5 tavallisinta kysymystä neuvolassa

Raskaana ollessasi mieleen juolahtaa paljon kysymyksiä. Onneksi sinulla on 9 kuukautta aikaa valmistautua – ainakin niin hyvin kuin mahdollista! Mutta voiko synnytykseen olla edes täysin valmistautunut ja mitä tapahtuu sen jälkeen, kun vauva on syntynyt? Tässä on viisi selventävää kysymystä, jotka kuullaan usein neuvolassa.

Voin pahoin raskauden aikana, miten pahoinvoinnista pääsee eroon?

Raskauden aikaista pahoinvointia voi olla vaikeaa estää, mutta on toki olemassa muutamia vinkkejä ja keinoja, joita voit ainakin kokeilla. Kokeile syödä ja juoda aamulla ennen kuin nouset ylös sängystä. Syö vähän ja usein. Lisäksi lepo ja rauhalliset hetket ovat hyviä sinulle. Stressi ja raskaus eivät aina ole parhaita kavereita.

Mitä otan kotoa mukaan synnytykseen?

Ei ole mitään ehdotonta, mitä tarvitset mukaan synnytysosastolle. Jos haluat kuitenkin olla valmistautunut, voit pakata pienen laukun matkaa varten. Voit valita itse, mitä haluat mukaan, mutta esimerkkejä laukun sisällöstä ovat esim. hygieniatuotteet, vaatteet, vauvanvaatteet, suosikkiruokasi, kirja ja musiikkia. 

Kirjoitanko synnytyssuunnitelman? Mitä sen tulee sisältää?

Synnytyssuunnitelma on toivelista kätilöllesi synnytystä varten. Siihen voit kirjoittaa ajatuksiasi ennen synnytystä sekä sinulle tärkeitä asioita synnytystä koskien. Synnytystoivelista voi olla henkilökohtainen, jossa kuvailet vahvuuksiasi ja heikkouksiasi ja millainen olet ihmisenä, mutta se voi myös sisältää ajatuksia asioista, jotka huolestuttavat sinua tai joita odotat innolla. Mukana voi olla myös kysymyksiä esim. kivunlievityksestä. Voit siis luoda synnytyssuunnitelman sisällön omien tarpeidesi ja ajatustesi mukaan. 

Tunnen itseni epävarmaksi lapseni kanssa, mitä voin tehdä?

Vauvat itkevät, eivät halua nukkua, eivät syö eivätkä tee mitään, mitä tuoreet vanhemmat haluaisivat uuden tulokkaan tekevän. Mikään päivä ei ole samanlainen, mutta lopulta ehkä kuitenkin koette, että arkeen tulee tiettyjä rutiineja. Te opitte tuntemaan lapsenne parhaiten, joten luottakaa omiin kykyihinne. 

Mitä vaatteita lapselle tulee pukea alkuaikoina?

Farkut ja huppari eivät ole parhaat vaatteet pienelle vauvalle. Vauvalle tulee pukea mukavat vaatteet, jotka on helppo pukea ja riisua. Siten sinun on helppo säädellä vauvan kehon lämpötilaa. Vanhempana tulee pitää silmällä lämpötilaa, onko ulkona tai sisällä lämmin vai kylmä ja säädellä vaatevalintaa sen mukaan. Pipoa tosin suositellaan käytettäväksi ympäri vuoden. 

Tieto on haettu ruotsalaiselta Vårdguiden-sivustolta www.1177.se.