Lasta kannatta kantaa kantoliinassa

Kantoliinoihin ja niiden käyttämiseen on yhtä monia ohjeita ja mielipiteitä kuin on käyttäjiäkin. Siksi vastaammekin nyt joihinkin asiakkaidemme tavallisiin kysymyksiin ja ihmetyksen aiheisiin, ja kerromme miksi kantoliinan käyttäminen kannattaa!

babylonia_ibloggen2.jpg

 

Iho ihoa vasten

Syntymä on iso muutos vauvan elämässä. Ajattele, että se on yhdeksän kuukauden ajan saanut makoilla lämpimässä, jatkuvassa liikkeessä ja äitinsä lähellä, ja että se yhtäkkiä altistuukin kokonaan uudelle maailmalle ja uusille asioille. Sen takia vauvalle on äärimmäisen tärkeää, että jo tutuksi tullut turvallisuuden tunne jatkuu ensimmäisten kuukausien ajan. Iho ihoa vasten oleminen ja fyysinen kosketus rauhoittaa lasta, ja antaa lapselle mahdollisuuden tutustua maailmaan rauhassa.

Lämpöä, tuoksuja ja ääniä

Kehon lämpö, tuttu ääniä ja tuoksu sekä rauhoittava sydämensyke tekevät lapselle turvallisen olon. Ja mikäli he silti tuntevat itsensä hieman epävarmoiksi, on katsekontaktin saaminen vanhempaan helppoa, kun vain vilkaisee ylöspäin. 😊

Psykososiaaliset taidot

Kantoliinassa kaikista pienimmätkin pääsevät vanhempien kanssa tapahtumien keskelle tarkkailemaan ja osallistumaan. Ja kun ympärillä tapahtuu paljon ja pikkuista alkaa väsyttää, on kantoliinaan helppo nukahtaa vanhemmat kehoa vasten. Tämä yhdistelmä turvallisuutta ja osallistumisen mahdollisuutta on tärkeä lapsen psykososiaalisten taitojen kehittymiselle. Tutkimukset lisäksi osoittavat, että kantoliinassa ja repuissa päivittäin olevat lapset itkevät ja huutavat vähemmän.

Omakuva ja itsetunto

Monet vanhemmat uskovat, että liiallinen lapsen kantaminen hemmottelee lapsen piloille tai että se tekee lapsesta läheisriippuvaisen. Mutta päinvastoin! Kantoliinassa lapsi voi tarkkailla maailmaa turvallisesti, vanhemmat lähellä. Tämä turvallisuuden tunne kehittyy hyväksi omaksi tunnoksi ja omakuvaksi!

Kummankin vanhemman lähettyvillä

Vauvan ensimmäiset kuukausien aikana isän voi olla äitiä hankalampaa muodostaa lapseen läheistä suhdetta. Kantoliinan avulla uusi isäkin voi kuitenkin lähentää omaa ja lapsen suhdetta.

”Lapsen kantaminen on parasta”

Näin kertoo Hugo Lagercrantz, joka on lastentautien professori Astrid Lindgrenin sairaalassa. Hänen mukaansa lapset eivät ole päiväkävelyjen aikana juurikaan kiinnostuneita maisemien katselemisesta, vaan vanhemman kasvojen näkemisestä ja äänen kuulemisesta. 

babylonia_ibloggen.jpg

 

Monia vanhempia saattaa huolestuttaa kantoliinoissa se, että lapsi ei välttämättä istu niissä oikein. Jos kantoliinan kuitenkin sitoo oikein, on vauvan asento oikeanlainen eikä hän varmasti pääse putoamaan liinasta pois. Aluksi voit kokeilla oikeanlaista sidontaa vaikka nukella, ja toistaa saman lapsen kanssa vasta, kun olet varma oikeasta tekniikasta. YouTubessa on paljon hyviä videoita, joiden avulla kantoliina solmiminen on helppoa ja turvallista. Tässä linkki yhteen:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=48&v=QydVIM-I5Tw

Babylonialla on paljon erilaisia kantoliinoja useissa eri väreissä. Esimerkiksi heidän Tricot-Slen kantoliinansa on monipuolinen, pehmeä, ohut ja valmistettu kokonaan kierrätetyistä pulloista. Kantoliina on helppohoitoinen, kuivuu nopeasti ja se on pitkä sekä joustava. Babylonian tuotteet sopivat täydellisesti myös uintiretkiin lapsen kanssa tai imettämiseen. 😊 Lapsen siirtäminen kantoliinaan ja siitä pois on helppoa, eikä sinun tarvitse riisua kantoliinaa kokonaan!

 

Lähteet
https://www.babynord.se/baby-och-barn/babylonia
https://babywearinginternational.org/what-is-babywearing