Tekemistä automatkoille

Suvivirret on nyt laulettu ja todistukset jaettu, joten on aika nauttia kesälomasta! Monen vanhemman kesälomat alkavat juhannukselta, mitä kukin juhlistaa omalla tavallaan. Monet reissaavat kesämökille nauttimaan keskikesän juhlan kiireettömyydestä, siinä missä toiset saattavat puolestaan mennä vaikkapa mummolaan.

Suomi on kuitenkin varsin pitkä maa, mikä tarkoittaa sitä, että juhannuksen automatkat voivat olla hyvinkin pitkiä. Tämä, yhdistettynä mateleviin liikenneruuhkiin, taukoamattomiin ”joko ollaan perillä” -tiedusteluihin sekä jossain näkökentän ulottumattomissa iniseviin sääskiin voi tehdä automatkasta puuduttavan kokemuksen. Samalla automatka kuitenkin tarjoaa myös erinomaisen tilaisuuden yhdessäoloon perheen kanssa. Niinpä me täällä Jollyroomilla päätimme kerätä avuksesi listallisen vinkkejä siitä, miten juhannuksen automatkan saa sujumaan entistä rattoisammin!

Aivan ensimmäinen lähtökohta onnistuneelle automatkalle on luonnollisesti turvallisuus. Mikäli uuden turvaistuimen, turvavyöistuimen tai istuinkorokkeen hankkiminen on ajankohtaista, tutustu tuotevalikoimaamme täällä. Kannattaa myös varmistaa, että muut matkantekoa mukavoittavat perusasiat – kuten istuinpehmusteetniskatyynyt ja aurinkosuojat – löytyvät autosta, etenkin mikäli edessä on pitempi automatka.

19.6._2.jpg

1. Aeromoov-istuinpehmuste 2. Babblarna-niskatyyny 3. Disney Prinsessat -aurinkosuojat 4. Tiny Travel -penkinsuoja

Yleinen peruskonsti on automatkan jakaminen ruoka- ja kahvitauoilla. Mikäli matkan varren pysähtymispaikalla on leikkipuisto tai sisäleikkipaikka, voi lapset päästää puuhastelemaan ja purkamaan energiaa syönnin jälkeen. Leikin päätteeksi heille voi hyvinkin maittaa nokoset autossa – mutta entäpä jos ei nukutakaan?

Puuhasteltavaa lapselle

Lapsia on monenlaisia ja jotkut viihtyvät erinomaisesti omissa oloissaan, itsekseen puuhastellen. Lukemisesta pitävälle lapselle tarjoavat mukavaa viihdykettä vaikkapa erilaiset kirjat tai sarjakuvalehdet. Hieman aktiivisempaa ja hoksottimia vaativampaa puuhasteltavaa saa esimerkiksi ristikkolehdistä tai puuhakirjoista lapsen iästä ja mielenkiinnon kohteista riippuen. Leikkaamista tai liimaamista vaativa askartelu ei välttämättä ole automatkalle ihanteellisinta tekemistä, mutta luovaa ajanvietettä saa vaikkapa värityskirjoista. Puuhakirjat, värikynät, lehdet ja vastaavat saa pidettyä näppärästi käden ulottuvilla etupenkin selkäpuolelle kiinnitettävän säilytystaskun avulla. Mukaan kannattaa ottaa myös eväsrasia, johon voi laittaa naposteltavaa, kuten pilkottuja hedelmiä, rusinoita, pähkinöitä tai eväsleivän.

Näin nykypäivänä tekemistä saa luonnollisesti myös teknologian välityksellä, sillä useimpien kotoa löytyy älypuhelin tai tabletti. Niiden äärellä voi pelata pelejä, katsella elokuvia, kuunnella musiikkia tai ihan vain surffailla netissä. Lapsella voi olla myös erillinen kannettava pelikonsoli matkapelailua varten tai vaikkapa kannettava DVD-soitin, jonka avulla voi katsella elokuvia pitkin matkaa.

