bilstolsguide_top-banner_150825.jpg

Turvaistuinopas

Tuntuuko turvaistuimen valinta vaikealta?

Kun puhutaan lasten turvallisuudesta automatkalla, on turvallinen ja juuri sinun lapsellesi sopiva turvaistuin kaikista tärkein varuste. Malleja ja merkkejä on monia, samoin asennusvaihtoehtoja erilaisille autotyypeille. Osa turvakaukaloista on myös yhteensopivia lastenvaunujen ja rattaiden kanssa. Siksi olemmekin nyt luoneet turvaistuinoppaan opastamaan ostostasi.

Jollyroomissa on Pohjoismaiden laajin turvaistuinvalikoima. Juuri sinulle ja sinun perheellesi sopivan turvaistuimen valitseminen kaikkien erilaisten vaihtoehtojen joukosta voi olla joskus hieman vaikeaa. Jos olet epävarma ja haluat asiantuntija-apua, ota yhteyttä asiakaspalveluumme, joka vastaa kysymyksiisi sähköpostilla joka päivä klo 11-19!

 

bilstolsguide-stoltyp

TURVAKAUKALO (0-13 KG)

Turvakaukalo on erinomainen apuväline niin autoon kuin vaunuihinkin. Sitä on todella helppo liikutella, kun mukana kulkee vastasyntynyt lapsi. Turvakaukalo asennetaan takaperin selkä meonsuuntaan päin auton etu- tai taka-
penkille. Turvakaukalo kiinnitetään joko auton 3-pisteturvavyöllä, perusjalustalla tai ISO-fixin avulla.

Vaihdat turvakaukalosta selkä menosuuntaan päin asennettavaan turvaistuimeen, kun lapsesi on tarpeeksi vanha istumaan itse ilman tukea, kun lapsi on kasvanut ulos turvakaukalosta tai kun sallittu kilomäärä ylittyy.

 

TURVAISTUIN (9-25KG)

Turvaistuimen aika on silloin, kun lapsi osaa istua vakaasti ilman apua, ja painaa suositellut 9-25 kg. Suomen nykysuosituksen mukaan lapsen tulee istua takaperin selkä menosuuntaan päin vähintään 4 vuoden ikään saakka.

Turvaistuin asennetaan auton turvavyön tai ISO-fixin avulla etu- tai takapenkille. Lapsi pysyy paikallaan turvaistuimeen kuuluvien valjaiden avulla. Törmäystyyny ei saa olla käytössä, jos lapsi istuu etupenkillä.

Turvaistuin on liian pieni, kun kolmannes lapsen päästä yltää reunan yli, eli kun reuna on suunnilleen lapsen silmien tasolla. Jos turvaistuimen painoraja ylittyy, tulee se vaihtaa turvavyöistuimeen.

 

TURVAVYÖISTUIN VAI ISTUINKOROKE (4 VUODEN IÄSTÄ SAAKKA)

Kun lapsi on yli 4 vuoden ikäinen, on turvavyöistuin tai istuinkoroke hyvä valinta automatkalle. Lapsi matkustaa molemmissa istuimissa kasvot menosuuntaan päin, ja ne antavat lapselle suojan ilman, että niitä tarvitsee asentaa autoon. Joissain tapauksissa ne voidaan toki myös asentaa ISO-fixin avulla. Turvavyöistuin ja istuinkoroke auttavat sovittamaan auton 3-pisteturvavyön oikein lapsen vartalon mukaan.

Turvavyöistuin vs istuinkoroke: Molemmat ovat yhtä turvallisia, jos turvavyö on kiinnitetty oikein oikealle korkeudelle. Suurin ero on turvavyöistuimen korkea selkätuki. Jos lapsi istuu paikalla, jossa ei ole niskatukea, on turvavyöistuin paras vaihtoehto. Suomessa suositellaan, että lapsi käyttää istuinta 10-11 vuoden ikään saakka.


 

Tärkeää pitää mielessä

bilstolsguide-trio1

SELKÄ MENOSUUNTAAN PÄIN

Selkä menosuuntaan matkustaminen pienentää loukkaantumisriskiä törmäyksen yhteydessä. Lapsi tulee kääntää kasvot menosuuntaan vasta 4-5 vuoden iässä, kun lapsen otsa yltää turvaistuimen selkänojan yli.

 

bilstolsguide-trio2

KATSO, ONKO ISTUIN TESTATTU

Varmista, että istuin on E-merkitty, i-Size- tai ECE R44-04 -hyväksytty sekä merkitty valmistuspäivämäärällä. Kaikki Jollyroomin turvaistuimet ovat testattuja ja hyväksyttyjä sekä merkitty valmistuspäivämäärällä.

 

bilstolsguide-trio3

SEURAA KÄYTTÖOHJEITA

Kaikkien Jollyroomin turvaistuimet toimitetaan yhdessä asennusohjeiden kanssa. Jos sinulla on kysymyksiä ja tarvitset apua, olet aina tervetullut ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme.

 

bilstolsguide1

VARMISTA ISTUIMEN ELINIKÄ

Varmista, että turvaistuimesi ei ole 5 vuotta vanhempi ja että se ei ole ollut mukana onnettomuudessa. Turvaistuimen elinikä on noin 10 vuotta edellyttäen, että siitä on pidetty hyvää huolta. Kun turvaistuin vanhenee, on riskinä materiaalin haurastuminen, jolloin turvallisuudesta ei ole samaa takuuta. Jos istuin on ollut mukana onnettomuudessa, se tulee vaihtaa. Ainoa tapa olla varma asiasta, on ostaa täysin uusi turvaistuin tai ostaa se henkilöltä, jonka tunnet ja joka voi vahvistaa, että istuin ei ole ollut mukana minkäänlaisessa törmäyksessä.

 

MATKUSTA TURVALLISESTI AUTOSSA

Autot on suunniteltu sopimaan aikuisten vartalolle, minkä vuoksi lapset, jotka ovat pienempiä ja herkempiä, kärsivät enemmän onnettomuuden sattuessa, jos lasta ei ole suojattu oikein lapsen koon mukaan. Suomen lain mukaan on kaikkien alle 135 cm pitkien lasten käytettävä jonkinlaista suojajärjestelmää autossa: turvakaukaloa, turvaistuinta tai turvavyöistuinta/istuinkoroketta.

Monien vuosien tutkimukset, kokemukset ja törmäystestit näyttävät, että 0-5 vuoden ikäiset lapset istuvat turvallisemmin selkä menosuuntaa kohti. Tämä johtuu siitä, että lapsen pää ja niska joutuvat äärimmäisten voimien armoille törmäyksessä, jos lapsi istuu kasvot menosuuntaan päin. Tällöin myös vyö saattaa vahingoittaa lapsen pernaa, munuaisia ja maksaa. Istuin, joka on asennettu selkä menosuuntaan jakaa törmäyksen yhteydessä ilmenevän voiman tasaisesti suuremmalle alueelle, jolloin pään ja niskan kuormitus on todella pieni. Turvaistuin toimii myös kilpenä irtonaisia osia vastaan, jotka saattavat lentää auton sisälle.


bilstolstillbehor_fi_2.jpg

isize_fi_2.jpg