• UNTUVA

  Luonnollinen lämpöeriste, joka kestää vuosikausien ajan takeissa, lämpöpusseissa, tyynyissä ja pehmusteissa!

 • Untuva

  Untuva on loistava materiaali silloin, kun hellittämätön talvipakkanen on pahimmillaan! Untuva on tavanomainen materiaali esimerkiksi makuupusseissa, lämpöpusseissa ja takeissa. Viimeisimpänä mainitut untuvatakit ovat viime vuosien aikana tehneet comebackin – todennäköisesti siksi, että niiden ulkonäkö ja käyttömahdollisuudet ovat kehittyneet melkoisesti. Voit siis unohtaa tunkkaisen mielikuvan kimaltelevista ja pussimaisista untuvatakeista, sillä se ei pidä enää paikkaansa!

  Untuva pitää erinomaisesti lämpöä ja se on ominaisuuksiltaan nerokas: untuvan kolmiulotteinen rakenne palautuu nopeasti takaisin muotoonsa käytön jälkeen. Mikäli ostat untuvasta valmistetun tyynyn tai takin, voit olla aina varma, että tuotteen joustavuus ja muoto säilyvät useiden vuosien ajan. Toki tämä edellyttää, että tuotteesta huolehditaan asianmukaisella tavalla. Untuvatuotteista huolehtiminen ei ole niin vaikeaa kuin moni saattaisi luulla. Seuraavassa kappaleessa esittelemme ohjeita ja vinkkejä untuvatuotteiden pesuun ja hoitoon!
   

  Untuvavaatteiden pesu ja hoito

  Untuva on luonnostaan mukautuva materiaali, joka vaatii hieman enemmän huolenpitoa ja varovaisuutta pestessä. Kuten kaikkien muidenkin vaatteiden kohdalla, myös untuvavaatteiden pesumerkinnät kannattaa tarkistaa aina ennen pesua. Suosittelemme käyttämään pesupussia sekä hellävaraista pesuohjelmaa untuvavaatteita pestessä, kuten esimerkiksi villalle tarkoitettua pesuohjelmaa, jossa koneen rumpu pyörii harvemmin ja linkoaa pienemmillä kierroksilla. On hyvä muistaa, että untuvia ja höyheniä sisältävät vaatteet tulee pestä miedolla pesuaineella, joka ei sisällä entsyymejä. Älä käytä huuhteluainetta untuvavaatteita pestessä! Entsyymejä sisältävä pesuaine voi hajottaa untuvan luonnollisia rasvakerroksia ja siten sen lämmöneristyskykyä. Untuvatakin, tyynyn tai jonkin muun untuvasta valmistetun tuotteen pesun jälkeen suosittelemme vaatteen kuivausta kuivausrummussa matalalla lämmöllä. Näin untuvasta tulee taas pöyheä ja upea!
   
  Vinkki! Toisinaan untuva ja höyhenet saattavat paakkuuntua hieman pesun jälkeen. Paakkuuntumisen estämiseksi suosittelemme laittamaan tuotteiden mukaan kuivausrumpuun pari tennispalloa. Tämä tasoittaa pesussa untuviin ja höyheniin tulleita paakkuja!
   

  Mikä on untuvan ja höyhenen ero?

  Untuvasta valmistettua takkia, makuupussia tai tyynyä ostaessa toisinaan saattaa huomata, että tuote usein sisältää sekä höyheniä että untuvaa. Mikä ero näillä kahdella siis on? 
  Untuvat sijaitsevat linnun vartalon päällä, höyhenien alla. Untuvat muodostavat eristävän ja lämmittävän kerroksen. Höyhenet taas ovat pitkulaisia, ja ne muodostavat ulkoisen suojan esimerkiksi kosteutta ja tuulta vastaan.

  Höyhenet ovat joustavampia, ja ne pyrkivät palautumaan takaisin normaaliin olomuotoonsa olosuhteista huolimatta. Esimerkkinä tästä on höyhentäytteinen tyyny, joka on pehmeä ja joustava. Untuvatakit ja makuupussit on kuitenkin usein täytetty noin 95 % untuvalla, jotta niistä tulisi mahdollisimman lämpimiä ja pehmeitä.
   

