• SADEVAATTEET

  Kukapa selviäisi Suomen kaikista vuodenajoista ilman sadevaatteita? Lisätietoa sadevaatteiden hengittävyydestä, vesipilariarvoista ja muista ominaisuuksista saat tästä.

 • Vedenpitävät vaatteet

  Sellaisessa maassa kuin Suomi sadevaatteet tulevat todella tarpeeseen, sillä lapset rakastavat leikkiä ulkona joskus jopa useiden tuntien ajan! Jotta oikeanlaisen sadeasun valitseminen olisi helpompaa, käymme tässä läpi, mitä eroja on kovakuorisella sadevaatteella ja klassisella sadevaatteella. Tutustumme niiden erilaisiin ominaisuuksiin ja siihen, mitä asioita sinun kannatta ottaa huomioon sadevaatteita valitessa. 
   

  Onko vaate vedenpitävä?

  Riippumatta siitä, minkälaista sadeasua etsit, on yksi ominaisuus ylitse muiden: vedenpitävyys! Vaatteen vedenpitävyyttä mitataan vesipilariarvolla. Arvo kertoo, kuinka paksun vesimassan painon kangas kestää, ennen kuin vesi läpäisee sen. Ohjenuorana on, että 2 000:n vesipilariarvo on vedenpitävä, mutta lapsille suosittelemme vähintään 10 000 vesipilariarvoa – erityisesti, jos he rakastavat leikkiä sateessa ja mudassa! Silloin voit olla varma, että iltapäivällä päiväkodista löytyy muksu, joka on yhtä kuiva ja lämmin kuin aamulla!

  VINKKI! Valitse tuote, jossa on teipatut saumat. Näin varmistat, että myös saumat ovat vedenpitävät.
   

  Hengittävyys on tärkeää

  Lasten leikeissä ja touhuissa tulee usein hiki, ja siksi on tärkeää, että sadevaatteet hengittävät. Muuten ne alkavat tuntua kylmiltä ja nihkeiltä. Hengittävyyttä mitataan selvittämällä, kuinka nopeasti vesihöyry läpäisee kankaan 24 tunnin aikana. Hengittävyys merkintään g / m2 / päivä, ja mitä korkeampi ensimmäisen kohdan luku on, sitä parempi on vaatteen hengittävyys. Lasten kehot toimivat eri tavalla kuin aikuisten ja siksi on tärkeää, ettei vaatteen hengittävyys ole liian pieni tai suuri. Yleisen ohjeen mukaan vaatteen hengittävyyden tulisi olla 3 000 – 5 000 g / m2 / päivä, jos lapsesi leikkii ja urheilee aktiivisesti.
   

  Perinteiset sadevaatteet

  Kaikki tuntevat ja tietävät perinteiset sadevaatteet, joiden kumimainen pinta pitää varmasti veden loitolla ja kehon kuivana. Niissä on kuitenkin yksi huono puoli: aktiivisissa leikeissä, juostessa ja urheillessa ne muuttuvat nopeasti kylmiksi ja kosteiksi. Tämä johtuu siitä, että tällaisten sadevaatteiden hengittävyys on heikko, ja siksi klassiset sadevaatteet sopivatkin parhaiten lyhyiltä sadekuuroilta suojautumiseen sekä rauhallisiin toimiin, kuten pyöränselässä istumiseen tai kävelemiseen. Klassisten sadevaatteiden etu on siinä, että ne ovat usein edullisia ja niitä on saatavilla useissa ihanissa väreissä sekä kuoseissa, jotka varmasti piristävät sateisia päiviä!
   

  Näin peset perinteiset sadevaatteet

  Yleensä perinteisten sadevaatteiden puhdistaminen kostealla liinalla riittää, mutta erittäin likaisina ne kannattaa pestä ilman valkaisevia pesuaineita ja ilman huuhteluainetta. Lisäksi kannattaa aina lukea pesuohjeet huolella ja käyttää entsyymittömiä pesuaineita!

