Onnellisen elämän alku

Eihän se mikään yllätys ollut: Suomi on maailman onnellisin maa! Maaliskuussa moni suomalainen hymyili hiljaa ja tyytyväisenä, kun maailmalla ja kotimaassa ihmeteltiin Suomen mahtavaa listasijoitusta maailman onnellisimpien maiden kärjessä. Sillä niinhän se on – missään muussa maassa ei ole lapsen yhtä hyvä kasvaa ja opiskella eikä missään muualla ole niin turvallista olla raskaana kuin Suomessa. Mistä tämä onnellisuus on tehty?

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna suomalainen ja kansainvälinen media täyttyi listoista siitä, miksi ja missä asioissa Suomi on maailman paras maa. Parhaan maan tittelin rinnalle on nyt tullut myös maailman onnellisimman maan arvonimi. Eikä ihme: meillä on maailman puhtainta ruokaa ja vettä, pienin lapsikuolleisuus ja paras raskaana olevien sekä synnyttävien äitien terveydenhuolto. Lapsemme saavat nauttia voittamattomasta koulutuksesta ja totta kai Kelan äitiyspakkauksesta, jolla on aivan oma erityinen roolinsa historiassa.

700x400d.jpg

 

Terveellistä ruokaa lapsille

Terveellinen ja itsetehty lastenruoka on ollut viime vuosina todella suosittua. Moni mamma tekeekin pilttinsä soseruuat itse alusta loppuun asti. Eikä vanhempienkaan lasten ruokailua laiminlyödä, sillä monelle on tärkeää tietää, mitä edessä oleva ruoka oikeasti sisältää.

Suomessa tilanne on onneksi mainio. Vuonna 2015 Euroopan unioni teki tutkimuksen alueensa maiden ruuista ja niiden sisältämistä kasvisuojeluaineista. Suomessa on tämän tutkimuksen kaikista puhtainta ruokaa. Puhtaan ruuan lisäksi Suomessa on myös tarjoiltu kaikista pisimpään kouluaterioita – ensimmäisenä maailmassa. Pääosin velleistä ja puuroista koostuneita aterioita lastattiin lautaselle jo vuonna 1948.

Hännän huippuna Suomessa saa totta kai myös todella puhdasta vettä suoraan hanasta kaikkialla. Monessa maassa tämä ei ole mahdollista, vaan kaupasta kiikutetaan kotiin litrakaupalla pullovettä. Mikä helpotus ja onni pienten lasten vanhemmille – kaupasta tulee muutenkin riittävästi tarpeeksi kannettavaa.

Perheonnea ja oikeudenmukaisuutta

Lasten, äitien, isien ja koko perheen asiat hoidetaan Suomessa mallikkaasti. Maassamme on esimerkiksi vähiten äitiyskuolemia ja maailman pienin lapsikuolleisuus. Äitiyskuolemat alkoivat vähentyä 1970-luvulla, ja lapsikuolleisuuden vähentyminen on liitetty äitiyspakkaukseen. Lisäksi Suomi on myös maailman turvallisin maa raskaana oleville naisille.

Myös lastenhoitoa, koulutuksen laatua ja perheen hyvinvointia on mitattu, ja jälleen Suomi kiilaa kärkisijalle. Vaikka Ruotsissa isät pitävät edelleen enemmän isyyslomaa kuin Suomessa ja vaikka lastenhoidossa on henkilöstö- sekä resurssipulan vuoksi parannettavaa, on kokonaiskuva maamme tilanteesta hyvä.

Parasta on kuitenkin se, että Suomi on Tanskan jälkeen maailman oikeudenmukaisin maa lapsille! 

700x400b.jpg

 

Iki-ihana äitiyspakkaus ja neuvola

Äitiyspakkauksella on aivan oma, erityinen paikkansa Suomen ja suomalaisten perheiden historiassa. Alkunsa se sai jo vuonna 1937, jolloin Mannerheimin Lastensuojeluliiton jakoi vähävaraisille äideille kiertokoreja. Kiertokori kiersi nimensä mukaisesti äidiltä toiselle, ja pakkaukseen kuuluneet vaatteet sekä tarvikkeet pestiin sekä korjattiin aina, kun kori siirtyi eteenpäin.

Kiertokori ja sitä seurannut äitiyspakkaus kehitettiin lapsikuolleisuuden vähentämistarkoituksessa, ja tässä tehtävässä se onnistuikin mainiosti. Vielä 1930-luvun lopulla lähes joka kymmenes lapsi kuoli alle 1-vuotiaana, kun nykyisin alle vuoden iässä kuolee vain muutama promille syntyneistä.

Myös neuvolatoiminnalla ja rokotusohjelmalla on alusta asti ollut keskeinen osa lasten sairauksien vähentämisessä, ja niiden ansiosta valtaosa vakavista lastentaudeista on kokonaan kadonnut Suomesta. 

Vaikka äitiyspakkauksen ja rokotusohjelman vaikutuksia on hankala mitata tarkasti jälkikäteen, uskotaan niiden vähentäneen 1940-luvulta asti lapsikuolleisuutta ja kätkytkuolemia merkittävästi. Iki-ihana ja ainutlaatuinen äitiyspakkauksemme täytti viime vuonna 80 vuotta, joten tätä maassamme kehitettyä aarretta on todentotta syytä vaalia ja arvostaa!

Kärkiluokan koulutusta – kaikille

Viime vuosina Suomen laskeneet PISA-tulokset on puhuttaneet ja huolestuttaneet. Mutta ei hätää! Koulutuskriisistä huolimatta peruskoulumme on edelleen OECD:n ja Maailman talousfoorumin mukaan maailman laadukkainta. Tämä kanssa käsi kädessä kulkee myös luku- ja kirjoitustaito.

Hyvä koulutuksen taso ei jää vain peruskouluun, vaan myös korkeakouluissa me ja aikanaan myös muksumme (lapset kasvavat niin nopeasti!) pääsevät nauttimaan maailman kolmanneksi parhaasta yliopisto- ja ammattikorkeakoulujen opetuksen laadusta. Ja mikä parasta, koulutuksesta on myös hyötyä. Useiden tutkimusten mukaan suomalainen koulutus vastaa tulevaisuuden tarpeita kolmanneksi parhaiten maailmassa.

 

Vaikka syntyvyys Suomessa on pysytellyt viime vuosien ajan lähes ennätysalhaisena, voi raskaana oleva nainen ja juuri pienen käärön syliinsä saanut äiti olla huoletta. Puhtaan ruuan, terveydenhuollon, äitiyspakkauksen ja lapsen tulevaisuuden näkymien kannalta jokainen pieni taapero saa varmasti hyvän ja onnellisen alun elämälle tuhansien järvien maassa!

700x400e.jpg

 

Lähteet
https://yle.fi/uutiset/3-9923927
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005117852.html
https://www.aamulehti.fi/uutiset/katso-100-asiaa-joissa-me-suomalaiset-olemme-maailman-parhaita-palautamme-eniten-pulloja-ja-huudamme-kovimmalla-aanella-200583236/
https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84itiyspakkaus