• VILLA

  Villa on käytännöllinen, monipuolinen ja ympäristöystävällinen, ja sitä on käytetty vaatteiden materiaalina jo yli 3 000 vuotta. Oikea klassikko siis!

 • Villa

  Villa on klassinen ja suosittu materiaali, johon monella meistä on aivan erityinen suhde eikä ihme. Villan ihaniin ominaisuuksiin kuuluu sen kyky säädellä kehon lämpötilaa, ja se lämmittää kylmällä sekä viilentää kuumalla. Siksi villavaatteet ovat oiva valinta silloin sekä aktiivisiin leikkeihin ja lepoon – sisällä ja ulkona.
   

  Erilaiset villavaatteet

  Vaateteollisuudessa useimmiten käytetty villa on lampaanvilla, joka voi olla joko karheaa aikuisen lampaan villaa tai pehmeää karitsan villaa. Näiden lisäksi on olemassa ihanaa merinovillaa, jota saadaan merinolampaista. Myös muista eläimistä – kuten alpakasta, laamasta ja kashmirvuohesta – saadaan villaa, jota käytetään vaatteiden valmistukseen. 
   

  Erityinen merinovilla

  Merinovillassa on paljon vaateteollisuuden hyödyntämiä ominaisuuksia. Parhaimmillaan se on sukissa, alusasuissa, hatuissa ja muissa ihoa vasten käytettävissä tuotteisissa, sillä merinovilla ei kutita. Pehmeyden lisäksi merinovilla on myös todella lämmintä ja hyvin eristävää, ja siksi sitä käytetäänkin paljon retkeily- ja ulkovaatteissa.
   

  Villan omaisuuksista

  Villan kevyet ja tiheät kuidut muodostavat vaatteeseen paljon mikroskooppisen pieniä ilmataskuja, joihin kehon lämpö varastoituu. Villa pitää lämmön lähellä kehoa, ja villavaatteista voikin sanoa, että muodostavat kantajansa ympärille eräänlaisen lämpimän ilmakuplan.

  Villavaate siirtää osan kehon tuottamasta kosteudesta eteenpäin ja osa kosteudesta jää vaatteeseen. Toisin kuten puuvilla, villa voi imeä itseensä jopa noin 13 prosenttia kosteutta ennen kuin kangas alkaa tuntua kostealta. Tämä ainutlaatuinen ominaisuus takaa sen, että villavaate on täydellinen vaate sekä sisällä että ulkona käytettäväksi.
   

  Villan pesuohjeita – ei niin vaikeaa kuin luulisit!

  Villassa on kreatiinia, joka hajottaa pahaa hajua tuottavia bakteereja. Myös villan vettähylkivät ominaisuudet estävät bakteerien muodostumisen, mutta mikäli villavaate alkaa siitä huolimatta haista, hajusta pääsee helposti eroon tuulettamalla. 

  Villan pesemisessä on oltava tarkkana, ja villavaatteet on pestävä aina matalassa lämpötilassa ja villalle sopivalla pesuaineella. Pesuohjeita noudattamalla villa säilyttää luonnollisen rasvaisuutensa, joka tekee villasta niin poikkeuksellisen materiaalin. Vääränlainen pesuaine hajottaa villassa olevan rasvan ja heikentää materiaalin ominaisuuksia. Useat villavaatteet voi pestä pyykinpesukoneessa, mutta pesuohjeita on noudatettava aina huolella. 

  HUOM! Mikäli peset villavaatteet käsin, älä jätä vaatetta pitkäksi aikaa veteen. Pesun jälkeen painele ylimääräinen vesi pois pyyhkeen avulla, ja anna vaatteet kuivaa tasaisella alustalla. Älä koskaan väännä villavaatetta, sillä se vahingoittaa villakuituja.
   

  Villan hienous ja kuitupituus

  Villalla on kaksi tärkeää ominaisuutta. Ensimmäinen niistä on villan hienous. Villan hienous määritellään mikrometreissä. Ihmisen hiuksen luku on 60 siinä missä villan luku on 17–23. Toinen tärkeä ominaisuus on villan kuitupituus. Kuitupituus määrittelee villan soveltuvuutta erilaisiin käyttötarkoituksiin. Merinovillan kuitupituus on 40 pistettä ja parempi kuin muiden villojen.
   

  Villa ja luonto

  Villa on uusiutuva luonnonvara, sillä lampaan villa voidaan leikata aina uudestaan ja uudestaan – jopa useita kertoja vuoden aikana. Lisäksi villa on luonnollisesti hajoava materiaali, jos siihen ei sekoiteta muita materiaaleja. Useat vaatevalmistajat kehittävät keinoja ylijäämävillan hyödyntämiseen sekä vanhojen villavaatteiden kierrättämiseen.

 • Plusminus_knapp.png

  Plussat


  • Monipuolinen materiaali, joka hengittää ja säätelee lämpöä
  • Vettähylkivä
  • Uusiutuva, kierrätettävä ja biologisesti hajoava materiaali
  • Tuoksuton
  • Helppo pestä, usein pelkkä tuuletus riittää
  • Ei syty helposti

  Miinukset


  • Kallis materiaali
  • Eläinkunnan tuote
  • Jotkin villat saattavat tuntua iholla karheilta