• Synteettinen materiaali

  Synteettisiin materiaaleihin kuuluvat kaikki teknisesti valmistetut materiaalit. Tästä kategoriasta löydät siis kaikkea hienoista ja sileistä  kankaista käytännöllisiin urheiluvaatteisiin.

 • Synteettiset materiaalit

  Synteettiset materiaalit ovat paras vaihtoehto vaihteleviin sääolosuhteisiin: lumeen, sateeseen, loskaan ja paljon muuhun. Kankaat eivät ime kosteutta itseensä, ja siksi ne myös estävä tehokkaasti kosteuden pääsemisen ulkovaatteiden sisäpuolelle. Materiaali on samalla kuitenkin hengittävää, ja se pitää lapsen kuivana ja lämpimänä. Märkänäkin synteettiset materiaalit pitävät lämpöä paremmin kuin esimerkiksi kosteaksi päässyt villa.
   

  Polyesteri

  Vaateteollisuudessa käytetään useita erilaisia synteettisiä materiaaleja. Suosituin niistä on polyesteri, jonka ominaisuuksia voidaan muuttaa vaatteen käyttötarkoituksen mukaan.
  Synteettisten materiaalien erityisominaisuudet ovat usein tarkoin varjeltuja salaisuuksia ja patenttien suojaamia. Kuluttajalle tämä tarkoittaa, että käyttövaatteiden valikoima on laaja ja että monipuoliset vaatteet ovat sekä laadukkaita että kestäviä.

  Jotkin valmistajat panostavat synteettisissä materiaaleissa erityisesti niiden keveyteen. Esimerkiksi mikrokuitu määritellään siten, että yhden gramman painoisen langanpätkän on oltava vähintään yhdeksän kilometriä pitkä! Keveyden lisäksi mikrokuidusta pyritään tekemään myös aina mahdollisimman pehmeää ja vettähylkivää.
   

  Synteettiset materiaalit


  Vaatteet ja lämpöpussit, joissa on synteettinen vuoraus, eivät ole yhtä tiivitä kuin vastaavat, villalla vuoratut tuotteet. Lisäksi keinokuitutäyte on painavaa suhteessa sen lämmönerityskykyyn. Uusia valmistustapoja kehitetään kuitenkin jatkuvasti, ja erot muihin tuotteisiin kapenevat. Keinokuituiset tuotteet palauttavat myös nopeasti ja helposti alkuperäisen muotonsa esimerkiksi pakkauksen jälkeen.
   

  Pesuohjeita synteettisille materiaaleille


  Synteettisten vaatteiden pesuun pätee samat säännöt kuin muihinkin vaatteisiin: noudata pesuohjeita. Yleisesti ottaen synteettisten materiaalien peseminen on helppoa. Polyamidi, akryyli ja polyesteri pestään usein 40 asteessa joko pyykinpesukoneessa tai käsin. Muita kuin synteettisiä vaatteita voidaan pestä myös 60 asteessa, mikä onkin välillä tarpeen. Otathan kuitenkin huomioon, etteivät synteettiset vaatteet kestä korkeita kuivauslämpötiloja ja että ne kannattaa ripustaa kuivumaan. 
   

  Polyesteri ja ympäristö

  Kun harkitset synteettisten vaatteiden ostamista, kannattaa ottaa muutama asia huomioon. Ensinnäkin polyesterin raaka-aineena käytetään öljyä, joka ei ole uusiutuva luonnonvara. Näin ollen polyesteri ei myöskään ole biologisesti hajoava materiaali, ja vaikka monet polyesterivaatteet valmistetaan kierrätetyistä PET-pulloista, on liikkeellä myös paljon kyseenalaista materiaalia, jonka ympäristöystävällisyydestä ei ole takuita.

  Näitä ongelmia pyritään ratkomaan tutkimuksen avulla ja monet valmistajat pyrkivät siihen, että vaatteiden ja lämpöpussien valmistuksessa voitaisiin käyttää entistä enemmän kierrätettyjä materiaaleja. Lisäksi isoilta toimijoilta vaaditaan aiempaa parempaa tietoutta alihankkijoistaan, heidän käyttämistään materiaaleista ja tavaran tuotantoketjusta.

  Tällä hetkellä yksi suurimmista polyesterin kierrättämisen ongelmista on se, että polyesteriin sekoitetaan usein muita aineita, jolloin uudelleen kierrättäminen on hankalaa.

 • Plusminus_knapp.png

  Plussat


  • Monipuolinen käyttövaate erilaisiin olosuhteisiin
  • Vettähylkivä
  • Mainio urheiluvaate
  • Kestävä
  • Edullinen
   

  Miinukset


  • Painava materiaali suhteessa lämpöominaisuuksiin 
  • Ei ympäristöystävällinen 
  • Ei paras vaihtoehto kovimpiin pakkasiin