Näin puet lapsesi oikein kylmällä säällä!

Kylmän sään saapuessa lapsen oikeaoppiseen pukemiseen tulee kiinnittää aikaisempaa enemmän huomiota – vaatteet kannattaa valita ensisijaisesti sään ja vuodenajan mukaan, unohtamatta kuitenkaan lapsen ikää ja ulkoaktiviteetin luonnetta. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä tekijät ovat huomionarvoisia lapsen ulkovaatteiden valinnassa.

Alla on viisi vinkkiä, jotka kannattaa painaa mieleen syksyn ja talven vaatteita valitessa:

Heijastimet

Talvikuukausien aikana suurin osa vuorokaudesta on pimeää tai hämärää. Tummaan pukeutunut ja ilman heijastinta liikkuva lapsi on lähes mahdoton huomata pimeässä. Siksi lapselle kannattaa hankkia vaatteita, joissa heijastimet ovat valmiina.

Vesipilariarvo

Syksyisin sää on toisinaan ennalta-arvaamaton, joten siksi vaatteiden vedenpitävyyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Vaatteiden vedenpitävyyden voi tarkistaa niiden vesipilariarvosta. Vaatteen vesipilariarvo on suuntaa-antava mitta, joka kertoo, kuinka paljon kosteutta vaatekappale kestää.

Hengittävyys

Leikkiessä ja pihalla temmeltäessä tulee lämmin, ja kehon lämpö puolestaan luo kosteutta. Mikäli lämpö ei pääse haihtumaan, lapsen iho muuttuu kosteaksi ja hikiseksi. Tämä kosteus lopulta kylmentää kehoa. Kylmettymisen estämiseksi kannattaa valita lapsen vaatteiden materiaali oikein. Lapselle ei kannata pukea ulos esimerkiksi puuvillasta valmistettuja vaatteita, sillä materiaali kostuu helposti ja viilentää siten vartaloa.

Väljyys

Vaatteen hengittävyys riippuu myös siitä, kuinka väljiä ne ovat. Lapsen tulee pystyä liikkumaan vapaasti vaatteissa, mutta vaatteiden tulee samalla olla lämpimiä. Lapsi kannattaa pukea siis kerros kerrokselta.

Säädettävyys

Ulkovaatteissa käytännöllisyys on myös merkittävä tekijä. Vaatteiden tulee kestää leikkiä, ja ne on saatava nopeasti pois päältä ulkoleikkien päätyttyä. Vaatteita valitessa kannattaa kiinnittää huomiota pieniin yksityiskohtiin, kuten irrotettaviin jalkalenkkeihin, jotka pitävät housunlahkeet ja kengät paikoillaan. Irrotettavat ja säädettävät henkselit puolestaan pitävät housut visusti jalassa. Housunlahkeiden resoreiden tehtävänä taas on pitää lumi punttien ulkopuolella.

Alla on kaksi kuvakollaasia vaatteista, joissa yhdistyvät kaikki yllä mainitut vinkit. Kuvakollaasien uutuusvaatteet ovat tanskalaiselta lastenvaatemerkiltä nimeltä Mini A Ture. Nämä vaatteet ovat sekä tyylikkäitä, mukavia että käytännöllisiä.

15 vuotta

mini a ture -1-5-år.jpg

1. Mini A Ture Hajo -takki 2. Mini A Ture Wally -takki 3. Mini A Ture Wisti -haalari 4. Mini A Ture Wilas -toppahousut 5. Mini A Ture Wilas -toppahousut

610 vuotta

mini a ture -6-10-år.jpg

1. Mini A Ture Wille -takki 2. Mini A Ture Deja -takki 3. Mini A Ture Wessel -takki 4. Mini A Ture Witte -toppahousut 5. Mini A Ture Witte -toppahousut

Edellä mainitut vinkit pukeutumiseen kuitenkin riippuvat lämpötilasta ja ulkoiluaktiviteetista. On tavallisempaa, että lapsella on yllään liikaa vaatteita, kuin liian vähän. Jos epäröit, onko lapsellasi tarpeeksi vaatetta, kannattaa kokeilla lämpötilaa hänen niskastaan tai kaulastaan. Mikäli lapsella on liikaa vaatteita, hän on lämmin ja hikinen niskasta. Kädet ja jalat ovat usein muita ruumiinosia kylmempiä, mutta nekään eivät saa olla jääkylmiä.

miniature_ytterkläder2_780X500.jpg

frkreinevoll