Vinkkejä koulun alun kynnyksellä

Helteinen heinäkuu on vaihtunut elokuuksi ja on aika kääntää katse uuden kouluvuoden aloitukseen. Huoleton loma lähenee loppuaan, ja perheen edessä on iso muutos, kun arkirutiinit alkavat taas rullata. Olemme koonneet yhdeksän vinkkiä, joiden uskomme auttavan ja tekevän arkeen palaamisesta pehmeämmän.

 

1. Kodin ja koulun välinen suhde

Kodin ja koulun välinen suhde on äärettömän tärkeä, jotta lapsi tuntee olonsa turvalliseksi koulussa. Voi olla hyvä puhua kuluneen koulupäivän sujumisesta lapsen kanssa. Kysy, mikä oli hyvää ja mikä huonoa, helppoa ja vaikeaa. Anna lapsen käsitellä kaikki uudet kokemukset ja tunteet. Kannattaa myös jutella opettajan kanssa ja sopia, miten kommunikoitte toistenne kanssa jatkossa ja millaista palautetta toivotte saavanne lapsenne koulunkäynnistä.

 

2. Tee koulun alusta positiivinen asia

Monet lapset jännittävät koulun alkamista. Uusien kavereiden tapaaminen ja uuden oppiminen voi laittaa perhosia vatsaan, joten lapsen kanssa kannattaa puhua heitä askarruttavista asioista. Aikuisen läsnäolo ja vaikeista tunteista keskustelu muuttaa alkujännityksen positiiviseksi odotukseksi ja auttaa lasta selviytymään koulun alkuun liittyvistä haasteista.

 

3. Aamurutiinit

Löytäkää omat aamurutiininne, jotka sopivat teidän perheellenne parhaiten. Joissakin perheissä saattaa olla hyvä idea herätä puolta tuntia aikaisemmin stressaavan aamun välttämiseksi. Toisissa perheissä taas saattaa on tärkeämpää saada vähän enemmän unta. Kokeilkaa, mikä sopii teille. Muistakaa myös tukeva aamiainen ja laittakaa lapsen koululaukkuun mukaan välipala. Kylläinen ja levännyt lapsi on iloisempi ja oppii paremmin koulunpenkillä.

 

4. Käytännön asiat

Käytännön asioissa mekin voimme auttaa. Hankkikaa kaikki välttämättömät asiat hyvissä ajoin ennen koulun alkua. Klikkaa tästä lukeaksesi artikkelimme ”Koulu alkaa!”, josta saat vinkkejä tarpeellisista hankinnoista. Valikoimastamme löydät kaikenlaista aina kirjoituspöydistä reppuihin saakka.

skolstart-Förstabild mitten 2021.jpg

5. Vaatteet

Sadevaatteiden ja vaihtovaatteiden mukana kuljettaminen saattaa lisätä lapsen turvallisuuden tunnetta. On mukavaa, ettei lapsen tarvitse lainata vaatteita joltakin muulta esimerkiksi haaverin sattuessa tai vaatteiden likaantuessa. Opeta lasta ottamaan vaatteet esille ja pakkaamaan reppu jo edellisenä päivänä.

 

6. Oma vastuu

Lapsi oppii ottamaan vastuuta, kun annat hänen itse pakata reppunsa. Alkuaikoina vanhemman on kuitenkin hyvä tarkistaa repun sisältö, jotta kaikki tarvittava on varmasti mukana.

 

7. Vanhemman oikeudet ja velvollisuudet

Ymmärrä opettajia ja luota heidän ammattitaitoonsa. Opettajat ovat ihmisiä siinä missä kaikki muutkin, eikä kukaan ole täydellinen. On tärkeää nähdä omat velvollisuutensa vanhempana ja myös tietää omat oikeutensa.

 

8. Pyydä apua

Koululla on arvokkaita resursseja, joita kannattaa hyödyntää, jos olet jollain tavalla huolestunut lapsestasi. Kerro opettajalle lapsen tilanteesta, jotta hän voi yhdessä terveydenhoitajan, kuraattorin tai koulunkäyntiavustajan kanssa auttaa lasta kouluaikana.

 

9. Kaikki lapset ovat erilaisia

Koulun aloittaminen on suuri muutos sekä lapselle että vanhemmille. Anna muutokseen tottumisen viedä oman aikansa, ja vältä lapsesi vertaamista muihin. Me kaikki olemme erilaisia ja opimme eri tavoilla ja eri tahtiin.

 

___________________________________________

www.skolkollen.se/perfekta-tips-infoer-skolstarten

www.stabenfeldt.se/ladda-for-skolstart

www.alltforforaldrar.se/artikel/10-handfasta-tips-till-dig-under-ditt-barns-skolstart