Mikä ihmeen GORE-TEX?

Mitä kengistä löytyvä GORE-TEX-merkintä oikeastaan pitää sisällään? Mitä testejä tuotteen täytyy käydä läpi GORE-TEX-merkinnän saamiseksi? Selvitimme asian perin pohjin.

Yhdysvaltalainen Goren perhe alkoi kehitellä PTFE-muovista valmistettua materiaalia 1960-luvulla ja vuonna 1970 he saivat sille ensimmäisen patentin. Kehittelyn tuloksena oli mikrohuokoinen GORE-TEX-kalvo, joka asetetaan kengän päälliskankaan ja vuorikankaan väliin. Pienet vesihöyrymolekyylit pääsevät GORE-TEX-kalvon läpi, mutta suuret vesimolekyylit eivät läpäise kalvon huokosia. Näin ollen kehon erittämä lämpö ja hiki pääsevät kengästä ulos, mutta vesipisarat eivät pääse sen sisälle.

Yllä olevassa kuvassa lapsilla on jaloissaan Vikingin Cascade II GTX -lenkkarit, joissa on vedenpitävä GORE-TEX-kalvo. Saadakseen GORE-TEX GUARANTEED TO KEEP YOU DRY® -merkinnän kengät käyvät läpi seuraavanlaiset testit:

 1. Kävelysimulaatori
  Testattavat kengät asetetaan ihmisen jalkaa ja kävelyä jäljittelevään simulaattoriin, joka testaa kengän vedenpitävyyttä astelemalla 100 000 kertaa vesiastiassa. Simulaattorin kosteussensorit ilmoittavat, mikäli kosteus pääsee kengän läpi.
   
 2. Päällysmateriaalitesti
  Tiukkojen vedenpitävyysvaatimusten täyttämiseksi ulkopinnan on oltava vettähylkivä, jotta vesi ei pääse tunkeutumaan mistään kengän kohdasta GORE-TEX-kalvon yli. Kengän kaikki osat, pehmusteista ja nahkasta saumoihin ja nauhoihin, testataan.
   
 3. Linkoustesti
  Kenkä testataan sisältä ulospäin. Kenkä täytetään vedellä ja lingotaan suurella nopeudella. Syntyvä paine painaa veden jopa pienten reikien läpi ja näyttää missä on vuotoja. Kenkiä ei hyväksytä, mikäli vuotoja esiintyy.
   
 4. Hengittävyystesti
  Kaikki kengässä käytetyt materiaalit edistävät sen mukavuutta hengittävyyden ja ilmanvaihdon suhteen. Testi tarkastaa, että kengän rakenne ja kaikki sen osat toimivat yhdessä tarjoten parhaan mahdollisen mukavuuden niihin aktiviteetteihin, joihin kenkä on suunniteltu.

viking-känga-svart-goretex_780X500.jpg
Viking Play II R GTX Talvikengät, Reflective/Black

Viking

Kengät ovat yksi tärkeimmistä talvivarustehankinnoista lapsille. Sijoittaminen laadukkaisiin GORE-TEX-kenkiin kannattaa, jotta talven seikkailut sujuvat ilman märkiä sukkia ja jäisiä varpaita. Viking on suosittu lastenkenkämerkki, jolla on suuri valikoima GORE-TEX-kenkiä. Huippulaatuisissa talvikengissä leikit sujuvat mukavasti säässä kuin säässä.

 • GORE-TEX-kalvo antaa kengän hengittää ja pitää jalat kuivina
 • Muotoon puristettu EVA-välipohja vaimentaa iskuja ja tuo käyttömukavuutta
 • Rouhea kuviointi kengän pohjassa antaa hyvän pidon
 • Vahvikkeet kantapäissä ja kengän kärjissä tuovat lisäsuojaa ja pidentävät kengän käyttöikää

Alla olevassa kuvassa on neljä Vikingin suosituinta GORE-TEX-kenkää. Vasemmalla puolella oleva Windchill-malli on valittu testivoittajaksi.

Gore-tex.jpg1. Viking Windchill GTX Talvisaappaat, Black/Charcoal 3. Viking Tofte GTX Kengät, Black/Rust
2. Viking Windchill GTX Talvisaappat, Magenta/Purple 4. Viking Tofte GTX Kengät, Navy/Petrol

viking-goretex-sko-780X500.jpgViking Sagene Mid GTX Tennarit, Dark Pink/Violet
 

Pääset tutustumaan kaikkiin Vikingin GORE-TEX-kenkiin tästä likistä.

 

 

 

______________________________________________________
Kuvalähteet:
@minnaelisa