Kaveriterapiaa kahvilassa

Vanhempainvapaalla ollessa on voimauttavaa tavata ystäviä, joilla on samanikäisiä lapsia ja jotka myös painivat samanlaisten arkiongelmien kanssa kuin sinäkin.

Vauvojen ja lasten kanssa maailmaa katselee hieman toisin silmin. Kun itsesi lisäksi pidät huolta myös yhdestä tai useammasta lapsesta, puuhaa riittää ja pienikin apu on tervetullutta. Arki pyörii usein loputtomien kotiaskareiden, vaipanvaihtojen ja ruokailujen ympärillä. Jotta tämän kaiken jaksaisi, on ihanaa välillä tavata kavereita, lähteä ulkoilemaan tai vain piipahtaa keskustassa asioilla.

Missäs treffattais?
Kesäisin on vaivatonta tavata piknikillä puistossa tai leikkipaikalla, jossa lapsilla on paljon tilaa temmeltää. Talvisin sopivan treffipaikan löytäminen ei olekaan yhtä helppoa. Etenkin kaupungeissa, joissa välimatkat saattavat olla pitkiä, on kätevintä tavata ystävät keskustassa ja hoitaa samalla muutama tärkeä asia tai ostos. Kahviloissa on mukavaa käydä ja saada paussi arjesta valmista ruokaa syöden ja ystävien kanssa rupatellen.

Kaveriterapiaa-kahvilassa---bild-1.jpg

Arjen pienet käytännön ongelmat
Lastenvaunujen ja taaperon kanssa yksin tallaaminen talvisin ei ole mitään herkkua. Vaunujen kanssa liikkeellä ollessa oppii nopeasti valitsemaan sujuvimmat reitit, joissa on portaiden lisäksi ramppi, automaattisesti avautuvat ovet tai bussipysäkki lähellä. Pienistä käytännön asioista tulee suuria ja tärkeitä. Millainen on siis täydellinen kahvila, jossa vanhempi pystyisi kerrankin juomaan kahvinsa rauhassa? Jos kahvila on ottanut huomioon pienet vierailijat, silloin vanhemmatkin viihtyvät. Kun lapsilla riittää mukavaa puuhaa, vanhemmatkin saavat pienen hengähdystauon arjesta.

Lista tärkeimmistä kriteereistä, jotka tekevät kahvilasta lapsiystävällisen:

  • Riittävästi tilaa lastenvaunuille. Vaunuihin uppoaa tolkuton määrä tarpeellisia lastentarvikkeita ja kätevintä on jos ne voi koko ajan pitää käden ulottuvilla.
  • Leikkinurkkaus, jonka sisustuksessa on ajateltu niin vauvoja, taaperoita kuin hieman isompiakin lapsia. Istuttuaan pitkään vaunuissa ei monikaan lapsi jaksa istua kiltisti pöydän ääressä vaan tarvitsee fyysisiä aktiviteetteja. Olisi mahtavaa, jos leikkinurkkauksesta löytyisivät puolapuut tai tilaa ruutuhyppelylle, sekä tietenkin kirjoja, piirustustarvikkeita ja rakennuspalikoita.
  • Reilun kokoinen wc-tila, jossa on vaipanvaihtopaikka sekä vaippoja niille, joilta ne sattuivat loppumaan kesken.
  • Tarjolla on terveellisiä lastenannoksia sekä vauvanruokaa.
  • Mikroaaltouuni vellipullon lämmittämiseen.
  • Riittävästi syöttötuoleja.
  • Henkilökunnan ymmärtäväinen ja auttavainen asenne.
  • Positiivinen suhtautuminen imettämiseen julkisilla paikoilla.
  • Puhtaus. Etenkin lattiat, syöttötuolit ja WC-tilat tulisivat olla hyvin siivottuja.

Kaveriterapiaa-kahvilassa---bild-2.jpg


______________________

www.liemessa.fi (Jenni Häyrinen)
www.mettelygnholm.dk
www.behance.net (valokuvaaja: Paavo Lehtonen)