Muistilista koulun alkuun

Muistatko tunteen ensimmäisenä koulupäivänä kesäloman jälkeen? Koko keho oli perhosia täynnä! Oli aika tavata kaverit pitkän tauon jälkeen, jutella kesälomasta ja näyttää uudet koulureput.

Nuoremmille lapsille koulun alku saattaa tosin olla suurempikin muutos. Koulu on uusi ja vieras paikka, jonka lapset saattavat kokea hieman epämukavaksi. Mitä voit tehdä vanhempana, jos huomaat, että lasta jännittää? Siirtymistä kotona olemisesta koulun alkuun voi helpottaa koulusta puhumalla. Uskomme, että koulupäivästä jutteleminen helpottaa lasta: Mitä lapsesi oppi päivän aikana, kenen kanssa lapsi on leikkinyt ja mitä koulussa oli ruokana. Kaikki lapset ovat tottakai erilaisia ja käsittelevät koulun alkua eri tavoin. Osa lapsista tarvitsee hieman enemmän aikaa tunteakseen olonsa turvalliseksi. 

Lasta saattaa auttaa esim. vaihtovaatteiden mukaan ottaminen kouluun tai päiväkotiin. Jos vaatteet likastuvat tai kastuvat, lapsen ei tarvitse lainata muiden vaatteita. Vaatteet voivat olla pysyvästi koulussa mahdollista vahinkoa varten. Lasten saattaa joskus olla vaikea muistaa, mihin he ovat laittaneet tavaransa, joten mukaan on hyvä laittaa myös sukkapari ja lisäpipo.

Lasten saattaa olla myös vaikea muistaa läksyjä ja opettajan tärkeitä lappuja. Lapsellasi saattaa olla retkipäivä uimahalliin, mutta ette ole pakanneet mukaan lapsen uimavaatteita. Välttääksesi tämän epämukavan tilanteen, katso välillä lapsen reppuun tarkistaaksesi, onko siellä jotain tärkeää tietoa.

Onnea ja tsemppiä koulun alkuun!