Sisaruksen saaminen

Isosiskoksi tai isoveljeksi tuleminen on iso asia. Se voi tuntua hauskalta, kutkuttavalta ja jännittävältä mutta myös hämmentävältä ja vaikealta. Miten perhe valmistautuu ottamaan vastaan uuden perheenjäsenen? Miten isosisko tai isoveli reagoi? Millaisia tunteita herää? Näitä aiheita käsittelemme päivän kirjoituksessa ja kerromme myös, mikä seuraajiemme mielestä on kaikista parasta sisaruudessa.

Vanhemmaksi tuleminen on yleensä aivan uskomaton tunne, mutta se tuo tullessaan myös uusia rutiineja. Arjesta tulee aivan erilaista, kun perheessä on useita lapsia. Sisaruksen syntyminen on suuri muutos myös ainoaksi lapseksi tottuneelle lapselle. Kaikki on uutta kaikille perheenjäsenille.

Sisaruksen saaminen on upea lahja. Se merkitsee sitä, että lapsi saa kaverin, jonka kanssa leikkiä, riehua, jakaa salaisuuksia ja kasvaa yhdessä. Useimpien lasten mielestä sisaruksen saaminen on positiivinen asia. Lapsen syntymä on kuitenkin suuri muutos sille, joka on tottunut olemaan perheen ainoa lapsi ja saamaan vanhempien jakamattoman huomion. Yhtäkkiä turvalliseen perhekuplaan tulee uusi ihminen, ja lapsi saa uuden roolin isosiskona tai isoveljenä.

 

Näin voit auttaa lasta uuden perheenjäsenen tuloon valmistautumisessa

Jokaisen lapsen tulee voida tuntea olonsa turvalliseksi ja saada huomiota vanhemmiltaan, jotta sisarussuhteesta voi tulla hyvä. Lasta on hyvä valmistella hyvissä ajoin siihen, että perheeseen tulee uusi ihminen. Alla on lueteltu joitakin esimerkkejä siitä, miten voit tehdä sen.

 • On tärkeää, että sinä vanhempana kerrot lapselle, että hän saa sisaruksen.
 • Juttele siitä, millaista elämä tulee olemaan. Keskity siihen, mikä lasta kiinnostaa, ja vastaa hänen kysymyksiinsä.
 • Kysy lapselta, miltä sisaruksen saaminen tuntuu. Varaudu erilaisiin reaktioihin ja kohtaamaan lapsen tunteet. Kaikenlaiset reaktiot ovat ok.
 • Lue kirjoja sisaruksen saamisesta. Tutustu vaikkapa tuleville isosiskoille ja -veljille tarkoitettuihin kirjoihin, joihin lapsi voi piirtää ja kirjoittaa ajatuksiaan ennen sisaruksen tuloa.
 • Muuta rutiineja hyvissä ajoin. Voi olla, että lapsen tulee esimerkiksi vaihtaa huonetta tai alkaa nukkua omassa sängyssään.
 • Anna lapsen osallistua valmisteluihin. Lapsi voi esimerkiksi olla mukana sisaruksen sängyn tai leluhyllyn hankkimisessa ja kuntoon laittamisessa.

 

Näin lapsi saattaa reagoida uuden perheenjäsenen tulon jälkeen

Kaikki lapset reagoivat omalla tavallaan saadessaan sisaruksen. Useimpien lasten mielestä sisaruksen tulossa on sekä positiivisia että negatiivisia puolia. Lapsi saattaa olla iloinen ja olla mielellään sisaruksen kanssa, mutta hän saattaa myös tuntea itsensä ulkopuoliseksi ja vaikuttaa välinpitämättömältä tätä kohtaan. Lapset näyttävät tunteitaan eri tavoilla, jotka riippuvat myös lapsen iästä.

Joskus sisaruksen tuloon liittyvät hankalat tunteet saattavat ilmetä siten, että lapsi taantuu käytöksessään nuoremman lapsen tasolle. Viisi- tai kuusivuotias saattaa haluta olla taas pieni ja juoda tuttipullosta, alkaa puhua vauvakielellä tai haluta, että vanhempi kantaa häntä. Myös vanhemmat lapset saattavat hakea läheisyyttä samalla tavalla kuin ollessaan pieniä. Vanhemmat lapset osaavat yleensä paremmin kuvailla tunteitaan sanoin, ja he saattavat sanoa haluavansa, että sisarus lähtee pois. Sen kuuleminen voi luonnollisesti olla vaikeaa vanhemmalle, mutta vanhemman ei kannata suuttua vaan kohdata lapsen tunteet, koska ne ovat aivan normaaleja.

Joskus lapsen reaktiot tulevat esiin vasta useiden kuukausien kuluttua. Tämä voi johtua siitä, että lapsi on yrittänyt kovasti peittää tunteensa eikä enää jaksa tehdä niin tai sitten kaiken uuden ymmärtäminen on vienyt aikaa.

