Turvaistuintesti – näin se tehdään

Oikeanlaisen turvaistuimen valitseminen lapselle on sekä tärkeä että vaikea päätös. Onneksi kuitenkin esimerkiksi Folksam tekee turvaistuintestejä vanhempien päätöksen helpottamiseksi. Testeissä on tarkat kriteerit, jotka turvaistuimen on täytettävä saadakseen hyvät suositukset. Mutta mitä näiden testien aikana oikeasti testataan ja millä asioilla on väliä turvaistuimen valinnassa?

Suomessakin toimiva vakuutusyhtiö Folksam on yli 30 vuoden ajan tutkinut liikenneturvallisuutta. Tänä aikana he ovat ehtineet testata jo monta markkinoilla olevaa turvaistuinta törmäys- ja kestävyystesteillään. Testien lisäksi Folksam kerää dataa tapahtuneista onnettomuuksista, jonka ansiosta heillä on käytössään valtava tietopankki omien testiensä kehittämiseksi ja parantamiseksi. Testeissä parhaimmat tulokset saaneet turvaistuimet jaotellaan kahteen ryhmään: Hyvä valinta ja Testivoittaja.

Folksamin testeissä käydään läpi aina seuraavat 11 kohtaa:

1. VALINTA

Aivan aluksi tarkistetaan, mitä Suomen markkinoilla on myytävänä. Sekä kivijalkakaupoista että verkkokaupoista valitaan testattavaksi turvaistuimia, jotka sopivat 9 kuukautisille – 4-vuotiaille lapsille. 

Kaikki testeihin valitut turvaistuimet täyttävät eurooppalaiset lakisääteiset vaatimukset, ECE R44/04 tai UN R129 (i-Size).

2. ARVIOINTI

Lasten turvaistuimen turvallisuutta arvioitaessa kaksi tärkeintä kriteeriä on, kuinka hyvin istuin suojelee lasta ja kuinka kauan lapsi voi istua istuimessa selkä menosuuntaan päin. Jotta testitulokset olisivat luotettavia, käytetään niissä 3-vuotiasta vastaavaa testinukkea.

Testejä tehdään turvaistuimille, jotka voi asentaa autoon vain selkä menosuuntaan päin ja istuimille, jotka voi asentaa autoon sekä selkä että kasvot menosuuntaan päin. Testit toteutetaan Volvo V70 vastaavassa autossa.

3. SELKÄ VAI KASVOT MENOSUUNTAAN? 

Suositusten mukaan lasten tulisi istua turvaistuimissa selkä menosuuntaan päin ainakin 5-vuotiaiksi asti, ja sen jälkeen niin kauan kuin mahdollista!

4. KÄÄNNETTÄVÄ YHDISTELMÄISTUINISTUIN 

Yhdistelmäistuin mahdollistaa istuimen vääränlaisen käytön, sillä monet vanhemmat kääntävät istuimen ja siten lapsen kasvot menosuuntaan päin liian aikaisin. Siksi Hyvä valinta -leiman saava vain istuimet, joita ei voi kääntää kasvot menosuuntaan.

5. PAINORAJA

Folksam suosittelee valitsemaan 25 kg painoon asti hyväksytyn istuimen, koska sellaisessa lapsi voi pitempään matkustaa selkä menosuuntaan.

6. SELKÄNOJAN KORKEUS

Mitä korkeampi selkänoja, sitä parempi! Istuin, jossa lapsi istuu selkä menosuuntaan päin, on lapselle liian pieni vasta, kun lapsen korvien yläosa on samassa tasossa selkänojan korkeimman kohdan kanssa. 

7. JALKATILA

Se, että lapsesi istuu jalat koukussa, ei ole turvallisuusriski. Kyseessä on pikemminkin mukavuustekijä. Siksi testeissä saavat lisäpisteitä sellaiset turvaistuimet, jotka mahtuvat pieniin autoihin ja joissa lapsella on silti niin paljon tilaa kuin mahdollista.

8. ASENNUS

Se, miten istuin asennetaan autoon, vaikuttaa merkittävästi lapsesi turvallisuuteen. Valitettavan usein kolareissa tulleet vammat johtuvat siitä, että turvaistuinta ei ole asennettu oikein. Testeissä mitataan sitä, miten helppo istuin on asentaa oikein, ja niissä tarkistetaan muun muassa alakiinnityshihna tai tukivarsi, tukijalat ja asennus kojelautaa vasten. 

