Pyöräilyn ABC, osa 1 – Turvallisuus on pyöräillessä kaiken a ja o!

Syksy ja arkirutiinit ovat pian täällä, ja niin lapsilla kuin vanhemmillakin on mielessä lapsen kerho- tai koulumatkojen taittaminen pyörällä. Päätimmekin tehdä kolmiosaisen juttusarjan pyöräilyn saloista. Ensimmäisessä jutussa jaamme vinkit pyöräilyn aloittamiseen ja oikeankokoisen pyörän hankintaan!

Pyöräilyä opeteltaessa lausahdus ”harjoitus tekee mestarin” pitää prikulleen paikkansa. Harjoittelun parhaaksi kaveriksi voisi lisätä kärsivällisyyden, jota kaivataan niin lapselta kuin vanhemmiltakin. Pyöräilyn opettelu ei ole lastenleikkiä, ja varmuudentunteen saavuttaminen voi viedä aikaa. Tasapainon lisäksi pyöräily vaatii lapselta kykyä tarkkailla ympäröivää liikennettä ja ympäristöä. Lapsen on tehtävä nopeita päätöksiä paineen alla, mikä ei ole aina helppoa edes aikuiselle.

Pyöräilyn perusta on tasapainossa

Ennen polkupyörän selkään hyppäämistä tulisi varmistaa, että lapsi hallitsee tasapainon säilyttämisen pyörällä. Onneksi tasapainoharjoituksiin on useita apuvälineitä klassisista apupyöristä työntötankoon.

  • Tasapainoharjoitukset voi aloittaa jo kaksivuotiaana potkupyörällä. Potkutellessaan lapsi oppii hakemaan tukea, ottamaan vauhtia ja jarruttamaan jaloillaan. Monet lapset eivät malta odottaa pyöräilyn aloittamista, jolloin potkupyörä onkin nappivalinta pikku vauhtihirmulle!
  • Kun pyörässä on apupyörät, ei lapsen tarvitse huolehtia pyörän pitämisestä tasapainossa. Apupyörät helpottavat kummasti pyöräilyä, sillä niiden ansiosta lapsi saa vapaasti polkea eteenpäin samalla, kun takapyörä on tuettu molemmin puolin.
  • Työntötanko on kätevä apu siinä vaiheessa, kun pyöräilyä on opeteltu jo hetki. Tanko kiinnitetään pyörän tavaratelineeseen, jolloin lapsi voi pyöräillä aikuisen tukiessa ja ohjatessa pyörän tasapainoa. Lopulta lapsen voi antaa pyöräillä itsenäisesti aikuisen ehtiessä edelleen apuun silloin, kun lapsi on menettämäisillään tasapainon.

Harjoittelu on hyvä aloittaa rauhallisessa paikassa ilman liikennettä. Jos harjoittelu tuntuu lapsesta tylsältä tai raskaalta, voitte aloittaa harjoitustuokion piirtämällä maahan pyöräilyväylän ja maalilinjan katuliiduilla. Toisaalta harjoitusten edetessä voit rohkaista lastasi irrottamaan yhden käden ohjaustangosta ja antamaan ylävitonen radan päätteeksi. Hauskat harjoitukset tekevät oppimisesta lystikästä sekä kannustavat jatkamaan opettelua ja itse harrastusta! Kun lapsi tuntee olonsa varmaksi pyörän selässä, on aika siirtyä harjoittelemaan pyöräilyä liikenteessä.

Turvallisuus liikenteessä

Ennen liikenteeseen siirtymistä on ensiarvoisen tärkeää, että lapsesi oppii ja ymmärtää liikennesäännöt. Esimerkiksi säännöt siitä, missä saa pyöräillä ja kuinka liikenteessä käyttäydytään, on hyvä käydä läpi lapsen kanssa ja kerrata tarvittaessa. Lapset oppivat usein parhaiten harjoittelun kautta, joten yhteiset pyörämatkat ovat oivia hetkiä väistösääntöjen ja pysähtymistilanteiden opetteluun. Muistuta lastasi, etteivät kaikki ihmiset aina seuraa liikennesääntöjä, minkä vuoksi liikenteessä ja etenkin risteysalueilla on oltava erityisen tarkkaavainen. Voitte halutessanne tutustua yhdessä liikennesääntöihin Liikenneturvan nettisivuilla.

