Lastenvaunuopas – löydä teille sopivat lastenvaunut

Mitkä vaunut sopivat sinun perheesi tarpeisiin? Mitä eroa eri vaunutyypeissä on? Mitkä vaununosat sopivat mihinkin ikäkauteen? Tämä postaus ohjaa teidät perille lastenvaunuviidakossa!

Mikä on vaunukoppa?
Vaunukoppa on vastasyntyneiden lasten ensivuode, jossa vauva matkustaa mukavasti ensimmäisinä kuukausinaan. Vaunukoppaa käytetään siihen saakka kunnes vauva on 6-8 kuukauden ikäinen. Ennen puolen vuoden ikää vauvan lihaksisto ei ole tarpeeksi kehittynyt kannattelemaan kehoaan, joten paras asento pienelle lapselle onkin makuulla. Makuualustan tulee olla pehmeä, sopivan lämpöinen ja ympäröity kovilla laidoilla. Vaunukoppaa voidaan käyttää yhdistelmävaunuissa ja sisarusvaunuissa.

liggvagn-babyzen_780X500.jpgMikä on istuinosa?
Istuinosa on lastenvaunujen tai -rattaiden istuin. Istuinosa voi olla täysin kiinni vaunujen rungossa tai se voi myös olla käännettävä. Istuinosan voi ottaa käyttöön, kun lapsi on oppinut istumaan itsenäisesti ilman tukea. Tämä tapahtuu noin 6-8 kuukauden ikäisenä. Yhdistelmävaunujen istuinosan voi usein vaihtaa vaunukoppaan ja monissa tapauksissa myös turvakaukaloon.

sittvagn-sulky_780X500.jpgYhdistelmävaunut ja Kuomurattaat
Yhdistelmävaunujen ja kuomurattaiden idea on periaatteessa sama – käyttökausi ulottuu vastasyntyneestä muutamaan vuoteen. Näiden vaunutyyppien suurin ero on se, että yhdistelmävaunuissa istuinosa ja vaunukoppa ovat erilliset. Kuomurattaat ovat lastenrattaat, joihin lisätään kantokoppa tai kantokassi kunnes vauva on kuusi kuukautta vanha.

Lastenvaunuja valittaessa on hyvä ottaa huomioon myös niiden käyttöaika. Mikäli haluat vaunut, joita voi käyttää heti syntymästä lähtien muutaman vuoden ikään saakka, ovat yhdistelmävaunut tai kuomurattaat nappivalinta. Nämä vaunutyypit tarjoavat pitkän käyttöajan ja muuntuvat sekä lastenrattaiksi että -vaunuiksi.

Sisarusrattaat/Kaksosrattaat
Mikäli perheeseen kuuluu monta lasta, ovat sisarusrattaat kätevä vaihtoehto. Sisarusrattaita on tarjolla erimallisia ja erilaisilla yhdistelmävaihtoehdoilla. Monet sisarusrattaat voi yhdistää monella tavalla vaunukopan ja istuinosan kanssa, mikä helpottaa arkea etenkin sellaisissa perheissä, joissa lapset ovat hieman eri-ikäisiä.

Näissä sisarusrattaissa vaunukoppa ja istuinosa on asetettu selkä menosuuntaan päin.
syskonvagn-PC_780X500.jpg

Kahden hieman eri-ikäisen lapsen kanssa, kätevä ratkaisu on asettaa vaunukoppa sisarusvaunuissa työntäjää kohti ja tarjota isommalle kyytiläiselle näköala menosuuntaan päin.
syskon_780X500.jpg
Lastenrattaat vs Sateenvarjorattaat
Lastenrattaat ovat näppärä apuväline aktiiviselle perheelle. Rattaat tilavine tavarakoreineen ovat kätevä kulkuväline kaupungissa ja mukana matkalla. Psst! Käy tutustumassa Moveon uusiin rattaisiin, joissa on käännettävä istuinosa.

Sateenvarjorattaat eli matkarattaat ovat erittäin kevyet, käytännölliset ja kompaktit. Kuten nimi antaa ymmärtää, ovat rattaat kokoon taitettuina lähes sateenvarjon kokoiset ja ne hyväksytäänkin käsimatkatavaraksi monissa lentoyhtiöissä. Sateenvarjorattaat ovat erinomainen valinta perheelle, joka matkustaa säännöllisesti lasten kanssa. Rattaat voi ottaa käyttöön aikaisintaan lapsen ollessa kuuden kuukauden ikäinen.

Kuvassa on Moweon kokoontaitetut lastenrattaat, jotka voi näppärästi kantaa mukanaan olkahihnasta.
sulky-PC-Avion-air-_780X500.jpgPyöräilyvaunut
Monipuoliset pyöräkärryt ovat urheilua rakastavien perheiden suosikkeja. Pyöräilyvaunuissa on tilaa yhdelle tai kahdelle lapselle, säädettävä työntöaisa, ilmanvaihtoluukku ja monia muita käteviä toimintoja. Monet pyöräkärryt toimitetaan kaiken lisäksi pyöräily-, kävely- ja hiihtosetin kanssa!

Polkupyörän perään kiinnitetyssä pyöräkärryssä on jännittävää matkustaa.
cykelvagn-2-platser_780X500.jpg

”Kävelypyörien” ansiosta pyöräkärryä voi käyttää ihan tavallisina, työnnettävinä lastenrattaina.
2018-05-23_780X500.jpgHaluamme lopuksi vielä korostaa, että lastenvaunuja hankittaessa tärkeintä on ajatella kuinka niitä teidän perheessänne tullaan käyttämään. Ajatteko useimmiten vain kodin ja päiväkodin väliä? Tuletteko käyttämään vaunuja sekä ostoskierroksella kaupungissa että retkellä lähimetsässä? Haluatko ottaa lapsesi mukaan juoksulenkille? Mitkä vaunut mahtuvat autonne peräkonttiin?

 

_____________________________________________

Elinbergius
Lovisawallin
Linabjorkskog
​Caritapesonen
Christinamøller
Biskopsdotter.se
Jennifervernersson
Charlottejosefsson
www.jollyroom.fi/lastenvaunuopas