Vinkkejä ja niksejä pihajuhlien järjestämiseen

Pihajuhlien aika! Hauskoille juhlille on aina tilaa, varsinkin syntymäpäiväkemuille. Pihalla järjestettävät juhlat eivät ole vain käytännöllisiä, vaan ne tarjoavat valtavasti mielekästä tekemistä ja raitista ilmaa rajoittamatta vilkkaampien lasten menoa. Pihajuhlat sopivat järjestettäväksi ympäri vuoden, mutta kevät ja kesä on erityisen mukava ajankohta juhlia. Olemme koonneet alle vinkkejä onnistuneisiin kekkereihin.

 

PAIKKA

Parasta pihajuhlissa on se, että ne voidaan järjestää missä vain. On kuitenkin viisasta tarkistaa suunniteltu paikka etukäteen ja miettiä ympäristön turvallisuutta. Esimerkiksi uimaranta voi sopia paremmin isompien lasten juhlapaikaksi kuin pienille lapsille. On myös hyvä valmistautua siihen, että valittu juhlapaikka voi olla varattu muiden ihmisten toimesta haluttuna ajankohtana. Alla esimerkkejä juhlapaikaksi.

 • Puutarha
 • Ranta
 • Puisto
 • Sisäpiha
 • Metsä
 • Leikkipaikka

utomhuskalas-2.jpg
Woodlii Piknikpöytä Aurinkovarjolla

utomhuskalas-7.jpg
Woodlii Kuljetuskärry

KORISTELU

Koristelu on yksi hauskimmista asioista lastenjuhlien järjestämisessä, ja pätee niin sisä- kuin pihajuhliinkin. Ilmapallot ovat suosikkeja ja tunnelmankohottajia vuodesta toiseen – sido niitä terassin kaiteeseen tai puiston penkkiin.

Värikkäät, hauskat ja käytännölliset juhlakoristeet, kuten lautasliinat, kertakäyttömukit, hatut, ilmapallot ja serpentiini luovat juhlavaa tunnelmaa. Samalla säästyt lautasten ja muiden astioiden kiikuttamiselta ulos ja tiskiltä.

Rakenna juhlien koristelu yhden teeman ympärille. Ehkä lapsellasi on ehdoton Disney-elokuvasuosikki, hän on suuri metsän eläinten ystävä tai hurahtanut jalkapalloon? Mahdollisuudet ovat loputtomia – löydät valikoimastamme runsaasti hauskoja, teemaan kuin teemaan sopivia koristeita, joihin voit tutustua täältä.

utomhuskalas-15.jpg
1. Woodlii Leikkimökki 2. Leikkikeittiöt 3. Alice & Fox Säilytyskori Erza 4. NG Baby Viiri Mood

utomhuskalas-20.jpg
1. KidsDepot Jute Matto 2. Minitude Ohjaajantuoli, Puu 3. Minitude Ohjaajantuoli, Valkoinen 4. Alice & Fox Valosarja Butterfly

LEIKIT

 • Aarrejahti

Suunnittele lapsille aarrejahti! Voit valmistaa aarteenmetsästykseen kartan tai pieniä lappuja, joiden vihjeitä seuraamalla lapset löytävät aarteen luo.

Aarre voi tietenkin olla mitä vain, esimerkiksi karkkipusseja, hauska Piñata täynnä yllätyksiä, uusi leikki tai ulkopeli, hotdogeja, paahdettavia vaahtokarkkeja, hedelmiä, ilmapalloja tai muuta hauskaa.

utomhuskalas-9.jpg

 • Onginta

Onginta on lastenjuhlien klassikko. Leikki on helppo toteuttaa, sillä tarvitset vain puiden väliin tai muulle korkealle kiinnitettävän lakanan, kepin, narua ja hakaneulan. Anna jokaisen lapsen kokeilla kalaonnea omalla vuorollaan onkimalla lakanan yli. Ehkä jännityksen luomiseksi ennen karkkipussin saamista saaliiksi onkeen tarttuukin sukka tai jotain muuta hassua?

 • Tietovisa

Yksi lastenjuhlien ikisuosikeista on tietenkin tietovisa. Muokkaa kysymyksistä lapsille sopivia heidän ikänsä mukaan – ne voivat koskea koulua, musiikkia, itse päivänsankaria, luontoa tai jotain muuta aihetta, jonka lapset kokevat mielenkiintoiseksi.

 • Viisiottelu

Viisiottelu tuo juhliin vipinää! Jaa lapset joukkueisiin kisailemaan toisiaan vastaan viidessä eri kilpailussa. Esimerkiksi säkkihyppely, heittopeli, renkaanheittopeli, kottikärrykisa tai klassinen köydenvetokisa ovat kaikki nopeita ja helppoja järjestää.

utomhuskalas-13.jpg
Playfun Renkaanheittopeli

 • Seikkailurata

Kutkuttavan seikkailuradan voi rakentaa mistä ja mihin vain – vain mielikuvitus on rajana. Hyödynnä siis ympäristöäsi. Esimerkiksi leikkipuistossa voit rakentaa esteradan keinuista ja liukumäistä. Mutta ehkä keinumisen sijaan lasten tulee ryömiä keinujen alta?

