Miten imetys sujuu

780_X_500_medela_amning.jpg

Imetys on aihe, joka herättää paljon mielipiteitä. Valitettavasti kaikki nämä eriävät mielipiteet ja kyseenalaistaminen voivat johtaa imetysahdistukseen. Tämänpäiväisessä postauksessa kerromme, mistä imetysahdistus voi johtua ja miten sitä voi helpottaa.

Imetysahdistus on aina yksilöllistä ja voi johtua sekä psyykkisistä että fyysisistä syistä, jotka usein menevät käsikkäin.
 

Psyykkiset vaivat

Ulkoapäin tuleva paine
Kuten moni muukin asia, imettäminen herättää paljon mielipiteitä. Tuore äiti saa varautua ihmisten uteluihin: ”Miten imettäminen sujuu?”, ”Etkö aio imettää?” tai ”Eikö lapsesi ala olla liian suuri imetykselle?”. Miten ikinä toimitkaan, ihmiset ovat aina valmiita kommentoimaan valintaasi. Monet kokevat, että tässä yhteiskunnassa äidin oletetaan imettävän lastaan. Ei ole mikään ihme, että tällainen sosiaalinen paine aiheuttaa stressiä imetyksestä.

Vertailu toisiin äiteihin
Tuoreena vanhempana on vaikea olla vertaamatta itseään toisiin. Imetyksestä keskustelu toisten äitien kanssa voi olla opettavaista, mutta samanaikaisesti se voi lisätä omaa stressiä. Jokaisen imetystilanne on yksilöllinen ja se, mikä toimii sinulla, ei välttämättä toimi lainkaan jollain toisella ja päinvastoin.

Itsesyytökset
Jos imetys ei suju odotetulla tavalla, on helppo alkaa syyttää itseään ja ajatella olevansa huono äiti. Imettäminen ei kuitenkaan määritä äitiyttäsi. Vaikka imettäminen onkin hyvä tapa lähentyä lapsesi kanssa, se ei ole ainoa keino. Lapsi saa läheisyyttä nukuttamisen, vaipanvaihtojen ja pulloruokinnan aikana riittämiin.

 

”Saako lapseni tarpeeksi ravintoa?”
”Teenkö oikein?”
”Voisinko tehdä vielä enemmän?”

 

Fyysiset vaivat

Alkuun pääsemisen vaikeus
Jos imettäminen ei onnistu ensimmäisestä yrityksestä lähtien, on helppo stressaantua. Ehkäpä olit kuvitellut alkavasi imettää jo heti synnytysosastolla? Aina se ei onnistu, sillä imettäminen vaatii usein rauhallisen ja turvallisen ympäristön sekä äidille että lapselle. Imettäminen on teidän kahden välistä yhteistyötänne.

Maitoa ei tule
Psyykkinen stressi voi helposti muuttua fyysiseksi vaivaksi. Jos maitoa ei tule tarpeeksi tai ollenkaan, tilanne voi aiheuttaa ahdistusta. Onhan huoli siitä, ettei lapsi saisi tarpeeksi ravintoa kuulunut ihmisluontoon jo vuosituhansien ajan – tarvitsemme ravintoa selviytyäksemme.

Imettäminen sattuu
Imetyskivut ovat omiaan lisäämään ahdistusta. Aivan imettämisen alussa nänneissä voi tuntua kipua, joka menee ajan kanssa ohi rintojen totuttua imuun. Myös nännihaavaumat ja tiehyttukos voivat tehdä imettämisestä epämukavaa ja jopa kivuliasta.
 

Kuinka helpottaa ahdistusta?

Henkinen valmistautuminen
Imetysahdistusta voi lieventää alkamalla valmistautua henkisesti imetykseen jo raskauden aikana. Muista tuolloin, ettei imettäminen ole itsestäänselvyys tai välttämättömyys. Yritä myös laskea vaatimustasoasi itseäsi kohtaan ja opettele luottamaan omiin tuntemuksiisi.

Anna imetykselle aikaa
Älä stressaannu siitä, ettei imetys ota heti sujuakseen. Joskus asiat vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä. Ota tauko yrittämisestä ja anna lapsesi vain maata rintaasi vasten ja kuunnella sydämenlyöntejäsi. Lapsen pitäminen lähellä ja rinnan pumppaaminen stimuloivat maidontuotantoa, mikä voi helpottaa imetyksen aloittamista.

Käytä apuvälineitä
Jos olet päättänyt antaa imetykselle mahdollisuuden, voit turvautua monenlaisiin apuvälineisiin. Oheisesta kollaasista löydät tuote-ehdotuksia, kaikkea nännivoiteista rintapumppuihin.

Medela_amningsprodukter.jpg1. Medela Rintasuojat 2. Medela Rintapumppu Manuaalinen Harmony + Calma 3. Medela Calma sis. pullon 4. Medela Nännivoide PureLan 5. Medela Sähkökäyttöinen Rintapumppu Swing + Calma


Muista, ettei sinun välttämättä tarvitse imettää. Imettäminen on sinun ja lapsesi välinen asia, ja vain te tiedätte, mikä teille sopii parhainten. Imetyksestä stressaamisen ja sen kanssa taistelun ei tarvitse kuulua äitiyteen. Riippumatta siitä, kuinka paljon imetät, olet hyvä äiti.

 

 

 

_________________________________________________________

1177.se
cindyekman
vanhempainryhmän pedagogi Maria