Inspiraatiota Milanon huonekalumessuilta

Kevät oli kauneimmillaan, kun huhtikuussa jo 57. kertaa designmaailma kokoontui viikoksi Milanoon inspiroitumaan uusimmista sisustustrendeistä. Salone del Mobile -messut saivat alkunsa 1961 kun italialaisten huonekalujen muotoilulle ja laadulle haluttiin saada kuuluisuutta maailman eri kolkissa.

Tänä vuonna messukävijöitä oli yli 400 000, 188 eri maasta. Milanon messut eivät ole rajoittuneet vain yhdelle alueelle vaan tapahtumia on ympäri kaupunkia koko viikon ajan. Myös Jollyroom kävi hakemassa inspiraatiota uusimmista väreistä ja muodoista sekä vieraili erityisesti lastenhuoneen kalusteiden valmistajien osastoilla.

Yli 2000 näytteilleasettajaa kilpaili messukävijöiden huomiosta ja niinpä messupaviljonkeihin olikin satsattu valtavasti ja ne olivat viimeisteltyjä pienintä yksityiskohtaa myöten. Tummat sävyt ja harkittu valaistus loivat messuosastoille ylellisen ja tunnelmallinen yleisilmeen. Oli melkein hullunkurista nähdä, kuinka yksimielisiä näytteilleasettajat olivat kauden trendikkäistä sävyistä.

Värit

Sinisestä väriskaalasta tarjolla oli sävyjä syvästä indigonsinisestä petroolinsiniseen ja raikkaaseen vedenvihreään, jotka näyttivät upealta yhdistettyinä kultaisiin yksityiskohtiin. Vastakohtana tummille sävyille oli käytetty myös pellavanvalkoisen eri sävyjä.

Vihreän eri sävyjä vedenvihreästä tumman metsänvihreään oli käytetty esimerkiksi samettisena kankaana tuolien päällysteenä. Monissa tiloissa, kuten makuuhuoneissa, suurilehtiset kasviaiheet koristivat päätyseinää ja olohuoneissa pöydillä koreili vaasi jossa oli peikonlehtiä.

IMG_4444.jpg

Kuoseissa ja koriste-esineissä näkyi leikkisä flamingoaihe jonka hienostunutta, pehmeän vaaleanpunaista sävyä käytettiin runsaasti sekä seinissä että kalustuksessa.

Tehosteväreinä käytettiin täyteläistä kullankeltaista, limenvihreää ja myös terrakotan väristä punaruskeaa näkyi paljon. Joidenkin tilojen värisommittelussa oli käytetty yksisävyharmoniaa. Yhden sävyn eri valöörejä ja pintojen eri struktuureja käyttämällä oli saatu aikaan harmoninen tila, joka ei yhden ainoan värisävyn käytöstä huolimatta tuntunut tylsältä. Jännittävää oli nähdä tämä erityisesti lämpimän terrakotan värisessä kylpyhuoneessa!

Muodot

Istuinkalusteiden muotokieli oli yleisesti pyöreää. Nojatuolien muotoilussa esikuvana vaikuttivat olleen 50-luvun sirojalkaiset ja käsinojalliset tuolit, joiden puuosat oli pyöristetty kauniisti orgaanisin muodoin. Sivupöytien oviin oli kontrastiksi haettu kolmiulotteisesti leikattuja muotoja, kuten vinoneliöistä kuviota. Villeimmissä luomuksissa senkkien etupuolet olivat kuin veistoksia.

Lehtikuvion lisäksi tapeteissa oli käytetty geometrisiä kuvioita, jotka antoivat kolmiulotteisen illuusion. Oli pakko käydä koskettamassa ja todeta tapetti täysin tasaiseksi.

IMG_5555.jpg

Materiaalit

Pieniä ja erikorkuisia sohvapöytiä oli kerätty kauniiksi sommitelmiksi olohuoneisiin. Pöydissä käytettiin paljon kivisiä tasoja ja ruokapöydissä kivitaso oli upotettu puiseen kehykseen. Kullanväriset yksityiskohdat kirjahyllyissä, valaisimissa ja istuinten jaloissa loivat upean kontrastin tummille sävyille. Kalusteiden verhoilussa oli käytetty yksiväristä, tasaista samettia ja sen vastapainoksi oli tuotu kangaspäällysteinen huonekalu, jonka rouhea struktuuri oli kudotun oloista. Rottinkia näkyi pehmustettujen nojatuolien käsinojissa. Hauska yksityiskohta oli pyöreä illallispöytä, jonka messingistä valmistettu jalka oli muotoiltu rottinkipunoksen näköiseksi.

Valaistus

LED-valoteknologia on muuttamassa valaistuksen käyttöä sisustuksessa. Nykyään valonauhan voi integroida melkeinpä mihin tahansa kiintokalusteeseen, peilin reunan taakse tai rappusen reunan alle. Epäsuora valaistus luo tilasta tunnelmallisen ja moniulotteisen. Valonauhat mahdollistavat myös uudenlaisten muotojen tuomisen kattovalaisimiin. Messuilla näkyikin paljon yksinkertaisen graafisesti muotoiltuja luomuksia, jotka toimivat tilassa huomion keskipisteenä.

Lastenhuoneet

barnrummet_123.jpg

Lastenhuonekaluja tuottavat merkit tarjosivat mitä mielikuvituksellisempia ratkaisuja alle kouluikäisten huoneisiin. Oli laiva-, lentokone- ja autosänkyjä, merirosvoteemaa ja tietysti unelmien huoneita pienille prinsessoille.

Lastenhuoneiden seinille oli maalattu geometrisiä muotoja tehostevärein, samat sävyt jatkuivat huoneen tekstiileissä ja kalusteissa luoden leikkisän ja persoonallisen tilan. Seinien maalaaminen on edullinen tapa yhtenäistää lastenhuoneen värimaailma ja myös helppo muuttaa lapsen kasvaessa.

Kouluikäisille oli tyylikkäitä koulupöytiä, joissa oli käteviä magneetti- ja liitutauluja piirustuksille ja lukujärjestyksille. Käytännöllisenä ratkaisuna löytyi myös pieni pöytä, jossa oli ura taulutietokonetta varten. Mieleeni tuli heti, että kotonani vahingossa rikkitallottu tabletti olisi kenties vielä ehjä jos tabletilla olisi tällainen oma paikka.

IMG_1000.jpg

Salone del Mobile -huonekalumessut ovat erityisesti paikka, jossa näytteillepanijat esittelevät uutuuksiaan. Tämän vuoden messut tarjosivat innovatiivisia ratkaisuja pieniin koteihin siirtyvien kiintokalusteseinien ja muuntautuvien huonekalujen avulla. Korkealaatuisesti ja harkitusti sisustetut messupaviljongit olivat esteetikkojen unelmia. Sisustuksesta ja muotoilusta kiinnostuneille messut ovat lähes pohjaton inspiraation lähde josta voi ammentaa ideoita pitkäksi aikaa.

 

Lähteet:

www.milandesignagenda.com

www.salonemilano.it

Kuvat: Milla Kontkanen