Lapsen kehityksen vaiheet ensimmäisen vuoden aikana

Ensimmäinen vuosi on vauvalle ja vanhemmalle jännittävää aikaa. Jokainen lapsi on yksilöllinen, mutta tietyt ominaisuudet kehittyvät tavallisesti samanaikaisesti. Päivän postauksessa käymme läpi lapsen ensimmäiseen vuoteen kuuluvia tärkeitä kehitysvaiheita.

Lapsi kehittyy nopeinten juuri ensimmäisen vuotensa aikana, joka voi olla niin vanhemmalle kuin lapsellekin yhtä vuoristorataa. On kuitenkin muistettava, että jokainen lapsi kehittyy aina omaan tahtiinsa.

0–4 kuukautta
Ensimmäisen puolen vuoden aikana pikku napero on hyvin riippuvainen vanhemmastaan. Lapselle on avautunut täysin uusi maailma uusine kokemuksineen ja elämyksineen, joten perheenjäsenten ja muiden tuttujen henkilöiden tuoma läheisyys ja turvallisuus ovat avainasemassa. Ensimmäisten kuukausien aikana lapsi käy fyysisesti ja henkisesti paljon läpi. Hän tutustuu itseensä ja kehoonsa, kuten omien käsiensä ja varpaittensa liikkeisiin. Kasvojen ilmeet kehittyvät nopeasti – yleensä kahdeksannen viikon kohdalla ensimmäinen hymyn kare tekee tuloaan.

Vinkkejä vanhemmalle:

  1. Rajoita uusien ympäristöjen määrää. Luo lapselle turvallisuuden ja tuttuuden tunne tutustuttamalla hänet vähitellen uusiin paikkoihin.
  2. Ole lapsesi lähellä – silitä, pussaa, ja katso häntä silmiin. Yksinkertaista mutta tehokasta.
  3. Kantoliina ja -reppu ovat hyviä apuvälineitä läheisyyden ja turvallisuuden lisäämiseksi. Unirievusta voi tulla lapsellesi mitä parhain uusi kaveri!

4–8 kuukautta
Lapsen kaikki viisi aistia kehittyvät yhä enemmän. Leikkiminen ja hassuttelu tuovat paljon iloa lapsen elämään! Heränneen uteliaisuuden myötä lapsi alkaa tutustua lisää ympäristöönsä – hän kuuntelee, maistelee, haistelee, koskettaa ja puree. Monet pikkulapset rupeavat tässä iässä kääntymään ympäri ja lopulta istuvat joko tuella tai ilman. Lapsi on tietoinen itsestään ja reagoi yksinkertaisiin sanoihin ja ilmauksiin: kuten ei-sanaan. Hän tunnistaa äänensävyjä, kuten onko puhuja iloinen tai vihainen. Kehitysvaiheeseen kuuluu ujous, ja nukkumisvaikeudet voivat painajaisten vuoksi olla yleisiä.

Vinkkejä vanhemmalle:

  1. Aktiviteettilelut kehittävät monipuolisesti lapsen kuulo- ja näköaisteja sekä motorisia kykyjä. Musiikkia sisältävät ja yksinkertaisia liikkeitä vaativat pelit ovat aina hauskoja!
  2. Leikkimatto kannustaa lasta liikkumaan. Aktiviteettilelut pitävät vauvan kiireisenä, jolloin sinulle jää aikaa puuhata myös muuta.
  3. Tee sängystä turvallinen ja viihtyisä paikka. Esimerkiksi sänkyyn kiinnitettävä mobile voi tuoda lapselle yöllä seuraa ja turvaa, kun taas itkuhälyttimestä voi tulla vanhemmalle uusi paras kaveri ja hermoja rauhoittava apuväline.

8–12 kuukautta
Tässä iässä lapsi on entistä tietoisempi ympäristöstään ja omista tunteistaan. Hän haluaa ratkaista ongelmia itse ja alkaa tulla sosiaalisemmaksi. Lapsi saattaa kuitenkin ujostella ja pelätä itselleen vieraita asioita. Uusiin asioihin tottuminen voi tuntua vaikealta ja uteliaisuuden sijaan lapsi voi alkaa turvautua entistä enemmän vanhempiinsa. Lapsen kielitaito kehittyy ja hän ryhtyy muodostamaan ensimmäisiä sanojaan. Aktiivisuus lisääntyy suurin harppauksin: hän ryömii, pyrkii ylös seisomaan, kaatuilee ja pian ottaakin jo ensimmäisiä askeliaan. Aika ensimmäisen vuoden aikana kuluu vauhdikkaasti – yhdessä silmänräpäyksessä pieni lapsesi viettää jo ensimmäisiä syntymäpäiväjuhliaan!

Vinkkejä vanhemmalle:

  1. Torneiksi pinottavat palikat ovat varma hitti tämän ikäiselle lapselle. Myös erilaiset kurkistuskirjat ovat hauskoja, ja ne myös kehittävät lapsen aisteja.
  2. Puhu lapselle samalla, kun puuhailette yhdessä. Voit esimerkiksi palloa vierittäessäsi keskustella lapsesi kanssa ja pyytää häntä vierittämään pallo takaisin. Kun keskityt siihen mitä lapsi voi tehdä sen sijaan mitä hän ei saa, hän suhtautuu myönteisesti uuden oppimiseen.
  3.  Anna lapsen harjoitella itse syömistä äläkä pelkää mahdollista (tai melko varmaa) sotkua.
  4. Kävelytuolista riittää hauskaa pitkäksi ajaksi, ja se auttaa lastasi kävelemisen harjoittelussa. Mutta ennen kuin hän pääsee vauhdin makuun, onnettomuuksien välttämiseksi on tärkeää muistaa tehdä lapselle kodista turvallinen ympäristö.

Jos ennen uuden perheenjäsenen tuloa haluat saada lisää vinkkejä tärkeisiin lastentarvikehankintoihin, suosittelemme lukemaan vauvaoppaamme

________________________________________________

@bistrobybella

https://www.mll.fi/vanhemmille/lapsen-kasvu-ja-kehitys/0-1-v/

https://www.vau.fi/vauva/kuukausi-kuukaudelta/