9. ALAKIINNITYSHIHNA TAI TUKIVARSI

Kun lapsi istuu selkä menosuuntaan päin, on peräänajo lapselle kuin nokkakolari. Jotta turvaistuin ei silloin nousisi autonistuimen selkänojaa vasten, on istuimissa usein alakiinnityshihna tai tukivarsi. Ne estävät turvaistuinta myös osumasta kattoon, mikäli auto kierähtää ympäri. Siksi niiden toimivuus on tärkeää testeissä ja pisteytyksessä.

10. TUKIJALKA 

Asennus takapenkille: Kun turvaistuin asennetaan takapenkille, on tärkeää, että istuimessa on tukijalka, joka minimoi istuimen liikkumisen eteenpäin nokkakolarin sattuessa.

Asennus etupenkille: Jotta istuin voitaisiin asentaa etupenkille parhaalla mahdollisella tavalla, se on voitava asentaa kojelautaa vasten. Silloin tukijalalle ei ole samanlaista tarvetta. Muistathan kytkeä turvatyynyn pois päältä, jos turvaistuin asennetaan etupenkille!

11. ISTUIMEN SIVUSUOJAT

Lopuksi turvaistuimen sivusuojien turvallisuus arvioidaan. Koska niiden tehtävä on suojata lapsen päätä niin hyvin kuin mahdollista, on sivusuojien oltava kunnolla lapsen pään ympärillä. Riski siihen, että lapsen pää retkahtaisi turvaistuimen ulkopuolelle kolarissa pienenee, kun lapsi istuu selkä menosuuntaan päin ja kun istuimet sivusuojat ovat riittävän syvät. Eli – mitä syvemmät sivusuojat, sitä parempi! 

 

Kun siis olette etsimässä teille sopivaa turvaistuinta, pitäkää silmällä tätä istuimessa olevaa plusmerkkiä. Se tarkoittaa, että istuin on selvinnyt kovasta testistä ja että niskaan kohdistuva rasitus on todella alhainen!

blå_18.jpgblå_25.jpg

Kolaritilanteessa turvallisuuden A ja O on se, että pienokaisenne istuvat selkä menosuuntaan päin ja että he istuvat niin niin pitkään kuin mahdollista. Ohessa olevasta listasta voit tarkistaa, millainen tuoli on oltava käytössä milloinkin, ja milloin voit kääntää lapsen istumaan kasvot menosuuntaan päin:

Turvakaukalo 0–9 kuukautisille vauvoille

Selkä menosuuntaan päin oleva turvaistuin noin 4–5-vuotiaaksi asti tai kunnes lapsi painaa enemmän kuin 25 kiloa

Kasvot menosuuntaan päin oleva turvaistuin noin 10–12-vuotiaaksi tai kunnes lapsi on yli 135 cm

Meille tällä Jollyroomilla on totta kai supertärkeää se, että meillä myynnissä olevat turvaistuimet täyttävät korkeat vaatimukset. Siksi löydätkin meidän valikoimastamme paljon Folksamin testivoittajia ja Hyvä valinta -turvaistuimia vuosilta 2015–2017.

Axkid Minikid – Hyvä valinta 2015!

Axkid Rekid – Hyvä valinta 2015!

Axkid Wolmax – Hyvä valinta 2017!

Lisäksi Axkidin Babyfix on valittu parhaaksi budjettivalinnaksi!

Tiedäthän, että voi myös aina kysyä apua ja neuvoa, jos olet epävarma. Useissa kaupoissa henkilökunta osaa auttaa ja näyttää, miten turvaistuin asennetaan oikein. Se antaa sinulle varmuutta, kun on aika siirtää istuinta itse. Sillä mieluummin kysymme ja tarkistamme yhden tai kaksi tai kolme kertaa saman asian uudestaan, kuin annamme pikkuistemme matkustaa turvattomasti! ❤

Halauksia!

 

Lähteet:

https://www.folksam.fi/testeja-hyvia-neuvoja/sina-ja-perheesi/turvaistuintesti

@axkid.com

@ntf.se

@besafe.com