Parhaimmat vinkkimme auringolta suojautumiseen!

Vapaapäivät, aurinkoinen hellesää ja paljon virtaa jaloissa – me toivotamme kauan odotetun kesän tervetulleeksi! On tärkeää kuitenkin muistaa oikeanlainen suojautuminen lasten kanssa kesäsäällä, sillä lasten iho on erityisen herkkä auringonsäteille. Olemme koonneet parhaat vinkkimme auringolta suojautumiseen! 

Auringonsäteet
Auringon UV-säteily voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin: UVA- ja UVB-säteilyyn. Suurin osa maahan tulevasta auringon ultraviolettisäteilystä on UVA-säteilyä. UVA-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin ja ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä. UVA-säteilyä vahvempi UVB-säteily puolestaan polttaa ihoa. Vaikka UVB-säily on vahvempaa, UVA-säteily kuitenkin uppoaa syvemmälle ihon pintaosiin aiheuttaen ihon paksuuntumista ja ennenaikaista vanhenemista. Kaikista paras tapa suojautua on siis hankkia aurinkosuoja, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä.

Mikä on aurinkosuoja?
SPF, UPF tai UV-suoja. Nämä merkinnät ovat mittoja siitä, miten jokin tuote suojaa ihoamme auringonsäteiltä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää suojakertoimen lukua, joka osoittaa, kuinka kauan voit viihtyä auringossa polttamatta itseäsi. Esimerkiksi jos sinulla on tapana palaa auringossa 10 minuutin jälkeen, mutta käyttämällä suojavoidetta tai pukua, jossa on suojakerroin 15, voit oleskella auringossa 2,5 tuntia (10 x 15 = 150 minuuttia).

Käytä UV-vaatteita
Useissa tekstiileissä on myös UV-suoja. Erona aurinkovoiteeseen on kuitenkin se, että vaatteiden aurinkosuoja ei katoa voiteen tavoin päivän aikana. Uimavaatteissa on aurinkosuoja 5–15 ja t-paidassa noin 10. Me suosittelemme lasten pukemista UV-pukuun! UV-vaatteet on valmistettu kevyestä ja nopeasti kuivuvasta materiaalista, jossa on aurinkosuojakerroin 50+.

smilingshark.jpg

UV-vaatteita Smiling Sharkilta

Älä unohda asusteita
Lapsen pää, niska ja olkapäät altistuvat eniten auringonsäteille. Suojataksesi näitä herkkiä alueita suosittelemme suloisia UV-lippiksiä! Pieniä jalkojakin kannattaa suojata teräviltä kotiloilta ja kiviltä, jotka piilevät rantavedessä. Uimakengät ovat mainio keino tähän!

smilingshark_.jpg
 
Smiling Shark -uimakengät

Valitse oikea aurinkovoide
Aurinkovoiteissa saattaa olla hyvinkin suuria eroja, joten hanki sellainen voide, joka soveltuu lapsille! Aurinkovoiteen tulee olla suojakertoimeltaan vähintään 30+. Voiteen kannattaa myös olla vedenkestävä ja mielellään hajustamaton. Saat lisäapua oikeanlaisten tuotteiden valintaan muun muassa apteekista! 

Viettäkää ihana kesä yhdessä pikkuistenne kanssa!

Lämpimin terveisin,
Jollyroom

Lähde: Strålsäkerhetsmyndigheten