 • Plusminus_knapp.png

  Plussat


  • Vedenpitävä
  • Edullinen
  • Kauniit värit ja kuvioit
   

  Miinukset


  • Heikko hengittävyys
  • Rajoitettu liikkuvuus

 • Kovakuoriset sadevaatteet

  Kovakuoriset sadevaatteet ovat vedenpitäviä vaatteita, joita voi käyttää syys- ja talvivaatteiden päällä. Kovakuorinen takki tai housut on hyvä vaihtoehto perinteiselle sadevaatteelle erityisesti silloin, kun kyse on urheilusta ja vauhdikkaista leikeistä. Kovakuorisissa vaatteissa on hyvä hengittävyys, joten lapset voivat leikkiä ulkona tuntikausia kastumatta ja palelematta. 
   

  Vedenpitävät kalvot ja pinnoitteet

  Kovakuorisia sadevaatteita valmistetaan kahdella tapaa. Ensimmäinen vaihtoehto on pinnoitetut vaatteet, joissa kankaan päälle laitetaan laminoinnin tapaan vedenpitävä pinnoite. Kangas pysyy edelleen hengittävänä, ja tämä keino on tuttu esimerkiksi telttakankaista. Pinnoitetut vaatteet ovat edullisia, mutta niissä on se huono puoli, että pinnoite kuluu käytössä. Siksi pinnoitetut vaatteet ovat hyvä vaihtoehto nopeasti kasvaville pienille lapsille, mutta huono vaihtoehto niille, jotka haluavat käyttää samaa takkia vuodenajasta ja lapsesta toiseen.

  Toinen vaihtoehto on vedenpitävä kalvo, joka löytyy kankaan uloimpien kerrosten välistä. Monet tunnistavatkin Gore-Texin, joka on patentoitu vedenpitävä kalvo ja joka vesipilariarvo on 28 000 mm. Gore-Texin lisäksi on olemassa myös muun muassa myös ReimaTec®, joka toimii täysin samalla tavalla. Isoin etu tällaisissa ulkovaatteissa on se, että ne ovat uskomattoman kestäviä ja että ne voidaan pestä monta kertaa ilman, että ne menettävät vedenpitäviä ominaisuuksiaan. Kalvopäällysteiset sadevaatteet ovat usein perinteisiä ja pinnoitettuja sadevaatteita kalliimpia.
   

  Näin peset kovakuoriset sadevaatteet

  Kovakuoriset sadevaatteet kannattaa pestä usein – mieluiten kerran kuukaudessa tai kahdessa – sillä hiki ja ihon muut eritteet heikentävät kankaan hengittävyyttä. Kuten kaikissa muissakin ulkovaatteissa, on pesuohjeiden noudattaminen tärkeää. Kovakuoriset vaatteet voi pestä 30-40 asteessa ja ne tulee pestä entsyymittömällä pesuaineella, sillä vääränlainen pesuaine pilkkoo ja hajottaa kankaan vedenpitävän ominaisuuden. Myöskin valkaisevat aineet ja huuhteluaineet voi jättää pesuainehyllyyn.

  Ennen pesua vaatteista kannattaa avata kaikki kiristykset sekä tarrat, ja taskut kannattaa pitää kiinni pesun ajan. Suosittelemme, että muutamien pesukertojen jälkeen vaatteeseen suihkutetaan uusi pintakäsittelyaine, sillä se kuluu pesussa. Paikallisesta urheiluvälinekaupasta kannattaa kysyä neuvoa oikeanlaisen pintakäsittelyaineen valintaan!

 • Plusminus_knapp.png

  Plussat


  • Vedenpitävä
  • Hengittävä
  • Helppo liikkua

  Miinukset


  • Vedenpitävyys peseytyy pois pesussa, mutta ominaisuuden saa palautettua pintakäsittelyaineella
  • Hintava