19.6._3.jpg

1. Britax-säilytystasku 2. Star Wars -puuhakirja 3. Kärnan-värikynät 4. Skip Hop Zoo -eväsrasia 5. Disney Frozen -pelikonsoli 6. Ryhmä Hau -DVD-soitin

Seuraleikkejä koko perheelle

Toisaalta nykypäivänä vietämme usein iästä riippumatta turhankin paljon aikaa näyttöihin liimautuneina. Niinpä juhannuksen automatkat voivat olla myös erinomainen tilaisuus ottaa taukoa kännyköistä sun muista laitteista, viettää ruudutonta aikaa ja nauttia yhdessäolosta koko perheen voimin! Lasten kanssa voi leikkiä vaikkapa erilaisia seuraleikkejä. Klassinen esimerkki tästä on ”Laiva on lastattu”, jossa osallistujat luettelevat vuorotellen jollain tietyllä kirjaimella alkavia tai johonkin tiettyyn aihepiiriin kuuluvia asioita, joilla laiva on lastattu. Mikäli osallistuja ei enää keksi uusia sanoja tai sanoo jo kertaalleen mainitun sanan, hän putoaa pelistä. Voittajalle voi varata vaikkapa pienen lakupatukan palkinnoksi.

Hieman samalla periaatteella toimivassa seuraleikissä luetellaan niin ikään johonkin aihepiiriin kuuluvia sanoja, mutta näiden sanojen tulee alkaa aina edellisen sanan viimeisellä kirjaimella. Mikäli aihepiirinä ovat esimerkiksi maailman valtiot, ensimmäinen osallistuja voi aloittaa sanomalla ”Suomi”, johon seuraava voi jatkaa sanomalla ”Italia”, sitä seuraava sanomalla ”Australia” ja niin edelleen. Tästäkin leikistä putoaa pois, mikäli sanoo aihepiiriin kuulumattoman tai jo käytetyn sanan.

Kolmas lystikäs ja muistitaitoja testaava seuraleikki on ”Tarina”, jossa ensimmäinen osallistuja aloittaa tarinan haluamallaan sanalla, ja kukin osallistuja lisää vuorollaan tarinan jatkoksi uuden sanan. Ennen uuden sanan lisäämistä osallistujan tulee kuitenkin toistaa siihenastinen tarina kokonaisuudessaan ja oikeassa järjestyksessä, joten korva tarkkana – virheellisesti toistetusta tarinasta putoaa pois pelistä! Mikäli ensimmäinen osallistuja aloittaa tarinan sanomalla ”Olipa”, seuraava voi jatkaa sitä sanomalla ”Olipa kerran”, sitä seuraava sanomalla ”Olipa kerran koira” ja niin edelleen. Mitä enemmän osallistujia leikissä on, sitä haasteellisempi ja arvaamattomampi tarinasta tulee!

19.6._4.jpg

Mitäpä veikkaatte, kumpi mahtaa olla voitolla?

Ajomatkan saa kulumaan rattoisasti myös erilaisten visailujen avulla. Mikäli kotona on esimerkiksi sanaselitys- tai tietokilpailupeli, sen korttipakan voi ottaa mukaan autoon ja selittää korttien avulla erilaisia sanoja tai arvuutella kysymyksiä. Oman sanaselityspakan voi niin ikään askarrella kotona itse paperi- tai pahvilapuille kirjoitettujen sanojen avulla. Sanan tai kysymyksen oikein arvannut pelaaja saa kortin ja pelin päätteeksi lasketaan, kenelle kortteja on kertynyt eniten. Arvuuteltavaa voi luonnollisesti keksiä omastakin päästä. Esimerkki tästä on ”Arvaa mitä ajattelen”, jossa arvuuttelija päättää aluksi jonkin sanan tai vaikkapa henkilön, minkä jälkeen muiden pelaajien tulee arvata, mitä tai ketä hän ajattelee. Muut pelaajat saavat kuitenkin kysyä ainoastaan sellaisia kysymyksiä, joiden vastaus on ”kyllä” tai ”ei” – kysymysten kanssa tulee siis yrittää olla taktinen. Ja mikäli perheestä löytyy eteviä matkijoita, henkilöitä voi jopa yrittää arvuutella imitaatioiden avulla!

