Meidän vastuumme

Barnfonden-järjestö

barnfonden.jpg

Shubi Gemo -koulu sijaitsee Dugdan alueella, joka on kolmen tunnin ajomatkan päästä Addis Abeban pääkaupungista. 753 oppilaan koulun luokkahuoneet ovat ylimitoitettuja ja ympäristö kaikkea muuta kuin lapselle sopivaa. Kirjat ja muu opetusmateriaali ovat harvassa, ja nekin vähät ovat usein vanhoja ja kuluneita.

Barnfonden-järjestö työskentelee Etiopiassa sellaisten koulujen kanssa, jotka kaipaavat kipeästi lisää opettajia, opetusmateriaaleja tai lapsille turvallisemman ympäristön. Siksi Shibi Gemo -kouluun keskittyvä projekti päätti:

  • Rakentaa neljä uutta luokkahuonetta.
  • Asentaa sähköt sekä vesisäiliöitä hygienian ylläpitämiseksi.
  • Kalustaa luokkahuone lapsille sopivaksi penkeillä, tauluilla, pöydillä ja tuoleilla.
  • Rakentaa saniteettitiloja sekä henkilökunnalle että oppilaille.

Uudet saniteettitilat rakennetaan koulusta erilliseen rakennukseen, sillä monet tytöt välttävät vessaan menemistä tai jättävät jopa tulematta kouluun kuukautistensa aikana.

barnfonden3.jpg

Näin projekti eteni:

Syyskuu 2019

Lahjoittajien ja sponsoreiden ansiosta uuden koulurakennuksen rakentaminen alkoi kesällä. Kesäkuun alussa järjestettiin seremonia, jossa lapset, vanhemmat ja isovanhemmat juhlivat projektin alkamista. Koululaiset lauloivat lauluja ja lausuivat runoja, kun taas koulun hallitus ja vanhemmat keskustelivat, kuinka projekti voisi ratkaista kylän koulun ongelmia.

Koulun rakentaminen lähti suunnittelusta ja koulurakennuksen sijainnin päättämisestä. Suunnittelussa oli tärkeää huomioida niin koulua ympäröivä piha kuin opetusta häiritsevä auringonvalokin.  Heinäkuun aikana valettiin rakennuksen perusta sekä pystytettiin seinät ja katto ja elokuussa katon valmistuttua rakennus alkoi jo muistuttaa koulua.

Lokakuu 2019

Kesä on Etiopiassa sadekauden aikaa, ja syyskuun aikana sateet olivat erityisen runsaita. Tämä toi projektiin haasteita – esimerkiksi rakennusmateriaalien kuljettaminen koulualueelle vaikeutui tulvien vuoksi, mikä viivästytti rakentamista. Haasteista huolimatta rakentaminen edistyi syyskuun aikana huomattavasti.

Seuraavan kuukauden aikana tavoitteena oli aurinkopaneelien asennus, joiden tarkoituksena on tuottaa kouluun sähköä ympäristöystävällisellä ja kestävän kehityksen mukaisella tavalla. Työlistalla oli myös sadevettä keräävien ja puhdistavien vesisäiliöiden rakentaminen. Paikalliset yhteistyökumppanit suhtautuivat positiivisesti kouluprojektiin, joka sujui aikataulun mukaisesti ja noudatti korkeita laatuvaatimuksia.

Marraskuu 2019

Lokakuussa Shubi Gemo -koulun projekti lähestyi loppuaan. Rakennuksen perustukset, katto ja seinät sekä aurinkopaneelien ja vesisäiliöiden asennus olivat valmiina. Lapset saisivat vesisäiliöistä käyttöönsä puhdasta juomavettä ja vettä hygieniasta huolehtimiseen. Pian lapset pääsevät aloittamaan opinnot uudessa koulurakennuksessa!

Lokakuun lopulla Etiopian poliittinen tilanne toi koulun rakentamiseen haasteita. Tilanteen vuoksi projektin rakennusmestari esimerkiksi ei päässyt Shubi Gemon alueelle tarkastamaan rakennustöitä. Vaikeuksista ja joistain viivästyksistä huolimatta rakennustyö onnistuttiin toteuttamaan suunnitellun aikataulun mukaisesti.

barnfonden2.jpg

Huhtikuu 2020

Ilmapiiri oli lämmin ja odottava Shubi Gemo -koulun toiminnan pyörähtäessä vihdoin käyntiin. Barnfonden-järjestö oli mukana juhlistamassa uutta koulurakennusta yhdessä koululaisten, henkilökunnan ja paikallisten toimijoiden kanssa. Paikalla oli myös lapsia ja vanhempia Shubi Gemo -kylästä sekä etiopialainen TV-ryhmä kuvaamassa juhlintaa.