  Mikä on Fill Power?

  Untuvan ”Fill Power” tarkoittaa mittaa, joka osoittaa untuvan ilmavuuden sekä joustavuuden, ja siten myös sen laadukkuuden. Kyse on siitä, kuinka paljon ilmaa untuva pystyy ”vangitsemaan”, ja siten täyttämään tuotetta, kuten esimerkiksi untuvatakkia. Mitä suurempi arvo on, sitä enemmän ilmaa untuva sitoo itseensä ja sitä lämpimämpi tuote on. Tarkemmin sanottuna, ”Fill Power” -mitta ilmoittaa, kuinka paljon yksi unssi (noin 28 grammaa) untuvaa täyttää yhden kuutiotuuman alasta. Mittayksikön lyhenne on ”cuin” (cubic inces per ounce). Laatu-untuvan cuin-arvo alkaa 700:sta, ja hienoimpien untuvalaatujen arvo on noin 900 cuin.
   

  Hydrofobinen untuva

  Hydrofobisella eli vettähylkivällä untuvalla tarkoitetaan untuvaa, jota on kyllästetty silikonilla, fluorikarbonilla tai muilla kemikaaleilla. Untuva menettää lämmittävän ominaisuutensa kostuessaan, mutta kyllästämällä tätä voidaan ehkäistä jonkin verran. On hyvä muistaa, että kyllästeinenkään untuva ei kuitenkaan kestä loputonta määrää kosteutta. 
   

  Miten pitkään untuvatuotteet kestävät?

  Aivan kuten muutkin materiaalit, myös untuvan käyttöikä riippuu pitkälti siitä, miten sitä käsitellään. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että untuvalla on pidempi elinikä, kuin useimmilla synteettisillä täytemateriaaleilla. Mikäli käsittelet untuvavaatteitasi hyvin, ne voivat säilyä jopa 20 vuotta – siksi niihin kannattaa siis investoida! 
   

  Kanavat vai ruudut – kummat ovat parempia untuvatakissa?

  Untuvatakeissa untuva jaetaan usein vaakasuoriin kanaviin tai neliskanttisiin ruutuihin, jotta untuva jakautuisi tasaisesti takkiin. Mitä vähemmän untuvaa takki sisältää, sitä kapeampia kanavien tulee olla. Oikein ohuissa untuvatakeissa untuvaa lisätään ruutuihin, jotta untuva levittyy tasaisesti koko ylävartalolle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että takin jokainen sauma päästää kylmyyttä sisään ja lämpöä ulos. Toisin sanoen siis, mitä enemmän saumoja, sitä vähemmän lämpimämpi takki. Kannattaa vältellä takkeja, joissa on sauma kyynärpään kohdalla, jottei kylmä pääse pujahtamaan takin sisälle kättä liikutettaessa. 
   

  Untuva vai synteettinen materiaali?

  Kuten aikaisemmin mainitsimme, on kosteus yksi untuvan heikkouksista. Kostealla ilmalla synteettisestä materiaalista valmistettu vaate on parempi kuin untuvaa sisältävä vaate. Untuvavaate ei ole myöskään paras mahdollinen valinta silloin, mikäli aiot harrastaa aktiviteetteja, jotka saavat sinut hikoilemaan. Toinen untuvan heikkouksista on se, että untuvat saattavat pursuta ulos, mikäli vaatekappaleeseen tulee reikä. Toisaalta untuva on erinomainen materiaali keveytensä ja lämmittävyytensä ansiosta. Untuva voidaan myös pakata pieneen tilaan, jonka jälkeen se kuitenkin säilyttää muotonsa ilman ongelmaa. Tämän ansiosta untuva on erinomainen valinta talvitakkien ja makuupussien täytteeksi.

 • Plusminus_knapp.png

  Plussat


  • Erittäin lämmin
  • Voidaan puristaa helposti kokoon säilytystä varten
  • Pitkäikäinen
  • Kevyt materiaali

  Miinukset


  • Menettää lämmittävän ominaisuutensa kostuessaan
  • Vaatii huolenpitoa ja varovaisuutta
  • Hintava
  • Ei saa pestä liian usein