Nämä asiat uudet vanhemmat toivovat ystäviensä tietävän

Moni asia muuttuu, kun läheinen ystävä saa lapsen. Aikaa yhteiseen vapaa-ajanviettoon ei enää löydy samalla tavalla, puheenaiheet muuttuvat ja vauva menee kaikkien tärkeiden ihmisten edelle. Muutos nostaa monia tunteita pintaan – molempien osapuolien mielissä. On kuitenkin luotettava, että ystävyyssuhde kestää muutoksen, kun asioille antaa aikaa. Tämä päivitys pitää sisällään kahdeksan asiaa, jotka uudet vanhemmat toivovat ystäviensä tietävän.

 

Me kaipaamme teitä – todella paljon

Vanhemmuus tuo mukanaan aivan uudenlaisen arjen rutiineineen. Arjen tasapainon löytäminen on ensimmäinen opeteltava asia – se vie aikaa. Tämä saattaa tuntua siltä, että uusi vanhempi haluaa etääntyä ystävistään. Tuttu ilmiö johtuu kuitenkin usein siitä, että aikaa yhteydenpitoon ei vain löydy. Voimme taata, että uudet vanhemmat kaipaavat ystäviään enemmän kuin ikinä – aivan kuten heidän ystävänsäkin heitä.

 

Haluamme teidän olevan osa arkeamme

Uuden vanhemman ystävät usein pelkäävät häiritsevänsä, jos he ottavat yhteyttä. Tilanne on kuitenkin päinvastainen. Monet vanhemmat toivovat ystäviensä olevan osa heidän arkeansa – vauvakuplaa kunnioittaen tietysti. Ette tule ehkä tekemään täysin samanlaisia asioita kuin ennen, mutta uudet vanhemmat arvostavat yhteistä aikaanne erittäin paljon. Täyttäkää termospullo kahvilla ja lähtekää kävelylle läheiseen leikkipuistoon, viettäkää aikaa perheen kodissa, jossa vanhempi ja lapsi tuntevat olonsa mukavaksi tai käykää aikaisella lounaalla illallisen sijasta. Sen sijaan, että kysyisit: ”Milloin saat lapsenvahdin?”, kysy: ”Milloin voimme tavata kaikki yhdessä?”

 

Ole kaveri

Uuden vanhemman mielestä on ihanaa, jos heidän ystävänsä kaverustuvat heidän lapsiensa kanssa. Älä siis pelkää olla tekemisissä uuden perheenjäsenen kanssa.

 

Puhumme lapsistamme, koska he ovat iso osa arkeamme

Uudet vanhemmat saavat usein kritiikkiä puhuessaan jatkuvasti lapsistaan. Tämä johtuu tietysti siitä, että lapsi on tällä hetkellä uuden vanhemman arjen keskipiste, joten puheenaihe on luonnollinen. Ei ole kuitenkaan hyväksyttävää, että uusi vanhempi keskeyttää kaverinsa kertomuksen näyttääkseen kuvia tai videoita lapsestaan – silloin on luvallista puuttua asiaan.

 

Kaipaamme myös juoruiluiltojamme

On sanomattakin selvää, että uudet vanhemmat haluavat välillä irtioton arjestaan. Jos vanhempi onnistuu löytämään lapsenvahdin tai saa lapsensa kaverille kylään, haluaa hänkin mielellään juoruilla, kuunnella tarinoitasi ja nauraa niin että vatsanpohjassa tuntuu – laatuaika ystävän kanssa on mittaamattoman arvokasta.

 

Emme tuomitse lapsettomia ystäviämme

Vanhemmuus on täysin oma elämäntyylinsä. Erittäin usein uudet vanhemmat tuntevat elämänsä saaneen uuden merkityksen lapsen myötä, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että katsoisimme alaspäin lapsettomia ystäviämme. Yleensä se on juuri päinvastoin: vanhemmat arvostavat näitä ihmisiä ja ovat kiitollisia, että heidän lapsensa saavat varttua ihmisten keskellä, joilla on erilaiset elämäntavat ja kokemukset. Vanhemmat eivät kuitenkaan myöskään ole kateellisia niille, joilla ei ole lapsia, joten ystävien ei tarvitse välttää puhumasta omista hauskoista tekemisistään, sillä lasten vanhemmat ovat usein myös tyytyväisiä elämäänsä. Elämä on erilaista kaikille ja se tekeekin siitä mahtavaa!

 

Meidänkin mielestämme lapset voivat olla ällöttäviä

Vanhemmat puhuvat usein arkensa iloisista puolista ja pienien ihmeidensä tekemisistä, mutta heidän puheensa eivät aina anna koko kuvaa todellisuudesta. Kakkaa, oksennusta, räkää, aivastuskohtauksia – arki ei ole aina yhtä glamouria. Ulospäin saattaa vaikuttaa siltä, kuin vanhempaa ei haittaisi yhtään, mutta ei se heistäkään aina niin ruusuista ole. On kuitenkin totta, että vanhemmat tuntuvat olevat ohjelmoitu käsittelemään näitä asioita muita paremmin – mikä on tilanteeseen nähden onnekasta.

 

Me tulemme takaisin

Se vie aikaa, mutta kun vanhemmat löytävät uudet rutiininsa ja tasapainon elämäänsä tulevat he takaisin ystäviensä elämään. He haluavat olla ystäviensä tukena, ja te tulette taas olemaan tekemisissä taas useammin. Asiat eivät todennäköisesti palaa täysin entiseen vaan löydätte ajan saatossa uuden tavan, joka sopii teidän molempien elämäntyyleihinne. Ystävät ovat tärkeä osa vanhempien elämää, ja he toivovat ystävyyssuhteiden kestävän läpi kaiken.

 

Onko ystäväsi saamassa lapsen? Onko suunnitelmissa baby shower? Tutustu päivitykseemme, jossa kerromme parhaat niksit täydellisen vaippakakun kokoamiseen.

 

________________________________________________

@tehtavanimikkeenablogi

www.femina.se