Jos juhlat ovat metsässä, voit käyttää oksia, kiviä ja kantoja. Ota kotoa mukaan leikkitunneli, hulavanteita tai muita hauskoja lisätarvikkeita esteradan täydentämiseksi.

Omassa pihassa mahdollisuudet ovat rajattomia! Puista, trampoliinista ja leikkimökistä saa muodostettua hulvattoman seikkailuradan. Ehkä nurkissasi pyörii myös vanha pressu odottamassa itselleen uutta käyttöä?

 • Ulkopelit

Saatavilla on valtavasti erilaisia lapsia viihdyttäviä ulkopelejä. Esimerkiksi klassinen kubb, boccia, puutarha-yatchy ja hauska jalkapalloversio klassisesta kroketista!

utomhuskalas-23.jpg
Ulkopelelejä 

 • Luontobingo

Pelaa luontobingoa ja inspiroidu ympäristöstäsi.

Valmista bingoalusta juhlapaikan mukaan ja tulosta lapsille lista erilaisista löydettävistä asioista. Jos olette rannalla, bingoruudukossa voi olla esimerkiksi kuva simpukasta tai hiekasta, ja metsässä taas esimerkiksi piirustus kävystä tai neulasista. Yksi hauska idea on kirjoittaa ruudukkoon bongattavia asioita kuten “löydä jotain pyöreää”, “löydä jotain sinistä” tai “löydä jotain syötävää”.

Lapsien tehtäväksi jää ympyröidä löytämänsä asiat ruudukolta ja huutaa “Bingo!”, kun ruudukon rivi on täyttynyt. Sen jälkeen voidaan kilpailla siitä, kuka onnistuu ensimmäisenä täyttämään ruudukon kokonaan.

 • Vesisota!

Jos syntymäpäiväsankarin juhlapäiväksi osuu helteinen ajankohta, moni vieras ei varmasti pane pahakseen ideaa ottaa uimavaatteet mukaan. Mikä onkaan sen hauskempaa, kuin vesileikit kuumana kesäpäivänä? Valmistaudu vesileikkeihin puutarhaletkulla, vesisuihkuttimella ja vesipyssyillä – ehkä kotoasi löytyy myös allas?

 

KAHDEKSAN VINKKIÄ

 • Pukeudu sään mukaan

Valmistaudu vaihtelevaan säähän, ja pue lapsi sen mukaan. Vaikka säätiedotus lupaisikin kaunista ja aurinkoista säätä, tuulen ja sateen mahdollisuus on aina olemassa. Vesisateesta ei kuitenkaan kannata harmistua, sillä lapset osaavat nähdä tässäkin asiassa aurinkoisen puolen – kumisaappaat jalassa ja sadevaatteet yllä vesilätäköissä hyppiminen ja muut vesileikit ovat mitä hauskimpia asioita.

 • Unohda lasit ja lautaset (tai käytä kertakäyttöastioita)

Helpota työtaakkaa ja unohda lasit ja lautaset. Mieti helposti syötäviä ruokia, kuten naposteltavaa, hotdogeja ja pillimehua.

 • Tee ruuasta ohjelmanumero

Ota lapset mukaan ruuan valmistukseen. Grillatkaa yhdessä makkaraa tai koristelkaa muffineja. Ruokakin maistuu hyvin, kun se on itse tehty!

utomhuskalas-8.jpg
 Design Letters Kestopillit

 

 • Lisäapua toisesta aikuisesta

Vilkkaasta lapsijoukosta huolehtiminen voi olla työlästä, joten ota kaverisi mukaan auttamaan. Pöydän kattaminen ja muut valmistelut käyvät sukkelaan toisen aikuisen toimiessa leikittäjänä.

 • Roskapussit

Julkisilla paikoilla roskakorit voivat usein olla täynnä. Välttääksesi roskakaaoksen ota mukaan omia roskapusseja, jolloin saat roskat tarvittaessa kiikutettua kotiin lajiteltavaksi tai toiselle roskapaikalle.

 • Videotervehdys

Välillä juhlat täytyy järjestää pienemmällä porukalla tai aina on joku, joka ei pääsekään osallistumaan. Kokoa ystäviltä ja perheeltä videotervehdys syntymäpäiväsankarille, ja näytä se juhlapäivänä.

 • Muokkaa vanhasta uutta

Hyödynnä jo olemassa olevaa ja luo siitä jotain uutta. Kata herkut leikkimökkiin ja muokkaa siitä oikea kahvila. Tarjoile popcorn kipoista ja pillimehu ovelta tai ikkunasta.

 • Hanki vihellyspilli

Lapsen huomion saaminen voi olla haastavaa, puhumattakaan useasta lapsesta ulkona. Ei olekaan hullumpi idea investoida pieneen vihellyspilliin tai torveen, jolloin lasten kerääminen yhteen ja ohjaaminen sujuu joutuisammin.

utomhuskalas-16.jpg
1. Woodlii Leikkimökki 2. NG Baby Viiri Mood

Verkkosivujemme monet koristeet nostavat lastenjuhlien tunnelmaa hetkessä  tutustu valikoimaamme täältä.

________________________________________________

@carolaekman

@little.ones.and.me