Koko perhe liikkeelle!

Huoli lasten vähäisestä liikkumisesta on viime vuosina ollut kasvussa. Kuinka aikuinen voi vaikuttaa lastensa hyvinvointiin ja varmistaa, että lapsi liikkuu tarpeeksi? Kokosimme vinkkejä liikunnallisen elämäntavan ylläpitämiseen.

Näin syksyn saapuessa ja koulujen alkaessa on hyvä aika tarkistaa koko perheen kunto ja aloittaa yhdessä liikkuminen. YK:n terveysjärjestö WHO:n mukaan kouluikäisen lapsen tulisi liikkua reippaasti vähintään tunnin ajan joka päivä, kun taas alle kouluikäisellä liikuntaa tulisi olla vähintään kaksi tuntia päivittäin. Kuinka lapset saataisiin liikkeelle?

Aikuisella on tärkeä rooli asenteiden muovaamisessa
Yksi tärkein lasten liikunnallisuuteen vaikuttava tekijä on aikuisten asenteet liikuntaa kohtaan. Valitsemme mielellämme helpomman ja mukavamman vaihtoehdon liikunnan sijasta, jolloin arkiliikunnan määrä vähenee ja lapset tottuvat autokyytiin pyörämatkan sijasta. Aikuiset ovatkin avainasemassa lapsen asenteiden muovaamisessa, sillä aikuisten positiivinen suhtautuminen arkiliikuntaan vaikuttaa positiivisesti myös lapsen asenteisiin.

Liikuntarutiinit opitaan jo uhmaiässä
Aikuisten asenteiden lisäksi lapsen liikunnallisuuteen vaikuttavat lapsuudessa opitut rutiinit. Niinpä lasta kannattaa alkaa kannustaa aktiivisuuteen ja liikunnalliseen leikkiin jo kolmevuotiaana, jolloin opetettavat toimintatavat alkavat juurtua rutiineiksi. Perheen yhteiset ulkoiluhetket auttavat lasta purkamaan energiaa turvallisesti ja luonnollisesti samalla, kun aikuinenkin saa virkistää mieltään ulkoilmassa.

Familjaktivitet_FI_1_Vanlig.jpg

Kaikenlainen liikunta on hyödyksi
Jokainen lapsi on yksilöllinen, eikä kaikista tule huippu-urheilijoita. On tärkeää erottaa ammattiurheiluun tähtäävä tavoitteellinen liikunta ja arkinen hyötyliikunta toisistaan – siinä missä tavoitteellinen liikuntaharrastus tapahtuu usein seuran järjestämänä ja useita tunteja viikossa, arkiliikunta on mukavaa, sykettä hieman nostavaa reippailua. Pitää muistaa, ettei liikunnan hyödyllisyyttä määritellä harrastuksen hinnalla, sillä kaikenlainen liikunta on hyödyllistä.

Laadukkaat varusteet innostavat liikkumaan
Arkiliikunnaksi lasketaan esimerkiksi päiväkoti- tai koulumatkojen taittaminen pyörällä tai kävellen, mutta myös monet ulkoleikit, kuten hippa tai polttopallo ovat erinomaisia arkiliikunnan muotoja. Liikunta on hauskinta silloin, kun päällä on liikkeitä mukailevat vaatteet ja käytössä oikeanlaiset varusteet. Listasimme sekä hauskoja välineitä arkiliikunnan ylläpitämiseen että liikuntaan sopivia vaatteita ja varusteita.

Sport-FI.jpg1. Hyppynaru 2. Polkupyörä 3. Sählymaila 4. Jalkapallo 5. Pyöräilykypärä
6. Uimapuku 7. Urheilutakki 8. Urheilushortsit 9. Rullaluistimet 

 

 

__________________________________

Kuvat:

@theresewickman
@fitfunfamilyblog