Kaikki turvallisen matkustamisen vaiheet

Lapsen turvallisuus on aina korkein prioriteetti – varsinkin kun matkustetaan autolla. Mutta millainen turvaistuin lapsella tulisi olla ja milloin on aika vaihtaa mallista toiseen? Päivän postauksessa kerromme, milloin turvaistuinta kannattaa vaihtaa lapsen kasvun aikana.

Lapsen tulee istua automatkojen aikana turvakaukalossa, turvaistuimessa, turvavyöistuimessa tai istuinkorokkeella. Tämä johtuu siitä, että autot on suunniteltu aikuisen ihmisen vartalon koolle sopivaksi. Oikeanlaisen turvaistuimen valitseminen ei ole aina helppoa ja parhaiten sopivan mallin tai tuotemerkin löytäminen saattaa myös tuottaa päänvaivaa. Tässä julkaisussa käymme läpi erilaisia turvaistuintyyppejä, joita lapsi tarvitsee kasvaessaan, sekä milloin turvaistuinta kannattaa vaihtaa.

Yksi markkinoiden johtavista turvaistuinvalmistajista on Britax Römer, joka on suunnitellut turvallisuustuotteita lapsiperheille jo 70-luvulta alkaen. Heidän tuotteissaan yhdistyy alan viimeisin teknologia, paras mahdollinen mukavuus ja käyttöystävällisyys. Ei olekaan sattumaa, että Britax on valittu testivoittajaksi kerta toisensa jälkeen useissa eri tutkimuksissa. Klikkaa tästä tutustuaksesi Britaxin valikoimaan. Alapuolella esittelemme sinulle heidän suosituimpia turvaistuimiaan.

Lapsen tarvitseman turvaistuimen tyyppi riippuu suurimmalta osaltaan hänen pituudestaan ja painostaan. Turvaistuin on yleensä liian pieni, jos lapsen päästä yli kolmasosa (suurin piirtein lapsen korvien yläreuna) ylittää sen reunan. Sama pätee, kun istuimen suositeltu painoraja ylitetään. Yleensä lapset tarvitsevat kolme erilaista turvaistuinmallia kasvunsa aikana – syntymästä 10–12 ikävuoteen asti.

 

Turvakaukalo

Lapsen elämän ensimmäistä turvaistuinta kutsutaan turvakaukaloksi. Sitä käytetään lapsen syntymästä noin 15 kuukauden ikään saakka (+- pari kuukautta riippuen lapsen pituudesta ja painosta). Turvakaukalo tulee aina asentaa auton etu- tai takapenkille selkä menosuuntaa kohden auton kolmipistevöiden, telakan tai ISOfixin avulla. Lapsi pysyy paikallaan turvakaukalon omien valjaiden avulla. Useista neuvoloista, sairaaloista ja kunnista voi vuokrata turvakaukalon vauvan ensimmäisten viikkojen ajaksi.

  • Turvakaukalo asennetaan selkä menosuuntaa kohti
  • 0–15 kuukauden ikäisille lapsille
  • Suositeltu painoraja on yleensä 0–13 kiloa

Kuvassa näet Britax-tuotemerkin turvakaukalon. Klikkaa tästä tutustuaksesi heidän turvakaukalovalikoimaansa.

babysafe trends.jpg

Britax Baby-Safe Turvakaukalo, Moonlight Blue

Turvaistuin

Kun lapsi kasvaa ulos turvakaukalosta ja osaa istua ilman tukea on aika vaihtaa turvaistuimeen. Markkinoilta löytyy selkä menosuuntaan suunnattuja malleja sekä käännettäviä malleja, mutta suosittelemme teitä seuraamaan Liikenneturvan ja Britaxin suositusta siitä, että lapsi matkustaisi mahdollisimman pitkään selkä menosuuntaan päin, noin 4–6-vuotiaaksi asti, sillä se on turvallisin tapa matkustaa. Turvaistuin asennetaan auton etu- tai takapenkille auton turvavöiden tai ISOfixin avulla. Lapsi pysyy paikoillaan turvaistuimen omien turvavaljaiden avulla.

  • Lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan päin
  • Noin 9 kk – 5 vuoden ikäisille lapsille
  • Suositeltu painoraja on yleensä 9–25 kg.

Alla olevassa kuvassa näet Britaxin suositun MAX-WAY-turvaistuimen.

Britax_maxway_780X500.jpg

Britax Römer MAX-WAY Black Series Turvaistuin, Storm Grey

Turvavyöistuin ja Istuinkoroke

Noin 4–5 vuoden iässä lapsi kasvaa usein ulos turvaistuimestaan ja tulee aika vaihtaa turvavyöistuimeen tai istuinkorokkeeseen. Tämän tyyppistä turvaistuinta ei tarvitse asentaa kiinni autoon, sillä se on suunnattu kasvot menosuuntaa kohti. Kummatkin turvaistuinmallit nostavat lapsen auton turvavöihin nähden sopivalle korkeudelle ja jos turvavyöt istuvat kuin niiden tulisi, on molemmat vaihtoehdot yhtä turvallisia. Suurin ero turvavyöistuimen ja istuinkorokkeen välillä on ensimmäisenä mainitun korkea selkänoja.

  • Kasvot menosuuntaan päin suunnattu turvaistuin, ei tarvitse asentaa autoon
  • Noin 4–12 vuoden ikäisille lapsille
  • Turvavyöistuimessa on korkea selkänoja, istuinkorokkeessa ei

Kuvassa olevassa turvavyöistuimessa on lisäturvaa tuovat sivusuojat ja erinomainen hinta-laatusuhde.

Britax_adventure_780X500.jpg

Britax Adventure Turvavyöistuin 2017,, Cosmos Black

Lopuksi haluamme suositella, että lapsi matkustaisi mahdollisimman pitkään selkä menosuuntaan päin, mieluiten noin 4–6-vuotiaaksi asti, sillä se vähentää onnettomuuden riskiä huomattavasti törmäyksen yhteydessä. Lisäksi on tärkeää noudattaa ostamasi turvaistuimen käyttöohjeita ja noudattaa suositeltua painorajaa. Tarkista myös, että turvaistuin on eurooppalaisten standardien mukaan hyväksytty ja tiettyjen sääntöjen mukainen. Onnettomuuden sattuessa turvaistuin tulee aina vaihtaa, sillä siihen on voinut syntyä turvallisuuteen vaikuttavia, sisäisiä vaurioita.

 

 

________________________________________________

www.1177.se