Varmaksi pottaharjoittelulla – Viisi erikoista vinkkiä onnistumiseen

Pottaharjoittelu on jalo taiteenmuoto, jota on vaikea hallita. Se on eräänlainen virstanpylväs lapselle, melkein kuin ylioppilaaksi kirjoittaminen! Pottaharjoittelu voi olla haasteellista niin vanhemmille kuin lapsillekin, mutta oikeanlaisten niksien avulla se voi olla aivan kuin ruusuilla tanssimista!

Useimmiten pottaharjoittelu ei ole ruusuilla tanssimista (ja ei myöskään tuoksu täysin sille). Niinä kertoina kuin perinteiset keinot eivät toimi, voivat epätavalliset keinot olla avain onnistumiseen. Me olemme keränneet viisi hieman erikoisempaa konstia tilanteisiin, jolloin perinteiset keinot eivät itsessään riitä.


 Potta1.jpg

 

1. Varaa aikaa harjoittelulle, oikeasti. Kärsivällisyys on olennainen osa pottaharjoittelua ja arjen stressin keskellä ei ole ehkä tarpeeksi aikaa. Osa vanhemmista varaa jopa kokonaisen viikonlopun pottaharjoittelun aloittamiselle – tai miksei jopa harjoittelun loppuspurtille. Tämän ansiosta vaatteiden vaihtamiselle jää aikaa, mikäli vahinko pääsee yllättämään.

2. Osa lapsista on hieman peloissaan, mitä kakatessa oikeastaan tapahtuu. Joskus pienet lapset saattavat luulla, että heistä irtoaa osia ulostaessa ja siksi voi olla pelottavaa nähdä, kuinka ne huuhdellaan alas vessanpöntöstä. Tämän kaltaisessa tapauksessa lapsen kanssa voi vaikkapa lukea kirjaa, jossa kerrotaan, miten ihmiskeho toimii. Kun pikkuinen oppii ymmärtämään, että ulostuleva osa onkin vain ruokaa, eikä kehonosia, voi vessassa käyminen helpottua.

potta mamma.jpg

3. Hanki oikeanlaiset varusteet. Ehkä juuri sinun pikkuisesi on välineurheilija? Miksi ajaisi tavallista autoa, kun voisi ajaa Formula 1 -kisassa? Värikäs potta voi tehdä harjoittelusta houkuttelevampaa. Voit myös koristella pottaa yhdessä lapsesi kanssa tehdäksesi pottaharjoittelusta mielenkiintoisempaa lapsellesi. Pottaa voi koristella esimerkiksi tarroilla!


babybjorn_pottstolar.jpg

babybjorn_pottstolar2.jpg 
 BabyBjörnin potat ja pottatuolit.

4. Lahjo lastasi! Onko se eettisesti oikein? Ehkei, mutta se kuulostaa paremmalle, kun kutsumme sitä palkitsemiseksi. Ja hätä ei lue lakia. Pottaharjoittelun lahjuksia voi antaa useissa eri muodossa. Karkit ja muut herkut ovat kuuma vinkki. Mikäli lapsi kuivaa itsensä, voi palkintokin olla hieman suurempi!
 
5. Mikäli lapsesi tuntee olonsa epämukavaksi kylpyhuoneessa, voidaan lapsen potta siirtää sinne, missä lapsi viettää eniten aikaa. Sen jälkeen pottaa voidaan siirtää asteittain lähemmäksi kylpyhuonetta. Kun lapsi on valmis, voidaan samaa hivutustekniikkaa apuna käyttäen vaihtaa potta wc-istuimeen. Käytä ensin pienille lapsille tarkoitettua wc-istuinta, jonka jälkeen voitte siirtyä tavalliseen wc-istuimeen.

babybjorn_toasits.jpg

babybjorn_toaring.jpeg