Kun lapsesi pyöräilee sujuvasti liikenteessä, voitte sopia yhdessä, millä reiteillä hän saa pyöräillä myös yksin. Uudet pyöräreitit olisi aina hyvä pyöräillä ensin yhdessä, jolloin voit auttaa lastasi huomaamaan mahdolliset vaarapaikat ja erityistä huomaavaisuutta vaativat tilanteet.

Vinkit pyöräostoksille

Lastenpyörää ostaessa tärkeintä on, että pyörän mitat ovat yhteensopivat lapsesi pituuden ja iän kanssa. Nuoremmille lapsille olisi parasta ostaa pyörä, joka on ostohetkellä sopiva. Jos ostat pyörän kasvuvaralla, saattaa tasapainon saavuttaminen vaikeutua. Pahimmassa tilanteessa lapsesi tuntee olonsa epävarmaksi pyörän selässä, eikä sen takia halua opetella pyöräilemään. Pyörä on sopivankokoinen silloin, kun lapsen koko jalkapohja koskettaa maata hänen istuessaan satulassa.

Kun lapsellesi on kertynyt pyöräilykokemusta enemmän, riittää, että vain toinen jalkapohja yltää maahan satulassa istuttaessa.

Tästä voit tutustua pyöräkokoihin ikäluokittain:

16.7._2.jpg

Lapsi tuntee olonsa turvalliseksi jalkapohjien ylettyessä kokonaan maahan pyörän selässä.

Syysiltojen hämärtyessä on ensiarvoisen tärkeää, että lapsesi näkyy pimeässä. Suositusten mukaan pyörässä tulee olla heijastimet edessä, takana ja sivuilla sekä valkoinen tai vaaleankeltainen valaisin pyörän edessä. Mitä paremmin pyöräilijä ja pyörä on varusteltu heijastimin ja valaisimin, sitä turvallisemmin pyöräilijä liikkuu hämärässä ja pimeällä. Pyöräheijastimien lisäksi voit siis lisätä lapsesi turvallisuutta heijastinnauhoilla, -liiveillä tai reppuun ja takkiin suihkutettavalla heijastinsuihkeella.

Näin ostat lapsellesi oikeanlaisen pyöräilykypärän

Pyöräilykypärää ostettaessa olisi hyvä kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan. Ensinnäkin kypärän tulisi istua lapsesi päässä pään muotoa hyvin mukaillen. Toiseksi on tärkeää, että kypärä tuntuu mukavalta käytettäessä. Hyvä pyöräilykypärä istuu päähän vaakasuorassa jättäen kypärän ja kulmakarvojen väliin noin kaksi senttimetriä väliä. Muista myös kiristää kaikki kypärän hihnat kiinnityksen jälkeen taataksesi parhaan mahdollisen istuvuuden. Lapsilla on usein käytössä monenlaiset hatut ja pipot, ja toisinaan pyöräilemään lähdetään pelkkä kypärä päässä. Onkin hyvä opettaa lastasi kiristämään kypärän hihnat itse, sillä kypärä ei saisi koskaan liikkua eteen- ja taaksepäin päätä liikutettaessa.

Saattaa olla hyvä idea antaa lapsesi valita oma kypäränsä. Kun kypärä on mieluinen ja omasta mielestä hieno, tulee sitä luultavimmin myös käytettyä pyöräillessä! Juttusarjan seuraavassa osassa tutustummekin vielä tarkemmin erilaisiin pyöräilykypäriin sekä polkupyöriin ja autamme oikeanlaisen kypärän ja pyörän valinnassa.

16.7._3.jpg

Kun kypärän saa itse valita, on se varmasti mieleinen.

Psst, lue juttusarjamme kahdesta seuraavasta osasta, mitä eroa perinteisellä polkupyörällä ja sähköpyörällä oikeastaan on, ja millaisilla kulkuvälineillä koulumatkat taittuvat hetkessä!

Onnea pyöräilyharrastuksen aloittamiseen!

______________________________________________

jollyroom.se

Liikenneturva