Näin saat lapsesi nukahtamaan

Lapsien nukkumaan laittaminen on joskus helpommin sanottu kuin tehty. Lapset eivät käskystä nukahda, vaikka kuinka kätevää se vanhemmalle olisikin. Tämän päivän blogipostauksessamme annamme viisi vinkkiä, miten nukuttamista voi helpottaa.

Lapset tarvitsevat eripituiset yöunet iästä riippuen. Alla olevasta listasta näet, kuinka paljon unta vauvat ja pienet lapset tarvitsevat.

0–3 kk: 15–18 tuntia vuorokaudessa
3–12 kk: korkeintaan 17 tuntia vuorokaudessa
1–3 -vuotiaat: 12–13 tuntia vuorokaudessa

1. Järjestä turvallinen nukkumapaikka
Äidin mahassa vauvalla on ahdasta ja lämmintä. Koska vastasyntynyt on siihen tottunut, kohtua muistuttavat olosuhteet saattavat auttaa vauvaa tuntemaan olonsa turvalliseksi. Luo siis vauvan nukkumatilaan unipesän, vilttien ja tyynyjen avulla kotoisa paikka, jossa vauva viihtyy.

2. Rauhoittava taustaäänet
Äidin vatsassa ollessaan vauvat ovat tottuneet alinomaisiin taustaääniin. Hiustenkuivaajan humina, pölynimurin surina tai pesukoneen hyrinä ovat parhaita keinoja saada vauva nukahtamaan alta aikayksikön!

3. Vaihtele nukkumaanmenorutiineja
Vaikka sinulla olisikin se yksi taattu tapa, jolla saat lapsesi nukahtamaan, keinoja kannattaa vaihdella. Kun nukkumaanmenorutiineja on monta, et jää avuttomaksi, jos metodisi lakkaa toimimasta. Sinun ei myöskään tarvitse toistaa samaa kaavaa kerta toisensa jälkeen.

4. Huone pimeäksi
Jos mahdollista, sammuta valot ja sulje verhot, sillä lapset nukkuvat parhaiten pimeässä. Hyvä keino valmistella lasta nukkumaanmenoon on valojen himmentäminen tai sammuttaminen sekä kännyköiden, tablettien ja television sulkeminen. Kolmen kuukauden ikäisinä lapset alkavat tuottaa melatoniinia, unihormonia, joka edistää unensaantia ja säätelee vuorokausirytmiä. Melatoniinin vaikutus saattaa heiketä, mikäli ympärillä on valoisaa. Mitä vähemmän valoa, sitä enemmän melatoniinia!

5. Askel askeleelta
On hyvä yrittää vähitellen siirtyä siihen, että vauva asetetaan omaan sänkyyn hänen vielä hereillä ollessaan. Monilla toimii hyvin tapa, jossa siirrytään joka ilta hieman kauemmaksi lapsen sängyn luota nukkumaanmenorutiinin jälkeen. Asteittain tehtävän muutoksen ansiosta lapsi tuntee itsensä turvalliseksi pystyen rentoutumaan ja näin ollen nukahtamaan helpommin.

Joskus pimeä saattaa tuntua hieman pelottavalta ja silloin tarvitaan apuvälineitä nukahtamisen edistämiseksi. Haluamme esitellä muutaman suloisen ja käytännöllisen yövalon Pababo-tuotemerkiltä. Kauniit ja kekseliäästi suunnitellut lamput rauhoittavat lasta levollisilla äänillä ja musiikilla. Valaisimet ovat johdottomia, joten ne voi asettaa minne tahansa. Himmeä valo luo turvallisuuden tunteen herättämättä lasta.

Att få barn att somna-GIF.gif1. Barbapapa 2. Hiirivalo 3. Koiravalo 4. Tähtiprojektori 5. Meritähti

 

 

__________________________________

@jonnakristiansson

1177

tietoaunettomuudesta.fi