Pottakoulu – näin opetat lapsesi potalle

Pääsimme tapaamaan Lillugglanin neuvolassa työskentelevää Lisa Bäcklundia, joka jakoi parhaat vinkit potta- ja vessakoulun aloittamiseen. Mitkä asiat pitäisi selvittää ennen pottakoulun aloittamista? Kuinka vanhempi voi valmistautua koulun aloittamiseen? Kuinka kauan pottakoulu yleensä kestää?

Minkä ikäisenä pottakoulu olisi hyvä aloittaa?

Aiemmin ajateltiin, että pottakoulu tulisi aloittaa lapsen aloitteesta. Nykyään pottakoulun aloittamista suositellaan kuitenkin jo yksivuotiaana, sillä tutkimusten mukaan lapsi on siihen mennessä oppinut kontrolloimaan rakkoaan. Jos lapsi ei ole oppinut potalle 2,5 – 3 vuoden ikäisenä, on asiaan hyvä hakea apua ammattilaiselta. Toisin sanottuna pottakoulun aloittamisesta ei päätä lapsi vaan vanhemmat.

Kuinka vanhempi voi parhaiten valmistautua pottakouluun?

Useamman aikuisen perheessä yhteiset toimintaperiaatteet ovat onnistumisen ydin. Luokaa kotiin yhteinen tekemisen meininki! Kesäloma on oiva aika aloittaa pottakoulu, sillä silloin aikaa on yleensä normaalia enemmän ja vaatteita tavallista vähemmän. Suunnitelkaa pottakoulun aikataulu ja varatkaa osa lomastanne sen toteuttamiseen.

Mitä tavaroita pottakoulun aloittamiseen tarvitaan?

Seisomakoroke tai istuinrengas

Jos aloitatte harjoitukset suoraan vessanpöntöllä, on tärkeää, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi ja mukavaksi. Niinpä seisomakoroke tai istuinrengas ovatkin hyviä hankintoja, sillä silloin lapsen jalat yltävät maahan pöntöllä istuessaan, eikä hänen tarvitse pelätä pönttöön putoamista. Jos taas käytössä on potta, seisomakoroketta tai istuinrengasta ei tarvita.

Leluja

Tee vessakäynneistä hauska hetki lapselle. Voitte esimerkiksi hankkia kivan lelun, jolla lapsi saa leikkiä vain vessassa tai potalla käydessään. Lelulla leikkiessään lapsi jää helposti istumaan vessaan vähän pidemmäksi aikaa, jolloin hän huomaamattaan ehtii leikin ohessa tekemään toimensa.

Juotavaa

Monen lapsen mielestä voi olla pelottavaa, että vessanpönttöön tai pottaan päätyvät asiat ovat lähtöisin heistä. Myös vessaäänet saattavat pelottaa lasta. Tällaisessa tilanteessa vessakoulu on hyvä aloittaa vaippa päällä, jolloin lapsi oppii istumaan pöntöllä tai potalla. Sen jälkeen voitte yhdessä kaataa vessanpönttöön muuta nestettä (vaikka vettä tai mehua), jolloin lapsi tottuu vessan ääneen.

Alusvaatteet

Kun lapsi on tottunut vessakäynteihin, voi lapsen opettaa tunnistamaan vessahädän pukemalla alushousut vaipan alle. Tällä tavalla lapsi tuntee kastuneet alushousut ja ymmärtää, että on aika vaihtaa kuivaa päälle.

Vessaharjoittelun tueksi voi järjestää pieniä palkintoja, jolloin lapsi palkitaan vessahädän tunnistamisesta sekä onnistuneesta vessakäynnistä.

Kuinka pitkään vessakoulu yleensä kestää?

Potalle tai vessaan opettelu on tietysti todella yksilöllistä. Oppimiseen voi kulua pari päivää tai muutama viikko. Oppiminen ei kuitenkaan tarkoita, että lapsen pitäisi osata käydä vessassa täysin itsenäisesti, vaan että hän tunnistaa tarpeen mennä vessaan ja osaa tehdä tarpeensa pottaan tai pönttöön.

Meneekö opetus hukkaan, jos vessakäyntejä ei harjoittele johdonmukaisesti?

Ei toki, vaikkakin juuri johdonmukaisuus helpottaa lapsen oppimista. Esimerkiksi automatkoilla turvaistuin on hyvä vuorata muovipäällysteisellä froteella, jolloin vahingon sattuessa istuin pysyy kuivana. Ostoksilla käydessänne on hyvä ottaa vaihtovaatteet matkaan ja aloittaa tarkistamalla vessan sijainti. Tällöin yllättäväänkin vessahätään saa helpotuksen mahdollisimman mutkattomasti.

Haittaako yövaipan käyttö pottakoulua?

Tässä vaiheessa yökastelu ei ole ongelma. Lapsen kyky tuntea vessahätä yöllä kehittyy vasta myöhemmässä iässä.

Lopuksi, mitkä ovat kolme parasta vinkkiäsi pottakouluun?

Ole suunnitelmallinen

Suunnitelman tekeminen ja siinä pysyminen on kaiken a ja o. Useamman kuin yhden aikuisen perheessä on tärkeää, että kaikki toimivat samoilla säännöillä. Tällöin myös lapsen on helpompi oppia vessakäynnin rutiini.

Ole johdonmukainen

Johdonmukaisuus on kannustamisen ja leikinomaisuuden rinnalla vessakoulun tärkein osa. Muista – vessassa on kiva käydä!

Kärsivällisyyttä!

Viimeinen mutta ei vähäisin, kärsivällisyys. Kyllä se siitä!

 

Lämpimin terveisin

Lisa Bäcklund

Lillugglan Neuvola

 

___________________________________________________

underminavingar