 

Näin voit auttaa isosiskoa tai isoveljeä

Olipa isosiskolla tai isoveljellä millaisia tunteita hyvänsä, ne ovat täysin normaaleja. Parasta, mitä vanhempi voi tehdä, on ottaa huomioon lapsen tunteet ja mielipiteet, ja selittää, että uusi tilanne vaatii totuttelua kaikilta perheenjäseniltä. Se on suuri muutos, johon tottuminen saattaa viedä aikaa. Muista, että lapsi selviää lähes mistä tahansa, jos hän saa turvallisuutta, rakkautta ja tukea.

Alkuaikaa määrittävät uusiin tapoihin ja rutiineihin totuttelu. Tässä joitakin vinkkejä ja ideoita siihen liittyen.

 • Jos perheessä on useita aikuisia, auttakaa toisianne lastenhoidossa. Älkää kuitenkaan jakako tehtäviä enemmän kuin tarpeellista.
 • Anna lapsen olla mukana. Älä torju lasta vaan pyydä häneltä apua. Lapsi voi auttaa yksinkertaisissa askareissa: hän voi hakea vaatteita, olla mukana vaipanvaihdossa, pestä vauvaa ja ruokkia tuttipullolla. Hän voi myös istua lähellä ja syödä itse ruokkiessasi vauvaa.
 • Anna lapsen olla joskus pieni. Auta häntä esimerkiksi jossakin asiassa, jonka hän oikeasti jo osaa, jos lapsi niin tahtoo.
 • Huolehdi siitä, että isosisko tai -veli saa läheisyyttä ja huomiota, ja pyydä myös läheisiä ja ystäviä antamaan huomiota koko perheelle.
 • Anna lapselle omaa aikaa, myös sen vanhemman kanssa, joka on eniten uuden perheenjäsenen kanssa. Luo hetkiä, joina te kaksi olette yhdessä, riitelemättä. Voitte esimerkiksi tehdä jotain sellaista, mitä uusi tulokas ei osaa.
 • Kuuntele lasta ja näe, mitä hän viestii eri tavoin. Leikkiessänne yhdessä ja seuratessasi lasta voit myös saada selville, miltä lapsesta tuntuu ja mitä hän ajattelee.

 

Näin voit jutella isosiskon tai isoveljen kanssa:

 • Selitä, että pikkulapset tarvitsevat paljon aikaa ja että se oli samanlaista hänen ollessaan pieni.
 • Kerro, että haluaisit olla enemmän hänen kanssaan ja että pian aikaa tulee olemaan enemmän.
 • Kerro lapselle, että hän voi opettaa sisarukselle monia eri asioita.
 • Puhu lapsen kanssa ja kerro, että on aivan ok, jos sisaruksen tulo tuntuu hankalalta, ja on ok olla surullinen tai mustasukkainen.
 • Älä sano liian usein ”sinä olet jo iso”. Myös iso haluaa joskus olla pieni.

 

Mikä sisaruudessa on parasta?

Vaikka sisarusten kanssa voikin joskus olla vaikeaa, sisarusrakkaus on yksi hienoimpia asioita maailmassa. Kysyimme Instagram-seuraajiltamme, mikä sisaruudessa on parasta niin vanhempien kuin itse sisarustenkin kannalta. Saimme valtavan paljon mahtavia vastauksia, joiden joukosta valitsimme joitakin tähän alle.

 

”Että on aina joku. Että on aina joku, jota rakastaa.” – Ellen, 5 vuotta

”Että heillä tulee aina olemaan toisensa. On ihanaa nähdä, miten lapseni rakastavat toisiaan.”

”Että on aina joku, jonka puoleen voi kääntyä. Olla toistensa tukena tapahtuipa mitä tahansa.”

”Että on aina leikkikaveri.”

”Joku on aina rinnallasi missä tahansa oletkin.”

”Turvallisuus ja paras kaveri läpi koko elämän.”

”Aina on joku, jonka kanssa riidellä vanhempien lisäksi.”

”Joku, jota syyttää hehe.”

”Että on aina joku siinä vieressä muuta maailmaa (tai vanhempia) vastaan”

”Kaksinkertainen määrä kaikkea, esimerkiksi vaatteita ja leluja.”

”Ystävä, joka on puolellasi mitä tahansa tapahtuikin.”

 

Onko sinulla lapsia, joilla on pieni ikäero? Siinä tapauksessa sisarusvaunut tai seisomalauta ovat todella käteviä kävelylenkeillä. Jos sinulla on hieman vanhempia lapsia ja haluat olla huoletta, kun he kulkevat yksin koulumatkojaan tai menevät harrastuksiinsa, on GPS-paikannuksella varustettu älykello fiksu hankinta. Klikkaa tästä päästäksesi tutustumaan älykellovalikoimaamme.

 

________________________________________________

www.1177.se