Inspiraatiota yhdessä tekemiseen voi ammentaa lisäksi matkan varrella näkyvistä asioista. Rekisterikilpien bongailu on klassista ajanvietettä monelle: tarkoituksena on saada nähtyä kaikki autojen rekisterikilvissä esiintyvät numerosarjat numerojärjestyksessä. Ensimmäisenä on siis löydettävä rekisterikilpi, jossa on pelkästään numero 1, sitten sellainen kilpi, jossa on pelkästään numero 2 ja niin edelleen. Koska tämä vaatii kosolti kärsivällisyyttä (ja mahdollisesti jopa vuosikaupalla tarkkailua), rekkaribongailusta voi keksiä myös omanlaisiaan variaatioita. Vastaantulevien rekisterikilpien kirjainyhdistelmistä voi esimerkiksi keksiä sanoja, joissa kirjaimet esiintyvät kilven osoittamassa järjestyksessä. Rekisterikilvestä ”GLF” saa esimerkiksi väännettyä sanan ”GoLF”, kilvestä ”MNA” esimerkiksi sanat ”oMeNA” ja ”MaNnApuuro” ja niin edelleen. Mitä pidempi sana, sen parempi!

Tien varrella vilisevien liikennemerkkien tunnistamiskisa on lapselle hauska tapa opetella, mitä mitkäkin liikennemerkit tarkoittavat (ja lisämotivaatiota voi jälleen hankkia pienen herkkupalkinnon avulla). Bongailla voi myös vaikkapa vastaantulevien autojen värejä tai merkkejä. Kukin pelaaja voi valita laskettavakseen yhden värin tai automerkin ja se, jonka valitsemaa väriä tai merkkiä tulee vastaan eniten jollain tietyllä välimatkalla tai jonain tiettynä aikana, voittaa. Vaihtoehtoisesti voi leikkiä vaikkapa ”Keltaista autoa”, jossa ensimmäisenä keltaisen auton bongannut saa läpsäistä toista pelaajaa kevyesti olkapäälle ja hihkaista ”Keltainen auto!”. Kannattaa kuitenkin sopia jo ennakkoon, mitkä autot hyväksytään – tuleeko auton olla esimerkiksi ainoastaan henkilöauto, vai hyväksytäänkö bussit ja rekatkin. Joissakin versioissa keltaisten autojen sijasta etsitään samalla tavalla Kuplia eli niin kutsuttuja kuplavolkkareita. Keltaisen kuplan nähdessään saanee siis läpsäistä peräti kahdesti! Kuljettaja on kuitenkin parasta jättää turvallisuussyistä tämän leikin ulkopuolelle.

19.6._5.jpg

Kaikki on valmista viihtyisää automatkaa varten!

Viimeisenä konstina mainittakoon vielä musiikki: moni meistä kulkee muutenkin kuulokkeet päässään kouluun tai töihin ja samalla tavalla musiikki voi tehdä myös automatkoista rattoisampia. Kokoa koko perheen suosikit vaikkapa soittolistalle tai poltettavalle CD-levylle matkan aikana kuunneltavaksi. Mikäli perheeseen kuuluu pieniä kultakurkkuja tai muuten vain laulamisesta pitäviä, voitte jopa heittäytyä lystikkään yhteislaulun vietäviksi! (Muista kuitenkin sulkea auton ikkunat, ellet halua tarjota muille autoilijoille ilmaiskonserttia…) Pienenä vinkkinä lisättäköön, että mikäli tarkoituksena on kuunnella soittolistaa jostain verkossa toimivasta suoratoistopalvelusta, soittolista kannattaa ladata etukäteen offline-tilassa kuunneltavaksi mahdollisten katvealueiden varalta.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua – ja mikäli teidän perheessänne on käytössä joitain vastaavia hyväksi todettuja konsteja, jaa ne ihmeessä kommenttiosiossa myös muiden lukijoiden kokeiltaviksi! Ja ennen kaikkea, turvallista matkaa jokaiselle juhannusmatkoja autollaan taittavalle. Jättäkää kiire kotiin ja ottakaa sen sijasta mukaan roppakaupalla kärsivällisyyttä ja lomafiilistä – nyt on aika nauttia kesästä. Oikein mukavaa juhannusta itse kullekin!