Muistathan suojata lasten silmät

Lasten silmät ovat erityisen herkät, ja sen vuoksi ne pitäisi muistaa suojata auringolta siinä missä ihokin. Tässä artikkelissa syvennymme pohtimaan, miksi aurinkolasien käyttö on tärkeää.

Valitse aurinkolasit hauskalla kuviolla tai lempivärilläsi varustettuna.
SOLBRILLOR_780X500.jpg

Kolme neljäsosaa auringon säteilystä lävistää lapsen silmän
Lapsen silmässä on ohuempi sarveiskalvo, kirkkaammat linssit ja suuremmat pupillit kuin aikuisen silmässä. Kun nämä asiat yhdistää jokapäiväisiin, pitkiin ulkoleikkituokioihin, lapsen silmät altistuvat auringolle selvästi aikuisen silmiä enemmän. Herkimmillään lapsen silmät ovat alle 10-vuotiaana. Vaikka lierihattu vähentääkin silmiin kohdistuvaa valoa, vain aurinkolasit suojaavat silmiä täysin uv-säteilyltä.

Tiesitkö, että jopa 75 % auringonsäteistä läpäisee lapsen silmän, kun yli 30-vuotiailla silmän läpäisevän säteilyn määrä on vain 10 %? Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö aikuisten tarvitsisi käyttää aurinkolaseja, mutta lapsilla aurinkolasit ovat vielä tärkeämpi suojavaruste etenkin keväisin ja kesällä.

Suojaa silmät jo lapsena
Uv-säteiden haitat kasaantuvat ja saattavat ilmetä silmäsairauksina vasta vuosien kuluttua. Monet auringon aiheuttamat vaivat ovatkin saaneet alkunsa usein jo lapsuudessa. Aurinko saattaa liittyä esimerkiksi kaihin ja silmänpohjan rappeuman syntyyn. Myös tyvisolusyöpä on yleinen uv-valon aiheuttama sairaus silmäluomien ohuella iholla.

Juuri silmäsairauksien estämiseksi lasten silmien suojaaminen on tärkeämpää kuin yleisesti luullaan. On suositeltavaa, että aurinkolaseilla suojattaisiin myös vauvojen ja pienten lasten silmät.

Minkälaiset aurinkolasit sopivat lapselleni parhaiten?
CE-merkki aurinkolaseissa takaa täyden suojan uv-säteitä vastaan. Lasten ollessa kyseessä, aurinkolasien oikean koko ja hyvä istuvuus ovat kaiken a ja o. Kun lasit istuvat mukavasti lapsen kasvoilla, hän suostuu niitä myös helpommin käyttämään.

Aurinkolasien käyttö on erityisen tärkeää vedenäärellä ja lumisessa maastossa, sillä vesi ja lumi heijastavat valoa erittäin tehokkaasti. Sen takia laseja tulisi käyttää myös pilvisinä päivinä.

Löydät aurinkolasivalikoimamme täältä.

Solen_glasögon_780X500.jpg

solskydd_glasögonl_780X500.jpg

Joskus (eli siis aika usein) lapset eivät halua laittaa aurinkolaseja nenälleen. Silloin saattaa olla oiva hetki kokeilla remmillä säädettäviä laseja, jotka pysyvät mukavasti paikoillaan leikin tiimellyksessä. Löydät muutaman esimerkin täältä.

 

_______________________________________________________

goteborgsmamman

hegereppen

eveliiina15

minelleovi

Synsam

Synoptik