmä I: 9–18 kg.
  • Ryhmä II: 15–25 kg.
  • Ryhmä III: 22–36 kg.
 • i-size-FI.jpg

  i-Size

  I-Size, joka tunnetaan viralliselta nimeltään UNECE R129 -termillä, on tällä hetkellä vapaaehtoinen eurooppalainen standardi, joka tulee pitkällä aikavälillä muuttumaan kaikkien Euroopassa myytävien turvaistuinten yhtenäiseksi turvallisuusstandardiksi.

  Lue lisää:
  Se eroaa ECE-standardista siinä, että se keskittyy painoluokkien sijaan pituusluokkiin. Kaikissa i-Size-hyväksytyissä turvaistuimissa on ISOFIX-kiinnitys ja ne on testattu sivutörmäyksen varalta.
 • plustest-FI.jpg

  Plus-testi

  Plus-testin tarkoitus on varmistaa, ettei lapsi loukkaannu hengenvaarallisesti tai saa vakavia niskavauriota etutörmäyksen yhteydessä. Testi mittaa törmäysnuken niskaan kohdistuvia voimia sensoreiden avulla.

  Lue lisää:
  Kasvot menosuuntaan asennetut turvaistuimet eivät pärjää tässä testissä, sillä törmäysnuken niskaan kohdistuvat voimat ovat liian suuret. Testissä hyväksytyt ISOFIX-kiinnitteiset turvaistuimet sopivat enintään 18 kg painaville lapsille ja auton turvavöihin kiinnitettävät turvaistuimet korkeintaan 25 kg painaville lapsille. Testaukset suorittaa ruotsalainen VTI.
 • nr 6.jpg


    Ethän unohda lisävarusteita!

 • Tässä osiossa annamme vinkkejä kätevistä lisävarusteista, joilla voit pidentää turvaistuimen käyttöikää ja tehdä lasten automatkoista mukavampia ja hauskempia.

 • Huolto

  sittdynor-FI.jpgTurvaistuin on helppo pitää puhtaana pestävän istuinpehmusteen avulla. Istuinpehmuste parantaa ilmanvaihtoa ja tekee matkustamisesta mukavaa joka säällä.

  sparkskydd-FI.jpgSuojaa auton verhoilu lasten kuraisilta kengiltä ja turvaistuimen jättämiltä jäljiltä.

  sätesskydd-FI.jpgPenkinsuoja asetetaan auton istuimelle suojaamaan sitä turvaistuimen aiheuttamilta painaumilta, lialta ja repeytymiseltä. Penkinsuojukset sopivat kaiken muotoisille auton penkeille, ja niiden nihkeä pinta auttaa pitämään turvaistuimen tukevasti paikoillaan.

 • Viihdettä autoon

  prylfickor-FI.jpgEtupenkin selkänojan taakse kiinnitettävä säilytyslokerikko pitää lasten kirjat, puuhavihot ja tabletit järjestyksessä automatkojen aikana.

  gosedjur-FI.jpgTuttu lelu viihdyttää ja lohduttaa lasta pitkillä automatkoilla. Jos lapsen lelu ei pysy vauhdissa mukana, voit myös kiinnittää ripustuslenkillä varustetun leluhahmon auton niskatukeen.

  nappar-FI.jpgJos lapsi käyttää tuttia, niitä on hyvä varata automatkoille useampikin kappale. Lapsen vaatteisiin tai turvaistuimeen kiinnitettävä tuttinauha estää kätevästi tutin putoamisen lattialle.

 • Mukavat automatkat

  Bilspegel-FI.jpgKätevän peilin avulla voit pitää selkä menosuuntaan päin matkustavaa lastasi silmällä.

  bältesskydd-FI.jpgTurvavyöhön kiinnitettävä olkapehmuste estää vyön hankaamisen lapsen ihoa vasten.

  solskydd-FI.jpgAuton ikkunaan imukupeilla kiinnitettävä aurinkosuoja estää suoran auringonvalon pääsyn takapenkille ja auttaa pitämään auton sisätilat viileinä.

  åkpåsar-FI.jpgKätevä vaihtoehto ulkovaatteille automatkoilla! Paksujen toppavaatteiden käyttöä turvaistuimessa ei suositella, sillä ne vaikeuttavat turvavaljaiden kiristystä. Lämpöpussissa lapsi matkaa mukavasti, turvallisesti ja lämpimästi.

  filtar-FI.jpgPehmeän ja lämpimän viltin alla lapsen on mukava nukkua päiväunensa.

  nackkuddar-FI.jpgSelkänojatonta istuinkoroketta käyttävä lapsi saa lisämukavuutta autoon kätevällä niskatyynyllä.

Myydyimmät tuotteet