Pyöräilyn ABC, osa 2 – Sähköpyörä vai perinteinen polkupyörä?

Pyöräilyn ABC -juttusarjan toisessa osassa vertailemme perinteistä polkupyörää ja sähköpyörää paljastaen kummastakin kulkuvälineestä sekä risut että ruusut. Mikä oikeastaan erottaa sähköpyörän normaalista pyörästä? Mitkä ominaisuudet vetävät pidemmän korren vertailussa? Pyörien lisäksi esittelemme joukon pyöräilykypäriä, joista voitte lapsesi kanssa valita suosikin turvaamaan koulumatkat päävammoilta.

POLKUPYÖRÄ

Hyvinvointi ja ympäristö
Pyöräily parantaa sekä kuntoa että mielialaa.

Pyöräillessä sydän vahvistuu, leposyke laskee ja peruskunto paranee. Lisäksi pyöräily vähentää psyykkisten sairauksien riskiä, sillä urheillessa kohonnut verenpaine saa mielihyvän tunnetta tuottavat endorfiinit liikkeelle kohottaen mielialaa. Jos siis kouluun ei ole loputtoman pitkä matka, miksipä lapsesi ei taittaisi taivalta pyörän selässä?

Kaiken kukkuraksi pyöräilyn ympäristöhaitat ja ilmastopäästöt ovat minimaalisen pienet (puhuttaessa valmistuksen ja kotiinkuljetuksen jälkeisestä käytöstä). Pyöräily on totisesti peukutuksen arvoinen juttu!

Virkeystaso
Lapsesi virkeystaso ja yleisterveys lähtevät nousuun aamun alkaessa pyörälenkillä tai kävelymatkalla. Lisäksi oppiminen, keskittyminen ja muistaminen on helpompaa, kun lapsi saa liikkua säännöllisesti – kouluun pyöräillessä lapsen oppimiskyky kasvaa siis huomaamatta!

Turvallisempi koulutie
Sen lisäksi, että pyöräily on terveellistä, hauskaa ja ympäristöystävällistä, lisää se myös tieturvallisuutta etenkin koulun läheisyydessä. Mitä useampi lapsi pyöräilee kouluun, sitä harvempi vanhempi ajaa autolla koulun pihaan tuomaan tai hakemaan lastaan. Lisäksi meluhaitat vähenevät ja ilma puhdistuu pakokaasumyrkyistä. Lue juttusarjamme ensimmäisestä osasta, kuinka lapsen kanssa harjoitellaan pyöräilemään liikenteessä.

Millaiseen pyörään pitäisi panostaa?
Pyöriä on tunnetusti joka lähtöön, ja pyörän valinta riippuukin muun muassa pyöräilijän iästä, pyörän käyttötarkoituksesta ja -maastosta. Jollyroomin valikoimassa tarjolla ovat sekä kolmipyörät, potkupyörät että lastenpyörät. Kenties potkulautakin voisi olla vaihtoehtona kulkuvälineeksi koulumatkalle.

Polkupyöriä vanhemmille lapsille (7–15 vuotta)

21.7._2.jpg

1. Pinepeak, punainen 2.Impulse, keltainen 3.Impulse, sininen

Polkupyöriä nuoremmille lapsille (3–6 vuotta)

21.7._3.jpg

1. Pinepeak, sininen 2. Pinepeak, musta 3. Pinepeak, vaaleanpunainen

 

SÄHKÖPYÖRÄT 

Mikä on sähköpyörä?
Sähköpyörän erottaa tavallisesta polkupyörästä vain siihen asennettu sähkömoottori, joka vauhdittaa ja helpottaa matkantekoa pyörää poljettaessa. Niinpä sähköpyörällä kulkiessa pyöräilyn terveysvaikutukset säilyvät, mutta saat itse valita, milloin sähkömoottori on käytössä ja milloin poljet täysin omin voimin.

Pyöräilyä ilman hikoilua
Kouluun ei ole mukava saapua hikisenä pyörämatkan päätteeksi. Moottorinsa ansiosta sähköpyörä sopiikin erinomaisesti juuri koulumatkojen taittamiseen, sillä jyrkimmissä mäkinousuissa ei polkemisvastuu ole täysin polkijalla.  Toisaalta kotiin päin polkiessa sähkömoottorin voi sammuttaa ja antaa lihasten tehdä kunnolla töitä – näin päivän liikunta-annos on taattu! Sähköpyörä on nappivalinta myös vilustumisen tai muun sairauden yllättäessä, tai kun mieli tekee ulkoilemaan rajallisilla voimavaroilla.

Missä sähköpyörällä saa pyöräillä?
Sähköpyörä luokitellaan polkupyöräksi, joten sen käyttöä koskevat samat säännöt kuin tavallista polkupyörää. Kuka tahansa saa ajaa sähköpyörää, eikä erillisen ajokortin hankkimista vaadita.

Investointi
Sähköpyörä vie muita ajoneuvoja vähemmän säilytystilaa ja on suhteellisen halpa ostos. Lisäksi sen kunnossapito on yksinkertaista ja edullista, eikä pyörällä jää jumittamaan liikenneruuhkiin. Toisin sanoen sähköpyörä on oiva investointi!

(12–15 vuotta)

21.7._4.jpg

1. Impulse, musta 2. Impulse, punainen 3. Impulse, hopea 4. Impulse, valkoinen

 

Älä unohda kypärää!
Kuten kerroimmekin juttusarjan edellisessä osassa, tulisi jokaisen pyöräilijän perusvarustukseen kuulua kunnollinen pyöräilykypärä. Liikenneturvan ohjeiden mukaan laadukas kypärä on kevyt ja päähän hyvin istuva. Myös kunnollinen lukko kypärässä on tärkeää. Kuvakollaasissa on valikoima eri-ikäisille lapsille sopivia kypäriä, joista voitte yhdessä lapsesi kanssa valita mieluisimman vaihtoehdon pyöräilykypäräksi.

21.7._5.jpg

1. Pipsa Possu 2. Maailman Vahvin Nalle 3. Musta 4. Leppäkerttu 5. Pinepeak, sininen 6. Head, valkoinen/vihreä 7. Pinepeak, liekit 8. Spectra, valkoinen 9. Head, sininen 10. Babblarna

Lopuksi: Onko polkupyörä parempi sähkömoottorilla vai ilman? Sen päätät sinä. Sekä perinteinen polkupyörä että sähköpyörä on hyvä valinta lapsen kulkuvälineeksi autoon tai linja-autoon verrattuna. On myös hyvä muistaa, että vaikka pyöräilystä onkin iloa sekä keholle että ympäristölle, on se kuitenkin ennen kaikkea hauska ajanviete lapsellesi! 

Psst, Pyöräilyn ABC -juttusarjan viimeisessä osassa vertailemme erilaisia kulkuvälineitä polkupyöristä potkulautoihin ja rullaluistimiin sekä autamme päättämään, mikä kulkumuoto sopii lapsellesi parhaiten.

__________________________

Liikenneturva

Cykelframjandet

Naturskyddsföreningen

@cellinamartinna